bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Мечо грозде, действие и приложение на билката

Arctostaphyllos uva-ursi L.

(Spreng.) Aнглийски — Bearberry, Pуски — толокнянка обыкновенная, медвежья ягодка, Френски Busserole, Немски — Gemeine Barentraube)
Сем. Ericaceae — Пиренови

 • Мечо грозде лист - при цистит и уринарни инфекции, Uvae Ursi
 • Мечо грозде при цистит, Bioherba, 230 мг, 100 капсули

  Мечо грозде при цистит, Bioherba, 230 мг, 100 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 10,99 лв.

  Промо цена 9,89 лв.

  -10%

 • мечо гроздеОсновно действие на мечо грозде

  Билката мечо грозде има специфични антисептични /унищожава и предпазва развитието на микроби/ и астрингентно / стягащо/ действие върху стените на отделителната система. Тя ги успокоява, тонизира и заздравява. То се използва специално в случаите на пясък в бъбреците и пикочния мехур.

  Билката може да бъде използвана за лечение на хроничен пиелит и хроничен цистит, пиелонефрит или като част от цялостен подход за други хронични бъбречни проблеми. Със своите астрингиращи свойства то се използва при някои форми на нощно напикаване. Като душ може да бъде полезна при вагинални раздразнения и инфекции.

  Приложение и лечебни свойства на мечо грозде

  Препаратите от мечо грозде имат антисептичен и диуретичен ефект. Използват се при възпалителни заболявания на бъбреците и пикочните пътища. Основните показания за употреба са цистит, уретрит, пиелит на бъбреците. По-активен ефект на препаратите се проявява с алкална реакция на урина. Мечото грозде е основна съставка от диуретичниет чайове.

  Дезинфекциращият ефект на мечото грозде върху бъбреците и главно върху пикочния мехур и пикочните пътища отдавна е известен.В народната медицина се използва като дезинфектант при различни заболявания на бъбреците и пикочния мехур, както и при кашлица и особено при хронична диария, което не е изненадващо, тъй като листата от нечото грозде съдържат много танини, които „фиксират“ червата.

  Растителните препарати имат антисептично, стягащо, противовъзпалително, обезболяващо и холеретично действие.
  Мечото грозде е известен диуретик и противовъзпалително средство при лечението на заболявания на пикочния мехур, пикочните пътища и уролитиаза.

  Антимикробните му свойства са свързани с арбутин и метиларбутин. Тези вещества под въздействието на ензимите разцепват хидрохинона, който има антисептичен ефект. Въпреки това, при продължителна употреба на големи дози от мечо грозде може да се наблюдава повишено дразнене на лигавицата на отделителната система и обостряне на възпалителни явления.

  Инфузията с мечо грозде се използва като диуретик при сърдечно-съдова недостатъчност, белодробна туберкулоза и диабет, като стягащо средство при храносмилателни разстройства и хроничен запек.

  Отварата и прахът се предписват при язви, гнойни рани и диатеза (под формата на вани).

  Тинктурата се използва при заболявания на нервната система, алкохолизъм, като обезболяващо средство при ставен ревматизъм и подагра.

 • Мечо грозде Тинктура - при цистит, Bioherba, 50 мл

  Мечо грозде Тинктура - при цистит, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 8,80 лв.

  Промо цена 7,92 лв.

  -10%

 • МЕЧО ГРОЗДЕ, ЛИСТ, БОЛКОУСПОКОЯВАЩО, Nature’s Way, КАПСУЛИ Х 100, 480 мг

  МЕЧО ГРОЗДЕ, ЛИСТ, БОЛКОУСПОКОЯВАЩО, Nature’s Way, КАПСУЛИ Х 100, 480 мг

  Цена:

  Редовна цена: 21,58 лв.

  Промо цена 20,28 лв.

 • Описание на мечо грозде

  Мечото грозде е вечно зелено полегнало храстче с пълзящи и приповдигащи се клонки, 20—50 см дълги. Листата кожести, на къси дръжки, отгоре по-тъмно, отдолу по-светлозелени. Цветовете в малоцветни гроздове по върховете на клонките. Венчето звънчевидно-кълбесто, розово или бяло, с 5 завити навън зъбчета. Плодът сферична червена .ягода с 6 семена. Цъфта юни — юли.

  Мечо грозде ползи

  Има много още от мечо грозде ползи, които остават в сянка, но са също толкова важни. Освен че защитава стомаха и детоксикира тялото, билката допринася и за общото подобряване на имунната система. При локално приложение, мечото грозде помага и за бързото заздравяване на рани, изгаряния или възпаления.

