Безплатна доставка над 49лв Виж условията
Език: BG
Валута: BGN
  • BGN
Добре дошли в bilki.bg! |

Кошница

0 артикула

Категории продукти

Лазаркиня

Лазаркиня
Galium odoratum (L J Scop. (Asperula odorata L.)

Aнглийски — Sweet woodruff, Pуски — Ясменник душистый, Френски — Petit muguet, aspefule odorant,Немски —
Waldmeister
Сем. Rubiaceae — Брошови

Лазаркиня, Galium odoratumОписание. Многогодишно тревисто растение с тънко пълзящо коренище с многобройни прави стебла, високи до 40 см. четириръби, обикновено прости. Листата прешленесто разположени. Цветовете дребни бели, събрани в щитовидни съцветия на върха на стеблото. Плодът сух, разпадлив на две зеленикавокафяви половинки със закривени лсукички по повърхността. Цъфти април — май.

 

 

Разпространение. Расте в сенчести, влаЖнй, най-често букови и габърови гори в планините. Разпространено из всички планини в България от 800 докъм 2000 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

 

 

Дрога. Надземната част преди или в началото на цъфтежа (Herba Asperulae). Съдържание. Кумарин (в свежите листа като глюкозид), който придава специфичния аромат, глюкозида асперулозид, танини и горчиви вещества.

 

 

Основно действие. Диуретично, потогонно, омекчително и противокашлично. При заболявания на пикочните пътища, цистит, при колики от различен произход, безсъние, гадене, световъртеж, конюктивит, кожни обриви и рани, жлъчни колики, при болезнена менструация. Трябва да се има пред вид, че прясното растение действува по-силно от изсушената дрога.

 

 

Експериментални и клинични данни. Водни и алкохолни извлеци на лазаркинята са проучени относно влиянието им върху сърдечно-съдовата система и в частност за хипотензивна активност. Не е установено заслужаващо внимание хипотензинно действие.

 

 

Българската народна медицина прилага свежото растение при обтуративния бронхиален синдром, също при асцит при чернодробна цироза, при възпалителни заболявания на пикочоотделителните пътища /нефролитиаза, цистопиелит и др./, при болки в стомаха. Усилващият диурезата ефект на дрогата може да се свърже с наличния глюкозид асперулозид (0,05%), който подобно на кардиотоничните глюкозиди може да усили сърдечната дейност и по този начин да увеличи степента на гломеруларната ултрафилтрация. Облекчаващото отхрачването действие на лазаркинята може да се свърже с етеричномасленото й съдържание.
Външно се препоръчва налагането на трудно заздравяващи рани, на вторично инфектирани кожни обриви и при фурункулоза.

Лазаркиня, лазаркиня

 

Начин на приложение. Две супени лъжици от дрогата се заливат с 400 мл вряща вода (извличане на горещо), като се оставя да престои в продължение на един час . След като изстине и се прецеди, пие се по 1 чаша 4 пъти дневно.


За по-добро обслужване и изпълнение на вашите поръчки използваме "бисквитки" (cookies)   Разбрах