Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

ЛИМЕЦ - ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА И РЕЦЕПТИ ЗА ПРИГОТОВЛЕНИЕ

Лимец, действие и приложение на билката

Triticum monococcum L.

Английски – Spelled, Немски – Buchstabiert, Френски – Orthografie, Руски – полба


ЛимецОсновно действие на лимеца:

Антиоксидантно, имуностимулиращо. Лимецът (Triticum monococcum) е силен антиоксидант и биопродукт с добри лечебни свойства.

Експериментални и клинични данни на лимеца:

Лимецът е вид жито, изключително богат на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали (цинк, магнезий, манган, фосфор. Той олицетворява напълно Хипократовата мечта храната да бъде лекарство. Анализирайки полезните свойства на лимеца, учените посочват, че че витамин Е, играе протективна роля за сърдечно-съдовата система, подпомага функцията на половите жлези, а също така, като добър антиоксидант, спомага за бързото извеждане от организма на свободните радикали. Минералите от своя страна способстват за нормалното физиологично състояние на организма. Интересен, но и важен факт е, че съдържанието на цинк в лимеца, произведен в България, е с пъти по-голямо от това на лимеца, произведен в други страни. Високото съдържание на магнезий пък го прави изключително полезна храна за спортуващи хора и особено такива, които страдат от мускулни травми и разтягания. И не на последно място - този вид пшеница се оказва много по-поносим за хора, които иначе проявяват непоносимост към глутена и не могат да консумират бяло брашно. Въпреки, че съдържа глутен, изследванията показват ниска токсичност при пациенти с цьолиакия. Това обаче, уточняват учените, предстои това да бъде потвърдено с повече изследвания за дълъг период от време.

Емперични данни на лимеца:

Народната медицина препоръчва консумирането на лимец при колит, неврози, шипове, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.

Начин на приложение на лимеца:

Смлян, лимецът успешно може да бъде включен в приготвянето на различни видове тесто.
С него лесно и бързо могат да се приготвят вкусни бисквитки, които са не само диетични, но и истински имуностимулатори. Другото изключително добро приложение е хлябът от лимец.

Лимец дозировка

Стъпките за неговото приготовление са следните: 1 Първоначално се приготвя закваска от 1 чаша пълнозърнесто брашно и 1 чаша топла вода,после те се смесват и се оставят да престоят 36 часа, като през определени интервали от време получената каша трябва се разбърква. 2.Предварително се подготвя тесто за хляба, в състава на което влизат 300 г пълнозърнесто брашно и 150 мл вода. 3.Закваската се разбърква добре, с брашното и водата, и се оставя да втасва приблизително 8 часа на стайна температура. 4.Основното тесто за хляба се приготвя от 400 г брашно от лимец, 2 ч. л. сол, 100 мл вода. 5 И така - брашното от лимец, солта и водата се прибавят към предварително приготвеното тесто и се омесват добре. Всичко това се поставя в намазнена тавичка и се оставя да втаса (около 1 час). Пече се в предварително загрята до 200°С фурна.

ЛимецОписание на лимеца:

Лимецът представлява жито, с което са се изхранвали хората още по времето на египетските фараони, счита се, че това е най-древният вид от групата на покритите или несъщински пшеници. Към тази група принадлежат и двузърнестият лимец, както и спелтата. Историята на тази истинска лековита храна започва още в дълбока древност - археолози твърдят, че лимецът  е бил консумиран преди повече от 15000 години в земите около делтата на река Нил. Гърците наричали лимеца "tiphe", турците "siyez", а руснаците - оркиш или полуполба, за французите и италианците той е просто "малката спелта". Траките са използвали еднозърнест лимец - доказателства в подкрепа на това твърдение са открити в тракийските могили.Неслучайно приемат древната пшеница за една от най-здравословните храни, тъй като покълналите зърна са носители на готови за усвояване витамини, ензими и минерали. Лимецът има четири обвивки и благодарение на този факт запазва всичко онова, което обикновената пшеница губи още при овършаване. При процесите на събиране на житото стъблото се начупва, докато самото зрънце остава цяло, съхранено, както вече казахме, под четирите слоя обвивки. Класовете на лимеца се подлагат на специална обработка, което допълнително оскъпява процесите на преработка, но пък го превръща в добър биопродукт. От друга страна, обаче лимецът е култура, която малко зависи от климатичните условия, той е студоустойчив, сухоустойчив и това прави отглеждането му сравнително лесно.Лимецът предизвиква и днес интереса на биоекспертите с още един факт – той почиства почвата под себе си и я превръща в такава, която след него става добра и подходяща за отглеждането на други култури.

Съдържание на лимеца:

Това, че лимецът е лековита храна показва и неговият хранителен състав. В 100 г. лимец се съдържат 338 калории, едва 22 калории от мазнини, общо мазнините са 2.43 г, холестеролът е 0. Въглехидратите в тези 100 г. лимец са 70.19 г, фибрите – 10.7 г, захарите – 6.82 г, белтъчините – 14.57 г и водата – 11 мл.

