bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Огнивче - за лечение на черния дроб и бъбреците

билка огнивчеОгнивче, действие и приложение на билката

ANAGALLIS ARVENSIS L.
(сем. Primulaceae — Игликови)

Българска народни наименования на билката огнивче

видовиня, наметка, огнивче.

Основно действие на билката огнивче е противоглистно.

Експериментални и клинични данни на билката огнивче

В опити in vitro 5% 24-часова мацерация и 5% декокт от надземната част на огничето показва изразено противоглистно действие. Ниски концентрации от хеноподиево масло и аскаридол предизвикват при аскариси отначало прояви на бягство и защита, след това явления на парализа, които отначало са реверзиблени. При 4 мг% хеноподиево масло и 10 мг% разтвор или емулсия настъпва пълна парализа ка глистите в течение на около 2 часа. Огнивчето  следва да се използува само при отказ на модерните противоглистни средства при кръгли глисти, специално при аскариси; понякога оказва ефект и при тении.

Начин на приложение на билката огнивче

Масло от огнивче  се дава в 2 единични дози дневно по толкова капки, на колкото години е детето, в разстояние на 1 час сутрин на гладно; 2 часа след това се дава бързо и силно действуващо очистително. Възрастните вземат по 20 капки единична доза. Лечението не трябва да се повтаря по-рано от една седмица

Употреба в народната медицина  на билката огнивче

Билката огнивче е известна като лекарствено растение още на старите гърци. В нашата народна медицина билката се прилага при чернодробни заболявания, пясък на бъбреците, жлъчни камъни, като пикочогонно средство и др. във вид на запарка: 1/2 чаена лъжица ситно нарязани стръкове се заливат с 1 чаена чаша вряща вода. След 10 минути се прецежда и се изпива на няколко пъти за 1 ден, но под контрола на лекаря. При по-големи дози билката е отровна.
Външно отварата се прилага за бани и компреси при подагра, за налагане на подуто и др.

 • Жлъчегонен чай - при камъни и възпаление на жлъчката, насипен
 • Характерни особености на билката огнивче

  Огнивчето  е едногодишно дребно тревисто растение. Коренът е тънък, разклонен. Стъблата на биката са обикновено четириръбести, разклонени още от основата си, многобройни, почти стелещи се, до 20 см дълги, зелени. Листата са срещуположни, яйцевидни или яйцевидно-продълговати, целокрайни, приседнали, заострени. Цветовете са дребни, бели, червени, оранжево- или огненочервени, разположени поединично в пазвите на листата, винаги на дълги дръжки. Чашелистчетата са ланцетни, 5 на брой. Венчето е дисковидно, почти до основата си 5-делно. Тичинките са пет. Яйчникът е топчест, с едно стълбче и много семепъпки. През нощта цветовете се затварят и навеждат, а сутрин се отварят и изправят. Плодът е сферична, многосеменна капсула, разпукваща се чрез едно капаче. Семената са ръбести, матови, почти черни. Цялото растение е голо, без миризма, с горчив вкус.

  Разпространение на билката огнивче

  Билката огнивче произхожда от Средиземноморието, а е разпространено в Европа, Азия и Северна Америка. У нас се среща като бурен и плевел из речните долини, по стърнищата, сухите тревисти места, край пътищата, населените места и другаде в цялата страна.

  Употребяема част на билката огнивче

  Стръковете (Herba Anagallidis arvensis).

  Време за бране  на билката огнивче

  Юни — август.
  огнивче, лечение с билки

  Начин на бране на билката огнивче

  Отрязва се цялата надземна част на билката в началото или през време на цъфтенето. Събраният материал се прочиства от странични примеси, повредени или наядени от насекомите листа и др.

  Начин на сушене на билката огнивче

  След прочистване билката се суши на сянка в проветриви помещения или в сушилня, като се разстила върху рамки или постелки, или се правят китчици, които се окачват на пирони, опънати телове, канапи и др.

  Рандеман  на билката огнивче

  От 5 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.

  Описание на готовата билка на билката огнивче

  Изсушените стръкове от огнивче трябва да са запазили естествения си вид и да отговарят на описанието, дадено в „Характерни особености". Вкусът е горчив, а миризмата — без особености.

  Съхранение на билката огнивче

  С предпазливост, в сухи и проветриви помещения.

  Съдържание на билката огнивче

  Два сапонина, глюкозида цикламин, флавоноиди, дъбилни вещества, ензима примвераза и др. Нашето растение не съдържа алкалоиди.

  Дозировка и приложение на билката огнивче

  Билката огнивче се прилага в хомеопатичната медицинска практика и се използва от древни времена в народната медицина. Например древногръцките лечители, използващи това растение, лекували хората с меланхолия. Има доказателства, че още по времето на Александър Велики язвите и психичните разстройства вече са били лекувани с билката огнивче, но няма официално потвърждение за това.

  Тъй като полезните свойства на билката огнивче се използват в хомеопатията, тогава в съвременната народна медицина билкарите и лечителите не отказват да го използват отвари и инфузии. По-специално отварата се използва при бъбречни заболявания, жълтеница от различен произход, бъбречнокаменна болест, епилепсия, туберкулоза и при психични заболявания. Някои лечители, разчитайки на антибактериалните свойства на растението, лекуват с прах от билката, поръсвайки с тях гнойни или дълго заздравяващи рани.

  Нежелани реакции на билката огнивче

  Колкото и да са обещаващи лечебните свойства на билката огнивче, употребата му е строго забранена от жени по време на бременност и кърмене, деца, както и лица с непоносимост към растителни компоненти.

  Билката е много отровна. Ето защо противопоказанията са първото нещо, на което всеки, който се интересува от това растение, трябва да обърне внимание. Продължителната му употреба вреди на бъбреците, а предозирането води до замаяност, гадене и повръщане. Може да се появят алергични реакции като кожни обриви.

  Съчетание с други билки на билката огнивче

  Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

  Природозащитен статут и заплахи на билката огнивче

  Видът не е защитен от Закона за биологичното разнообразие.

  Продукти свързани със статията

  1. Лопен лист - при кашлица и бронхит, Verbascum phlomoides

   Лопен лист - при кашлица и бронхит, Verbascum phlomoides

   Цена: 1,70 лв.

  2. Златно мляко на прах - за здрави стави и чист черен дроб, Bioherba, 150 гр.

   Златно мляко на прах - за здрави стави и чист черен дроб, Bioherba, 150 гр.

   Цена:

   Редовна цена: 6,92 лв.

   Промо цена 6,23 лв.

   -10%

  3. Паста от Бял трън - детокс на черен дроб, Bioherba, 250 гр.

   Паста от Бял трън - детокс на черен дроб, Bioherba, 250 гр.

   Цена:

   Редовна цена: 6,48 лв.

   Промо цена 5,83 лв.

   -10%

   Не е в наличност

  4. Кудзу корен Тинктура при тютюнопушене и алкохолизъм, Bioherba, 50 мл

   Кудзу корен Тинктура при тютюнопушене и алкохолизъм, Bioherba, 50 мл

   Цена:

   Редовна цена: 10,99 лв.

   Промо цена 9,89 лв.

   -10%

  5. Брашно от Бял трън, Bioherba, 150 гр.

   Брашно от Бял трън, Bioherba, 150 гр.

   Цена:

   Редовна цена: 2,63 лв.

   Промо цена 2,36 лв.

   -10%