bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Обикновена тиква, действие и приложение на билката

Cucurbita реро L.

Aнглийски - Gurd, pumpkin, Руски - Тыква обыкновенная, Френски - Citrouille, Немски - Gevonlicher Kiirbis
Сем. Cucurbitaceae — Тиквови

 • Сурово тиквено семе - белено, Cucurbita рeрo L., насипно

  Сурово тиквено семе - белено, Cucurbita рeрo L., насипно

  Цена: 10,04 лв.

 • Сурово тиквено семе - небелено, Cucurbita рeрo L., насипно
 • tikva.jpg


  Основно действие (на семената) на обикновена тиква

  използват се срещу тении.

  Експериментални и клинични данни на обикновена тиква

  Основно приложение в терапевтичната практика имат тиквените семена. Употребяват се срещу тении и оксиури. Емулсия от тиквени семки в продължение на 24 часа убива тениите. Приема се, че активното вещество е маслото на тиквените семки или че се съдържа в него. Извършени от българският учен Тодоров през 1954 г. експериментални изследвания на извлечено с етер от пресни семки масло, на обикновено тиквено масло, на сух и спиртно -воден екстракт, както и на остатъчния продукт, получен след извличане на маслото с етер, са показали, че най-мощно противоглистно действие има маслото, извлечено с етер. Но напоследък много добро действие са показали и препарати от обезмаслени тиквени семки. Изглежда, представите, че противоглистният фактор се съдържа главно в тънката зеленикавосивкава обвивка на тиквеното семе, са най-правдоподобни. Тиквените семки, както и всички изготвени от тях препарати са безвредни, понасят се добре от болните и не са познати противопоказания за приложението им. Лечението може да се провежда й домашна обстановка. Независимо от това, че тиквените семки по терапевтична активност отстъпват на съвременните тенифугни и антиоксиурни лекарства, предвид на липсата на токсичност те и днес са за предпочитане при деца до 3-годишна възраст, при бременни и кърмещи жени, при лица над 60-годишна възраст и при лица, прекарали тежки заболявания.
  Самата тиква има диуретично и леко очистително действие. Може да бъде добро лечебно-диетично средство при отоци и при някои заболявания на бъбреците и пикочоотделителните пътища, а също така и при запек.

  Емпирични данни на обикновена тиква

  Тиквата се използва и при чернодробни заболявания. С кашица от стрита сурова тиква лекуват екземи и изгаряния, като я нанасят върху засегнатите части на кожата. В Азербайджан за заздравяване на рани прилагат отвара от тиквен цвят. Ситно нарязана и стрита на каша сурова тиква се препоръчва като много добро средство за налагане на преуморени ходила. Също така тънки резенчета от сурова тиква се препоръчват за налагане (при често подменяне) върху фурункули и абсцеси — ускорява се узряването им. При хипертрофия на простатата се препоръчва отвара от счукани тиквени семки, която да се пие топла.

  Описание на обикновена тиква

  Едногодишно тревисто растение с разклонен тънък корен, стеблото стелещо се или катерливо с мустачета, 2 - 10 м дълго, с гъсти твърди шипчета. Листата на дълги дръжки много големи, петурата дълбоко изрязана, с 5 тъпи дяла. Цветовете еднополови еднодомни. Венчето звънчевидно, с 5 (4 - 7) дяла. Плодът голям до 20 кг тежък, с многобройни семена. Цъфти юни юли.

  tikva_2.jpg

  Разпространение на обикновена тиква

  Отглежда се широко в низините на страната. Културен вид. Произхожда от Мексико и южните части на Северна Америка.

  Употребяема част на обикновена тиква

  Събраните, изчистени и изсушени при температура, не по-висока от 45°С, семена на узрелите тикви (Semina Cucurbitae).

  Съдържание и химично свойства (на семките) на обикновена тиква

  Тлъсти масла (30 - 45%), протеини (около 25%), следи от етерични масла, кукурбитацин (епоксид), едестин, лецитин, захар, фитин, ензими (диастаза, уреаза, емулзин), смола, следи от салицилова киселина. В тиквените семки се съдържа и хетерозидът пепорезин, намиращ се в синкавозеленикавата обвивка на семката, с който някои автори свързват противоглистното действие.

  Начин на приложение на обикновена тиква

  При тении: 80 - 100 обелени тиквени семки да се изконсумират на няколко порции при добро сдъвкване и след около 1 час да се вземе 1 супена лъжица рициново масло. Обелените семки, добре счукани и стрити, могат да се вземат и под формата на каша, като се размесят с равно количество мляко.

  Друг начин на приложение (според рецептата наТурова от 1974) на обикновена тиква

  Изсушени, очистени от твърдата люспа семки (при запазване на тънката сивкавозеленикава обвивка на семето) в количество 300 г (за възрастни) се стриват в хаванче, като семената се прибавят в хаванчето на малки порции. След това към стритите семена бавно се прибавя вода (по 10 - 15 капки), като продължава енергично стриване и разбъркване на семките с водата. Общото количество на прибавената вода не бива да превишава 50 - 60 мл. За подобряване на вкуса може да се прибави 1 супена лъжица мед или сладко. Приготвената каша се дава на болния на гладно по чаена лъжичка в продължение на 1 час. След 2 часа се дава магнезиев сулфат (15 - 30 г - за деца по-малко). От 1/2 до 1 час по-късно се прави очистителна клизма. Дозата тиквени семки за възрастни е 300 г, за деца на 10—12 години — 150 г, на 5— 7 години — 100 г, на 3—4 години — 75 г, на 2—3 години — 30—50 г.

  През 1950г. Семенова предписва семките под форма на декокт, като болният изпива само течността.

  При оксиури у деца всекидневно се дават по 10 — 15 обелени тиквени семки и след 1 час — 1 чаена лъжичка рициново масло.

  Като диуретично средство се дава сурова тиква до 1/2 кг дневно, а още по- добре — сок от тиква по 1/2 чаша дневно. Като очистително също се препоръчва по 1/2 кг сурова тиква дневно.

  Нежелани реакции на обикновена тиква

  Всички тиквени препарати се понасят добре от пациентите, безвредни са и нямат противопоказания.

  Съчетание с други билки на обикновена тиква

  Като противопаразитно средство може да се съчетае с пелин, карамфил и зелен орех.
   

   

  Продукти свързани със статията

  1. Сурово тиквено семе - белено, Cucurbita рeрo L., насипно

   Сурово тиквено семе - белено, Cucurbita рeрo L., насипно

   Цена: 10,04 лв.

  2. Бета Каротен (Натурален Витамин А), Bioherba, 1200 мкг, 100 капс.

   Бета Каротен (Натурален Витамин А), Bioherba, 1200 мкг, 100 капс.

   Цена:

   Редовна цена: 8,99 лв.

   Промо цена 8,09 лв.

   -10%

  3. Тиквен тахан - 100% фино смляно тиквено семе, Bioherba, 250 гр.

   Тиквен тахан - 100% фино смляно тиквено семе, Bioherba, 250 гр.

   Цена:

   Редовна цена: 10,90 лв.

   Промо цена 9,80 лв.

   -10%

   Не е в наличност