Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Малък зимзелен, действие и приложение на билката

Vinca minor L. 

Aнглийски - Lesser periwinkle, Pуски - Барвинок малиш, Френски - Petit pervenche, Немски -

Kleines Immergmn

Сем. Apocynaceae - Тойнови

Малък зимзелен

Основно действие на билката малък зимзелен

Хипотензивно, разширяващо мозъчните съдове.

Емпирични данни на билката малък зимзелен

В народната медицина малкият зимзелен е известен като билка, препоръчвана за лечение на кръвоизливи от различни органи (носа, белите дробове, матката), диария, треска, малария, кашлица и др. Отвара от билката се. използва и външно за компреси при мокрещи екземи, обриви и сърбеж на кожата, както и за гаргара и жабурене при възпаление на устната лигавица, зъбобол и др.

Експериментални и клинични данни на билката малък зимзелен

Проучвана е тоталната алкалоидна смес и някои индивидуални алкалоиди, изолиранио от билката (винкамин). Интересът към винковите алкалоиди е обусловен от факта, че растението принадлежи към същото семейство, към което принадлежи и Rauwolfia serpentina, дала на човечеството лекарство като резерпина.

Проведените експериментални и клинични изследвания показват, че изолираната тотална алкалоидна смес понижава подчертано и продължително кръвното налягане. В генезата на този ефект са ангажирани преди всичко централната и периферната вегетативна нервна система. На фона на тези ефекти се наблюдава ясно изразено потенциране на пресорното действие на норадреналина и адреналина – една характеристика, валидна за много от съвременните антихипертензивни средства.

Върху сърцето винковите алкалоиди упражняват отрицателен хронотропен ефект, без да засягат силата на сърдечните съкращения.

Оползотворимото фармакологично действие на тоталната алкалоидна смес на малкия зимзелен върху сърдечно-съдовата система се придружава от известно седативно влияние върху централната нервна система, което може да се използва дори самостоятелно.
Към тези ефекти трябва да се добави и влиянието им върху бъбреците. Установено е, че те увеличават умерено тяхната уринообразуваща функция.

В изследванията на редица автори се съобщава, че алкалоидите на малкия зимзелен понижават нивото на кръвната захар, вкл. и при опитно предизвикан у животните захарен диабет.

При въвеждане на алкалоидите на малкия зимзелен в по-големи дози те упражняват курареподобен ефект по един комплексен механизъм.
Колкото до винкамина, основното в неговата фармакологична характеристика е неговият вазодилатативен ефект в областта на мозъчното кръвообращение. По данни на унгарски и френски изследователи по вазодилатативния си ефект върху мозъчните кръвоносни съдове винкаминът и получени на негова основа полусинтетични продукти стоят на едно от челните места.

Малък зимзелен

Описание на билката малък зимзелен

Многогодишно тревисто растение с тънко хоризонтално коренище, 50 - 70 см дълго, вкореняващо се във възлите, с вертикални корени. Вегетативните стебла хоризонтални, до 100-150 см дълги, вкореняващи се; генеративните изправени,  до 30-35 см високи. Листата срещуположни, елиптични, островърхи, рядко тъпи, целокрайни, кожести, лъскави, отгоре зелени, отдолу сивозелени. Цветовете малобройни, по един в пазвите на листата, на дълги дръжки. Венчето тръбестофуниевидно, тъмносиньо, дълбоко, 5-делно. Плодът цилиндричен, слабо сърповидно извит, от два дяла, с многобройни продълговато цилиндрични семена с грапава повърхност. Цъфти април - май.

Разпространение и отглеждане на билката малък зимзелен

Среща се в Средна и Южна Европа. У нас култивирано из градини, паркове, гробища и др., а на места подивяло.

Дрога на билката малък зимзелен

Листата (Folia Vincae minoris).

Видове зимзелен

'Bowles' Variety '(' Bowles ',' La Grave ') - селективен клон, който по принцип запазва признаци на дива форма, но по-мощен, цъфтящ обилно и голям през пролетта, дава отделни цветя до есента. Популярен и станал прародител на редица разноцветни сортове, възникнали като негови спортове.

Често наричано „сDart's Blue“ е почти едно и също, само цветята са малко по-бледи. „Marie“ се разпространява ниско по земята с типични цветове. 'Sabinka' - малко копие на предишния.

С бели цветове:
„Alba“ - не се различава от дивата форма, украсена с бели цветя с червеникаво стъбло;
'Emily Joy' е нов сорт, често се споменава, но от описанията не е ясно по какво се различава от други подобни. Казано е само, че образува възглавници, а цветята се открояват добре на фона тъмните листа;
`Gertrude Jekyll` (` Miss Jekyll`) - компактна бавно растяща форма с малки листа и снежнобяли цветове.


Тъмно лилави цветове имат 'Atropurpurea' ('Purpurea', 'Rubra').

Съдържание на билката малък зимзелен

Химично билката и досега не е напълно проучена. Изолирани са алкалоиди, като винкамин, изовинкамин, резерпинин, винин, хербацеин, пубесцин и др., които в химично отношение принадлежат към индоловата група. Доказано е освен това присъствието на глюкозида винкозид, на дъбилни и горчиви вещества (винцин) и др. Листата съдържат още флавоноиди (робинин), тритерпени (урсолова киселина, танини и др.)

Начин на приложение на билката малък зимзелен

Алкалоидите на малкия зимзелен, на основата на които се получават и произвеждат препарати като винкапан, девинкан, кавинтон и др., се прилагат: за лечение на хипертонична болест I и II стадий и специално при нейните церебрални форми; при заболявания, съпровождащи се със спазми на мозъчните съдове; при мозъчна атеросклероза. Добър терапевтичен ефект се наблюдава от тях и при неврогенна и при пристъпна тахикардия.

Народната медицина препоръчва използването на отвара от билката малък зимзелен

1 супена лъжица ситно нарязани листа се заливат с чаша вода; сместа се вари в продължение на 20 минути; получената отвара се изпива за един ден, разделена на 3 - 4 порции.


Продукти свързани със статията

  1. Билка Зимзелен , Зим зелен дребен, Малка винка , стрък , Vinca minor L.
  2. СОФОРА , ЯПОНСКА АКАЦИЯ ЦВЯТ , Sophora Japonica L
  3. ВОДНА ДЕТЕЛИНА , СТРЪК , Menyanthes trifoliata L.
  4. ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА СТРЪК , Capsella bursa-pastoris (L.)