bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Медуница, действие и приложение на билката

Медуница, меча пита

Pulmonaria officinalis L.

Aнглийски — Lung-wort, Pуски — Медуница аптечная, Френски — Pulmonaire officinale, Немски — Echtes Lungenkraut
Сем. Boraginaceae — Грапаволистни

 • Лечебна Медуница лист, Pulmonaria officinalis L.
 • Медуница, меча пита, Pulmonaria officinalis

  Описание на билката медуница

  Многогодишно тревисто грубовлакнесто растение с тънко тъмнокафяво коренище и тънки корени. Приосновните листа в розетка на дълги дръжки, сърцевидно -яйцевидни островърхи, зелени с бледи белезникави петна по повърхността. Цветоносното стебло право, 15—30 (40) см високо, слабо разклонено, цветовете на дръжки във връхни жлезисто-влакнести съцветия. Венчето червено, след опрашването синъовиолетово, тръбесто с дълга тръбица и коронка с 5 едри дяла. Плодът сух, разпадащ се на 2 яйцевидни орехчета. Цъфти март — юни. Билката се събира лятото (май-август), след като растението е прецъфти и приосновните листа са добре развити. Берат се само приосновните листа. Откъсват се с ръка или се отрязват с нож, заедно с част (до 3 cm) от листната дръжка. При бране трябва да се оставят поне 1/3 от растенията необрани за да се осигури възстановяване на находището.Суши се на сянка или в сушилня до 40 °С.

  Разпространение на билката медуница

  Расте из сенчести храсталаци и влажни широколистни гори. Разпространено из цялата страна докъм 1500 м надморска височина.

  Дрога /билка/ на билката медуница

  Надземната част по време на цъфтеж (Herba Pulmonariae).

  Съдържание на билката медуница

  Каротини, флавоноиди (руган), танини, смоли, слузести вещества.

  Основно действие на билката медуница

  Билката има отхрачващо и омекчаващо / ларингит, остър и хроничен бронхит, бронхиална астма и кашлици от всякакъв произход/, противовъзпалително, диуретично действие.

  Експериментални и клинични данни на билката медуница

  В литературата медуницата се причислява към лечебните билки, които имат омекчаващо действие на лигавицата на бронхите поради наличието на слузни вещества, като същевременно има експекториращо действие (Weiss, R. F. Lehrbuch der Phytotherapie, IV Aufl. Stuttgart, Hippokrates Verlag, 1974).Leclerc (Leclerc, H. Precis de phytotherapie (V ed.). Paris, Masson & Cie, 1976) препоръчва билката за лечение на кашлицата у туберкулозно болни. Употребява се също и като антиастматично средство й при хронични бронхити (Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.1. С., Наука и изкуство, 1972). Наличността на силикати обуславя умерено изразено диуретично действие. In vitro водните извлеци от медуница потискат развитието на вирусите на херпеса и инфлуенцата.

  Медуница, меча пита,лечение

  В народната медицина медуницата се използува най- често в комбинации с други лечебни растения за облекчаване на кашлицата и като кръвоспиращо средство (у туберкулозно болни). Билката се използва под формата на пресни листа и прах от изсушени листа за външно лечение на рани.

  Подходящо време и начин на бране на билката медуница и съхранение

  Препоръчва се да се събира по време на цъфтеж или когато цветята все още не са се отворили и са в пъпки. Младите издънки с цветя се режат почти до корена, отстранете повредените листа.
  Тогава стъблата на растението се свързват на малки гроздове и се окачват за сушене на сянка под навес, като се избягва намокрянето, когато вали. Възможно е сушенето на подготвените суровини във фурната при температура не повече от 40 ° C. Готовите суровини трябва да се съхраняват на хладно и сухо място.

  Начин на приложение на билката медуница

  Две супени лъжици оситнена и изсушена билка се заливат с 500 мл гореща вода и киснат 2 часа. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3—4 пъти на ден (по Исаев, И., И. Ланджев, Г. Нешев. Билките в България и използуването им, III изд, С., Земиздат, - 1977).

  Външно запарката се използува за компреси и гаргара. В нашата народна медицина срещу кашлица се използува и смес по равно от следните билки: медуница (с корена), корени от бяла ружа, коприва (цялата билка) и лопен (Verbascum thapsiforme) — от сместа се вземат по 2 супени лъжици и се варят 15 мин в 1/2 л вода. Пие се по 1 кафена чашка, подсладена с варен мед и лимон, сутрин, обед и вечер преди ядене.