Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Мъждрян с установено адстрингентно действие.

Мъждрян, действие и приложение на билката

Fraxinus ornus L.
Английски - Flowering ash, mann ash, Немски - Manna-Esche, Френски - Orne, fruit a fleurs, Руски - Ясень белый
Сем. Oleaceae - Маслинови

МъждрянОсновно действие на билката мъждрян

Мъждрянът има установено адстрингентно действие.

Приложение и лечебно действие на билката мъждрян

Ясенът се използва за заздравяващи рани, има стипчиви, антипиретични, хемостатични, слабителни, диуретични свойства, помага да се избавите от глисти и успешно се бори с кашлицата и дрезгавостта. За да излекувате хроничните заболявания на бронхите, вземете отвара от корите. При възпаление на бъбреците е полезна отварата от листата на растението, а запарването от тях проявява антибактериално действие към бацила на Кох. Етеричните масла ще ви спасят от гъбички и прости микроорганизми.

Експериментални и клинични данни на билката мъждрян

Изследвайки мъждряна, екип от учени установява наличието на бактериостатично действие на алкохолни екстракти от кори спрямо Staphylococcus aureus. Високото съдържание на ескулин определя използването на билката като суровина за получаването му. Ескулинът притежава капиляроукрепващо, противовъзпалително и венотонично действие.

Емпирични данни на билката мъждрян

Корите на мъждряна намират приложение в народната медицина като средство за лечение на диарии. Адстрингентният ефект на растението може да бъде обяснен с високото съдържание на танини в него. Според някои учени сокът от мъждряна, получен след нарязване на кората на дървото, притежава леко лаксативно действие, което се обуславя от високото съдържание на манитол. Манитолът е широко известен като осмотичен диуретик. Когато сокът е качествен, той притежава светложълт цвят, сладникав вкус и ронлива консистенция.

Начин на приложение на билката мъждрян

Две-три супени лъжици счукани кори от мъждрян се заливат с две чаши вряла вода, разбъркват се добре и след като изстинат, се прецеждат. Получената течност се изпива за един ден.

Описание и разпознаване на билката мъждрян

Мъждрянът е дърво, до 7 - 8 (20) м високо, или висок храст. Кората е сива, гладка; младите клонки са голи, жълтосиви или сиви; пъпките са сиви или кафявосиви. Листата са срещуположни нечифтоперести, 5 - 9 яйцевидни до ланцетни, островърхи, дребно назъбени до напилени листчета, на дръжки. Венчелистчетата са 4, линейни, бели. Плодът представлява орехче със силно развито плоско крилце. Мъждрянът цъфти през май до юни.


МъждрянРазпространение на билката мъждрян

Мъждрянът расте из смесени широколистни гори, из храсталаци и по каменисти и скалиста места. Разпространен е из цялата страна докъм 1300 м надморска височина. Освен у нас, мъждрянът се среща в Южна и отчасти в Централна (южната й част) Европа.

Време и бране на билката мъждрян

Събраната рано през пролетта и изсушена на открито или в сушилня до 60°С кора (Cortex Fraxini).

Съдържание на билката мъждрян

Кумаринови производни, предимно ескулин, фраксин, фраксинол, танини, манит, флавоноловия глюкозид кверцитрин, смоли, гуми и др.

Употребяема част на билката мъждрян

Използва се и засъхналият сок (манна - Manna), който изтича от нарезите по стеблото на Fraxinus ornus. Съдържа от 40 до 80% манит, фруктоза, глюкоза, слузи, смоли и др.

Природозащитен статут и заплахи на билката мъждрян

Билката не е защитена от Закона за биологичното разнообразие.


Продукти свързани със статията

  1. ЯСЕН , МЪЖДРЯН КОРА , Fraxinus excelsior L.
  2. ЯСЕН , МЪЖДРЯН ЛИСТ ,  Fraxinus excelsior L.