  Мечо грозде чай и чай мечо грозде

  Често за лечение е препоръчително да се прави от мечо грозде чай, тъй като лесно се усвоява от организма и благоприятно действа на заболяванията на пикочните пътища и бъбреците. Билковият чай мечо грозде е перфектното решение, ако искате да успокоите организма си от тези възпалителни процеси. За оптимален ефект към чая от мечо грозде, може да добавите и една лъжичка сода.

  Мечо грозде за бъбреци

  Неслучайно предимствата от използването на мечо грозде за бъбреци са толкова много. Благоприятният ефект върху тях помага за изхвърляне на песъчинки, за лечение на цистит и други бъбречни инфекции. Свойствата на мечо грозде помагат на бъбреците да намалят и риска от образуване на камъни.

  Разпространение на мечо грозде

  Расте по сухи каменливи места и горски поляни в иглолистни гори. Разпространено във всички високи планини на страната между 1500 и 2900 м надморска височина. Среща се почти в цяла Европа (без крайните южни части).

  Билка мечо грозде

  Билката представлява листата на растението (Folia Uvae ursi), събрани по време на цъфтеж и изсушени при обикновена температура. Отгоре те са тъмнозелени лъскави, отдолу сивозелени кожести целокрайни. Към основата си са клиновидно стеснени, обратно яйцевидни, твърди и чупливи. Жилкуването е мрежесто. Билката е без миризма, със стипчив и слабо горчив вкус.

  Съдържание на мечо грозде

  Билката съдържа фенолните глюкозиди арбутин и метиларбутин (средно около 10%). В тази смес от глюкозиди според произхода метиларбутинът варира от 5 до 45%. . Нашата дрога съдържа само арбутин около 9%, малки количества свободен хидрохинон, дъбилни вещества (галотанини) около 20%, флавоноидни вещества, урзолова киеезшяа и др.

  Експериментални и клинични данни на мечо грозде

  Уроантисептичното действие се дължи на съдържащите се в листата фенолни глюкозиди арбутин (арбутозид) и метиларбутин. Глюкозидите се разграждат до хидрохинон и монометилов етер на хидрохинона със слабо антибактериално действие .

  У нас Пасков, Павлов и Панайотов доказват слабото антибактериално действие на декокта от листата върху туберкулозни бактерии. Има и слабо диуретично действие, което се дължи на влияние на арбутина върху тубулния епител . При опити на зайци арбутинът понижава кръвнозахарното ниво.

  Само при алкална реакция на урината листата се прилагат като уроантисептик за лечение на хроничен цистит и пиелит. Има данни и за добър ефект при лечение на диария и хематурия , както и за адстрингентно действие.

  Начин на приложение на мечо грозде

  Тинктура: 2-4 мл три пъти дневно.

  Студен извлек: една супена лъжица ситно нарязани листа се заливат с 2 чаши студена вода и след престояване една нощ се прецеждат. Тази доза е за 24 часа и се пие по 1—2 супени лъжици 3—4 пъти. Някои автори го препоръчват и под форма на декокт. Влиза в състава на Species diureticae, в препарата Нерах и др.

  Подходящи комбинации на мечо грозде

  За алкализиране на урината се препоръчва и приемането на една чаена лъжичка натриев хидрокарбонат.

  Мечо грозде противопоказания

  Не трябва да се приема продължително време. Някои автори не препоръчват прилагането на листата под форма на отвара, защото така се извличат и дъбилни вещества, които дразнят стомашно-чревната лигавица. Други противопоказания от мечото грозде са прилагането на билката от хора с бъбречна недостатъчност и от деца под 12-годишна възраст. Не се препоръчва да се употребява от бременни и кърмачки. В случай, че предозирате или не приемате правилно мечото грозде, това може да доведе и до алергични реакции, които най-често се наблюдават в цвета на урината.

  Продукти свързани със статията

  1. Мечо грозде лист - при цистит и уринарни инфекции, Uvae Ursi
  2. Мечо грозде при цистит, Bioherba, 230 мг, 100 капсули

   Мечо грозде при цистит, Bioherba, 230 мг, 100 капсули

   Цена:

   Редовна цена: 10,99 лв.

   Промо цена 9,89 лв.

   -10%

  3. Мечо грозде Тинктура - при цистит, Bioherba, 50 мл

   Мечо грозде Тинктура - при цистит, Bioherba, 50 мл

   Цена:

   Редовна цена: 8,80 лв.

   Промо цена 7,92 лв.

   -10%

  4. Тинктура Цисто - при цистит, Bioherba, 100 мл

   Тинктура Цисто - при цистит, Bioherba, 100 мл

   Цена:

   Редовна цена: 8,02 лв.

   Промо цена 7,21 лв.

   -10%