Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Обикновен повет, лозина, скребър, действие и приложение на билката

Clematis vitalba L. 

Aнглийски - Traveller's joy, old man's beard, Pуски - ломонос виноградолистный, Френски - Vigne blanche, Hемски - G emeinewaldrebe, Bergrebe
Сем: Ranunculaceae — Лютикови
povet.jpg

Основно действие на обикновен повет

Дерматикум.

Експериментални и клинични данни на обикновен повет

Според Норре през 1977г. листата и цветовете от билката притежават бактерицидно и фунгицидно действие. От учения Ламбрев и колеги през 1963г. е установено, че нативните продукти от билката, както и алкохолните извлеци не притежават антимикробно действие спрямо Staph, aureus, Esch. Coli, Shig. sonnei, Вас. subtilis.

Емпирични данни на обикновен повет

В народната медицина извлеци от листата, корените и цветовете от обикновения повет намират приложение при лечение на кожни заболявания и то предимно с инфекциозен характер, като пиодермии, фурункули, инфектирани рани. Билката притежава местно анестезиращодействие, затова може да се прилага при състояния от ревматичен и невралгичен произход чрез локалното й прилагане. Билката се използва в народната медицина за перорално приложение при мигрена и язвена болест.

Описание на обикновен повет

Катерлива лиана, закрепваща се по опори с дръжките на листата (завиващи се спирално около опорите), с разклонено дървенисто до 20 (30) м дълго стебло. Листата срещуположни, на дълги дръжки, перести. Цветовете на дълги дръжки, бели силно ароматни, събрани в многоцветни разклонени метлици в пазвите на листата по младите клонки. Околоцветните листчета 4 (5), продълговати тъпи, гъсто бяловлакнести. Плодът сборен от много сплеснати червеникавокафяви орехчета. Цъфти юни — август.

Разпространение на обикновен повет

Расте из горите и храсталаците, предимно на влажни места, край потоци и реки. Разпространено из цялата страна докъм 2000 м надморска височина. Среща се в Южна, Централна и Западна Европа.

Дроги на обикновен повет

Листа (Folia Clematis vitalbae); корени (Radix Clematis vitalbae); цветове (Flores Clematis vitalbae).

povet_2.jpg

Съдържание на обикновен повет

В цветовете — етерично масло c протоанемонин; в корените и коренището — 5% сагюнини (виталбозид A, В. С. D, Е. F, G, Н), които са тритерпенови Глюкозиди с агликоните хедерагенин и олеанолова киселина, свързани с различнй захари. В листата се съдържа протоанемонин, който при сушене се превръща в анемонин, каротин и др.
В билката са установени стигмастеринглюкозид, тримстиламин, церилов и мерцилов алкохол.

В свежо състояние билката е отровна, при изсушаване отровността се губи. Ненаситеният лактон протоанемонин е летливо отровно вещество, с рязка миризма, раздразва кожата, притежава бактерицидно и фунгицидно действие. Протоанемонинът полимеризира в анемонин, който има по-слабо действие и постепенно преминава в неактивната анемонова киселина.

Форми на приложение на обикновен повет

Обикновения повет в народната медицина е известен като потогонно, диуретично, хипотензивно, бактерицидно, силно слабително и фунгицидно средство. Инфузията на билката клематис се използва вътрешно при хипертония, мигрена, оток от сърдечен произход, водянка, пептична язва, възпаление на пикочния мехур, а също и като лечение на полово предавани заболявания, костни тумори и за стимулиране на апетита. Алкохолната тинктура на обикновен повет се използва за аденом на простатата. Инфузията от цветя и листа се приема при възпаление на пикочния мехур и орхит.

В народната медицина на България препаратите от обикновен повет се използват вътрешно при мигрена и язви на стомаха, а външно при гнойни възпаления на кожата.

В народната дерматология горните части на билката, събрани през периода на цъфтеж, са широко използвани. Например, инфузия от стъблата се прилага външно за смазване на засегнатите участъци от кожата с пиодермия, микози, инфекциозни гъбични инфекции на ъглите на устата, циреи и заразени рани. При тези заболявания инфузията на билката се използва и вътрешно. Прахът от листа на обикновен повет се използва за лечение на екзема, краста, лишей и други кожни заболявания с инфекциозен характер.

Нежелани ефекти на обикновен повет

Пресни части от билката, поети перорално, могат да предизвикат отравяне, което се проявява с общо неразположение, повръщане и диария. Специфично лечение на отравянето с повет не съществува. Лечението обхваща общи мероприятия, насочени към по-бързо елиминиране на поетите количества от билката (промивка на стомаха, даване на очистителни средства на целия храносмилателен тракт), както и симптоматични средства (слузести разтвори и др.). При изсушаване билката губи отровните си качества. Поради възможни токсични усложнения някои автори съветват поветът да се използва само за външна употреба.

Начин на употреба на обикновен повет

Една чаена лъжичка от билката се попарва с половин литър вода и се оставя да кисне един час. Пие се по една кафена чашка три пъти дневно. Подкоровата част от стеблото, счукана и омесена със зехтин, може да се използва за локално приложение при болки от ревматичен и друг произход.

Съчетание с други билки на обикновен повет

 При възпаление на кожата, може да се съчетава с невен.