Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Кромид лук, действие и приложение на билката

Allium сера L.

Английски- Onion, Pуски — Лук репчатыш, Френски— Oignon, Нмски— Zwiebel
Сем. Liliaceae — Кремови

Кромид лук

Действие на кромид лук

Основно действие. Антиатероматозно, подобрява храносмилането.

Експериментални и клинични данни на кромид лук

През 1960 руски учени изследват влиянието на спиртно-воден извлек на кромид лук върху развитието на експерименталната атеросклероза при зайци, предизвикана чрез захранване с холестерин. При животните, получаващи само холестерин, в края на третия и началото на четвъртия месец холестеринът в кръвта достига 900—1500 мг, при аутопсия при тези животни се наблюдават напреднали атеросклеротични изменения в съдовете. При животните, които едновременно с холестерина получават и спиртно-воден извлек от семената на кромид лук, холестеринът в кръвта достига едва 140—272 мг, атеросклеротичните изменения в аортата и големите съдове са значително по-слабо изразени. Учените приемат, че активният принцип, както и при чесъна е съдържащото дисулфиди етерично масло. Извършени изследвания от български учени 6 години по-късно не показват изразено антимикробно действие на лука. В литературата се съобщава, че лукът има антитрихомонадно действие.

Пресният кромид лук подобрява апетита, усилва секрецията на храносмилателните сокове и по този начин подобрява храносмилането и съдейства за по-добро усвояване на хранителните вещества. Кромид лук има и диуретично действие (Leclerc), но предвид известни опасности, които крие при чернодробни, бъбречни и сърдечни заболявания, използването му като помощно диуретично средство може да става само при изключване след обстоен лекарски преглед на наличността на някое от тези заболявания. Кромид лук е добро средство при недоимък на витамин С и В. Има съобщения за холеретично действие на кромид лука През 1972 английски учени установяват, че хипогликемичното и антиатероматозното действие на кромид лука го правят особено подходящ за включване в диетата на болни от диабет, съпътствуван от атеросклероза.

Емпирични данни на кромид лук

Народната медицина използва кромид лука като противодиабетно средство, като глистогонно средство, външно при натъртвания, ухапвания от пчели и оси и за ускоряване съзряването на абсцеси, при измръзвания и пресни изгаряния, против лунички по лицето и при хрема.

Описание на кромид лук

Многогодишно тревисто растение. Луковицата сплеснато кълбовидна или кълбовидно продълговата с жълтокафяви, червеникави или виолетови обвивки и брадат корен. Стеблото изправено 30—80 см високо, кухо, месесто. Листата 4—9 см, приосновни тръбести заострени. Цветовете многобройни, в гъст кълбовиден сенник на върха на стеблото, понякога примесени с луковички. Околоцветните листчета 6, продълговати, тъпи, бели със зелена жилка. Плодът кълбеста кутийка. Семената черни, триръбести. Цъфти юли — август.

Разпространение на кромид лук

Отглежда се нашироко в цялата страна, като зеленчуково растение. Културен вид, произхожда от Централна и Западна Индия.

Дрога на кромид лук

Луковица (Bulbus Серае или Bulbus Allii серае).

Кромид лукСъдържание на кромид лук

Етерични масла (0,005 — 0,15 %), циклоалиин, метилалиин, пропилалиин, тиопропионал, кемпферол, кверцетинови производни, флороглуцинови производни, пептиди, протокатехинова киселина, ферулова киселина, аминокиселини, други органични киселини, въглеводи, пектин, фитохормони (по Fischer, 1978). Лукът е богат на витамин С (до 33 мг) и на витамин B (до 60 мг).

Нежелани ефекти не са известни, но предвид възможността за дразнещо действие трябва да се избягва при чернодробни и бъбречни заболявания.


Начин на приложение на кромид лук

Можете да използвате билката за профилактика и лечение на атеросклероза — смес по равни части от пресния сок от кромид лук с мед по 1 чаена лъжичка 3—4 пъти дневно. При атеросклероза, като диуретично средство, при диабет и за подобряване на храносмилането: 2—3 ситно нарязани луковици се заливат с 2 чаени чаши хладка вода, оставят се да престоят 7—8 часа, прецеждат се и настойката се пие по 1 кафена чашка 3 пъти на ден преди ядене. За ускоряване съзряването на абсцеси се използва налагането на каша от кромид лук с мляко или с печен лук. Като противокашлично и отхрачващо средство се употребява лук с мед, кромид лук запържен в краве масло или сварен с мляко. Прясно приготвена каша от кромид лук действва благоприятно при измръзвания на крайниците и при пресни и нетежки изгаряния. Пресен сок от билката се употребява за лечение на язвички по устната лигавица. Прясно приготвена каша от билката, поставена в марля, ускорява очистването на гнойни рани и язви и подпомага тяхното заздравяване. При грип се поставят тампони от кашица от пресни листа в носа; при глисти една ситно нарязана луковица се накисва за една нощ в чаша вода и извлекът се изпива на празен стомах (3—4 дни).

Съчетание на кромид лук с други билки

Вкулинарията, можете да съчетаете лука в всички билки, които служат за подправки, като магданоз, морков, копър, черен пипер, кориандър, куркума, резене и др.

 


Продукти свързани със статията

  1. ЛУК РЯЗАН НА ФЛЕЙКИ , СУШЕН ЛУК , ЛУКОВИЦА , Allium cepa , за готвене , за храносмилането , антисептично