Хранителна стойност на лимеца

Енергийната стойност на сухата неподготвена зърнена култура е 337 единици на 100 грама продукт. Една от отличителните хранителни характеристики на лимец е неговото богатство на растителни протеини - 14 грама на 100 грама зърно. Ето защо лимецът е високо ценен от вегетарианците и веганите и задължително присъства в диетата им.
Също така, зърна от лимец съдържат съответно 2 грама и 61 грама мазнини и въглехидрати. Витамин Е 0,78 mg, Витамин К 3,5 mcg, Витамин РР 6.834 mg, B витамини 1,775 mg.
Микро и макро елементи: калий 387 mg, калций 26 mg, магнезиев 135 mg, натрий 7 mg, фосфор 400 mg, желязо 4.43 mg, селен 11,7 mcg, цинк 3,27 mg.
Други вещества: целулоза 10,7 g, нишесте 53,91 g, аргинин 0,685 mg

Лимецът е богат и на незаменими мастни киселини: Омега-3 и Омега-6. Съдържанието им съответно е 0,066 g и 1,192 g на 100 грама зърнена култура.

Множеството ползи от консумацията на лимец

Редовната употреба на лимец ви позволява да постигнете много положителни ефекти. Първо, съставът на зърнените култури допринася за нормализиране на кръвната захар, подобряване на храносмилането и сърдечно-съдовата дейност. Второ, липсата на глутен в зърнените култури (съдържа протеини от глутеновата група, но в много по-малко количество от класическата пшеница. Лимецът съдържа само 14 хромозоми, има най-кратък ред хромозоми и има най-малък брой възможни вариации на глутен) ги прави подходящи за човешка диета страдащи от непоносимост към това вещество и свежда до минимум риска от алергии или храносмилателни проблеми. Трето, употребата на този продукт има стабилизиращ ефект върху състоянието на нервната система, подобрява паметта и реакцията. И накрая, наблюденията показват, че лимецът оказва положително влияние върху репродуктивната функция и зачеването.

Употреба в медицината и здравословното хранене

Може би първото и най-простото нещо, което може да се приготви от тази зърнена култура, е обикновена каша. Като основна течност можете да използвате или вода или мляко, или смес от тези две течности. Вкусът на ястието може да бъде подправен със сушени плодове и ядки. Вареният лимец също е съставка за салати и сложни гарнитури, дресинг за супи, върви добре със зелен фасул, пресни зеленчуци и варен боб. Поради ниското си съдържание на калории и богата на растителни протеини, тази култура е незаменима в диетата на хора с диабет, затлъстяване и висок холестерол.

Използването на лимец в козметиката

Поради факта, че употребата на лимец нормализира дейността на стомашно-чревния тракт и насърчава естественото почистване на организма, именно по този начин тенът става по-гладък, а по кожата вече не се появяват неочаквани малки обриви. Освен това малките частици от зърнени култури могат да действат като нежно средство за механично ексфолиране на кожата на лицето и тялото. За да направите това, една малка шепа зърна трябва да се натроши в хаванче и да се комбинира със заквасена сметана или готов хидратиращ крем или гел за измиване. Получената смес може да се използва като скраб, но не по-често от веднъж или два пъти седмично, в противен случай може да се появи дразнене на кожата поради прекомерно механично натоварване.

Лимец при диабет

Поради факта, че тази зърнена култура има нисък гликемичен индекс от 45 единици, ястията със лимец могат да бъдат в основата на диета с диабет. Растителните протеини и витамините от група В в зърнените храни също са незаменими в диетата на хората, страдащи от диабет. Тези витамини помагат за нормализиране на високия холестерол в кръвта, защото този тъжен показател често съпътства диабета. Поради факта, че използването на две зърнени култури помага за отслабване, този продукт се счита за предотвратяване на появата или развитието на неинсулинозависим диабет.

За отслабване

Плътната обвивка на зърната е богат източник на диетични фибри. Това вещество помага за подобряване на храносмилането и премахване на излишната течност от тялото, в резултат на което подуването и тежестта изчезват. Растителните протеини, наситени с аминокиселини и сложни въглехидрати, се абсорбират дълго време и не причиняват рязък скок на глюкозата в кръвта, като по този начин осигуряват дълго усещане за ситост и предпазват от импулсивно преяждане.

Лимец съчетание с други билки

Лимецът може да се съчетае с коприва, спанак, магданоз, копър.

Лимец нежелани реакции

Единственото противопоказание на лимец се отнася до хора с непоносимост към глутен.



Продукти свързани със статията

  1. ЛИМЕЦ, ЦЕЛИ ЗЪРНА, произход БЪЛГАРИЯ, 1000г