bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Малина, действие и приложение на билката

Rubus idaeus L.

Aнглийски  — Raspberry, red raspberry, Pуски  — Малина, Френски — Framboisier, Hемски — Himbeere
Сем. Rosaceae — Розоцветни

 • Малина лист - при обилна менструация / температура, Rubus idaeus
 • Малина лист - при хормонален дисбаланс, Bioherba, 280 мг, 100 капсули
 • Малина

  Основно действие на малина

  Плодовете — потогонно, листата — адстрингентно /стягащо/ и противовъзпалително.

  Експериментални данни на малина

  Напоследък е установено, че in vitro листата на малината имат силно виростатично /антивирусно/ действие .

  Народната медицина на всички страни, в които расте малината, използува плодовете като силно витаминозна храна, общоукрепващо и като потогонно средство. До откриването на ацетизала отвара от плодовете и листата на малината е широко прилагана за лечение на простудните заболявания и ревматизма. Споменава се, че в Рим се е прилагало изключително лечението на ревматизмалните заболявания с отвара от малина. В Германия  отварата от листата се използува при диарии, за жабурене и гаргарене при възпалителни процеси в устната кухина, под формата на сироп за лечение на грип. Сиропът се приготвя от плодовете. Плодовете на малината са официнална билка в Русия . От свежите листа се приготвя лечебна мас против акне. В тибетската медицина листата от малината и плодовете се използуват като противотемпературно средство.

  Българската народна медицина използва листата и плодовете под формата на сиропи и чайове при простудни заболявания, като потогонно средство, а също при стомашно-чревни заболявания и при диарии. В официалната медицина се използува сироп от плодовете за ароматизиране на различни видове течни лекарствени форми — Sirupus Rubi idaei.

  Начин на приложение на малина

  Две супени лъжици от листата на малината се заливат с 500 г вряща вода и се оставят да киснат 2 часа. Запарката се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. При оздравяващи болни за по- бързо възстановяване се прилага сироп от плодовете на малината — по 2 супени лъжици в 150 г вода неколкократно дневно.

 • Базово масло от Малина (Raspberry oil), Bioherba, 50 мл

  Базово масло от Малина (Raspberry oil), Bioherba, 50 мл

  Цена: 16,49 лв.

 • Малина Тинктура - при стрес и безсъние, Bioherba, 50 мл

  Малина Тинктура - при стрес и безсъние, Bioherba, 50 мл

  Цена: 7,58 лв.

 • Цвят и лист от малина
  Описание
   на малина

  Малината е храст, до 1,5 м висок, с късо многоглаво коренище. Стеблата изправени вдървенели, обикновено с тънки тъмночервени шипчета. Листата последователни тройни или перести, с 5-7 листчета. Цветовете на малината са двуполови, в малоцветни облистени гроздовидни съцветия в пазвите на горните листа на двегодишните клонки. Венчелистчетата 5. Плодът сборен, с изпъкнало слабовлакнесто кухо цветно легло и многобройни червени (рядко жълти) костилкови плодчета. Цъфти юни — юли.

  Начин и време на бране и съхранение на малина

  Сезонът на малините е мимолетен и самата тя запазва свежестта си за много кратко време. Плодовете се съхраняват в буркани и контейнери, така че след закупуването им е по-добре да го изсипете върху широка чиния или листа за печене, покрийте със салфетка и поставете в хладилника. Малините трябва да се измиват само непосредствено преди употреба.

  За да удължите живота на малините, са налични две опции - сушене и замразяване. За сушене плодовете леко се сушат на слънце, след което се сушат в специална сушилня или във фурната при ниска температура. Правилно изсушените плодове задържат фибри и други полезни вещества. Пазете внимателно такива малини, като избягвате влагата. Вторият вариант да се запасите с малини за в бъдеще е да ги замразите.

  Разпространение на малина

  Малината расте  из просветлени гори и храсталаци, из сечища, по сипеи и каменисти места. Разпространено по всички наши планини от 100 докъм 2200 (2400) м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

  Билка малина

  Използват се лечебните свойства на листата (Folia Rubi idaei) и плодът (Fructus Rubi idaei) на малината.

  Съдържание и химични свойства на малина

  Ценните съставки на листата от малина

   флавони, витамин С (800 мг%), дъбилни вещества, органични киселини, слузести вещества, захари.

  Плодовете: етерично масло, ароматни естери на мастните киселини, антоцианов глюкозид, слузести вещества, захари, пектин, органични киселини .

  Билката малина - полезна за женското здраве

  Малините помагат на жена да забременее и да издържи здраво бебе благодарение на фолиевата киселина. Малиновите листа съдържат вещества, които могат да стимулират мускулите на червата и матката. Плодовете могат да се използват като антистрес лекарство; напитките от това зрънце се препоръчват да се пият в случай на неврози, депресия, за подобряване на съня.

  Ползите от листата от малина

  Чаят, приготвен от листата на малини е напълно натурален продукт. Използва се като компонент в комплексното лечение на много заболявания. Положителните ефекти, осигурени от този продукт, се основават предимно на естествения състав на листата, който включва огромно количество биологично активни вещества и витамини.

  В допълнение към приготвянето на чай, този продукт е добре подходящ като основа за създаването на различни тинктури, инфузии, както и отвари. Малиновите листа са широко използвани в козметиката, където от тях се правят различни маски, кремове, шампоани и балсами с подмладяващ ефект.

  Не забравяйте, че листата, за разлика от плодовете, могат да се приготвят без много вреди за чудотворния им състав за зимата, като събирате нужното количество след време и го изсушавате. През зимата чаят от тези листа служи като отлично помощно средство в борбата на организма с различни инфекциозни и вирусни заболявания, ще помогне за възстановяване на имунната система след настинка или ще ускори лечението на настинка.

  Нежелани реакции на малина

  Плодовете могат да предизвикат алергична реакция на кожата, особено ако се консумира в големи количества. Не се препоръчва яденето на малини при гастрит, язви, както от хора, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, тъй като малините могат да провокират обостряне на заболявания.

  Съчетания с билки на малина

  При проблеми с женското здраве, може да се съчетава с ангелика, червена детелина, див картоф и др.


  Продукти свързани със статията

  1. Малина лист - при обилна менструация / температура, Rubus idaeus
  2. Базово масло от Малина (Raspberry oil), Bioherba, 50 мл

   Базово масло от Малина (Raspberry oil), Bioherba, 50 мл

   Цена: 16,49 лв.

  3. Детски чай с Каркаде, Bioherba, 20 филтъра

   Детски чай с Каркаде, Bioherba, 20 филтъра

   Цена:

   Редовна цена: 1,54 лв.

   Промо цена 1,38 лв.

   -10%

  4. Детски Плодов чай Вълшебната река, насипен

   Детски Плодов чай Вълшебната река, насипен

   Цена:

   Редовна цена: 5,78 лв.

   Промо цена 5,21 лв.

   -10%

  5. Малинови кетони за контрол на теглото, изгаряне на мазнини, Bioherba, 100 мг, 60 капсули
  6. Малина лист - при хормонален дисбаланс, Bioherba, 280 мг, 100 капсули