Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Мехунка, действие и приложение на билката

Physalis alkekengi L.

Aнглийски - Winter cherry, Руски - физалис обыкновенный (вишня полевая, сонная трава), Френски - Ceris d'hiver, alkekenge, Hемски - Judenkirsche, Wilde Blasenkirsche
Сем. Solanaceae - Картофови

mehunka.jpg

Синоними на билката мехунка

вълча ябълка, физалис

Основно действие на билката мехунка

Диуретично и противовъзпалително.

Експериментални и клинични данни на билката мехунка

Основното действие на билката се дължи най-вероятно на съдържащите се в мехунката комплекс от вещества, червеното багрило кроптотоксин и зеаксантин, горчивото вещество физалин, комплекс от органични киселини, млечна, ябълчна, винена, а също така и на значителното съдържание на аскорбинова киселина. В коренището на билката е установено присъствието на алкалоида тиоглоил окситропин. Целият комплекс от съставки наред с диуретичното си действие оказва и определено противовъзпалително действие.

По-широко действие на билката мехунка

Използването на билката мехунка в медицината

Плодовете на мехунката се използват при подагра, ревматизъм, холецистит, стомашни колики, при пиелит, цистит, уролитиаза, оток, външно при лишеи и за заздравяване на рани.

Мхунката има положителен ефект върху мозъчната дейност, има успокояващ ефект. Полезна е при силен физически и психически стрес, както и за хора, отслабени след заболяване.

Пресните плодове се консумират ежедневно по 12-15 парчета, отварите се приготвят от сушени плодове.

Употребата на мехунката в храненето

Мехунката се консумира прясна, осолена, маринована. От нея се приготвят вкусни сладка и сладкарски изделия.

Емпирични данни на билката мехунка

Българската народна медицина препоръчва плодчетата на билката при заболявания на черния дроб, протичащи с жълтеница и асцит. Външно се прилагат компреси с извлек от листата на растението при ревматизъм, заболявания на ставите. Запарка от листата на билката се препоръчва за жабурене при зъбобол. Във ветеринарната медицина се прилагат плодчетата, смесени с храната на свинете срещу заболяването „гърлица".

Описание на билката мехунка

Многогодишно, тревисто растение с пълзящо коренище. Надземното стебло изправено високо, просто или слабо разклонено. Долните листа последователни, горните срещуположни, на дръжки, яйцевидни. Цветовете единични в пазвите на горните листа. Венчелистчетата 5, срасли в зеленикавобяла паничка. Плодът червенооранжева, сферична ягода.

Цъфтеж на билката мехунка

Цъфти май - юни (август).

Разпространение и отглеждане на билката мехунка

Расте из сенчести храсталаци и разредени гори, край синори и лози. Разпространено почти из цялата страна, но в по-топлите части и обикновено на варовик. Среща се в Централна и Южна Европа.

Дрога на билката мехунка

Плодове. (Fructus Alkekengi; Baccae Alkekengi).

mehunka_2.jpg

Събиране и съхранение на билката мехунка

Време за събиране и прибиране на билката: август - септември. Съхранява се в сухи и проветриви помещения, без пряка слънчева светлина.

Съдържание на билката мехунка

Плодовете съдържат горчивото вещество физалин, каротиноида физалиен, витамин С (46 мг%), кверцетин, дъбилни вещества, кафеена, ферулова, синапена киселина, пектини, слузи, захари, тлъсто масло.

Надземната част съдържа сапонини, 0,12% каротиноиди, флавоноиди, дъбилни и слузни вещества. От чашелистчетата са изолирани стероидите физалин А и физалин В. От коренището е изолиран алкалоидът тиглоил окситропин.

Видове мехунка

Обикновена мехунка (Physalis alkekengi). ...
Физалис перуански, или цариградско грозде (Physalis peruviana). ...
Зеленчуков физалис (Physalis philadelphica).

Нежелани ефекти на билката мехунка

Независимо от обстоятелството, че не се съобщават данни за странични и токсични ефекти, трябва да се помни, че мехунката е билка от семейството на картофовите, а тези билки съдържат вещества с изразена токсичност. В тази връзка трябва да се отбележи, че някои представители от семейството Solanaceae (напр. Solanum dulcamara) са изходни продукти за получаването на съединения със стероидна структура и оттук може да се предположи, че противовъзпалителното действие на мехунката се дължи на съдържащи се в нея, макар и досега неизяснени, съединения със стероидна структура.

Начин на приложение на билката мехунка

От плодчетата се изготвя отвара по следния начин: 15 - 30 сухи плодчета се заливат с 500 мл вряща вода и се варят в продължение на 5 минути; така изготвената отвара се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. Препоръчва се освен това ежедневното консумиране на 10 - 15 пресни плодчета или изпиването на 20 мл сок, изстискан от пресни плодове.

Билката мехунка противопоказания

Употребата на плодчетата да става само без мехурестата чашка, в която се съдържат токсични вещества.

Продукти свързани със статията

  1. ХАМАМЕЛИС ВИРДЖИНИАНА КОРА , Hamamelis virginiana, разширени вени, хемороиди
  2. Арника Мексиканска , Цвят , Arnica Mexicana
  3. Дяволски нокът , корен рязан , Harpagophytum procumbens, натурална билка за СТАВИ
  4. БИЛКОВ ЧАЙ ПРИ ЦИСТИТ , БОЛКИ ПРИ УРИНИРАНЕ