bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Кориандър, кикниш, действие и приложение на билката

Coriandrum sativum L.

Английски - Coriander, Немски - Koriander, Френски - Coriandre, Руски - Кориандр посевной
Сем. Apiaceae (Umbelliferae) - Сенникоцветни

 • Кориандър семе цяло, Coriandrum sativum

  Кориандър семе цяло, Coriandrum sativum

  Цена: 1,25 лв.

 • Кориандър семена млян, Coriandrum sativum

  Кориандър семена млян, Coriandrum sativum

  Цена: 1,22 лв.

 • Кориандър Основно действие на кориандър

  Кориандърът има установено стимулиращо храносмилането; спазмолитично действие; добро действие срещу метеоризъм. Кориандърът има още установено слабо антибактериално действие.

  Експериментални и клинични данни на кориандър

  През седемдесетте години екип от учени стига до извода, че плодовете на кориандъра имат стимулиращо храносмилането и спазмолитично действие. Във връзка със съдържанието на етерично масло действа бактерицидно и фунгицидно. Всъщност още в края на петдесетте години учени установяват активността на етерни и ацетонови екстракти от дрогата върху някои микроорганизми.

  Емпирични данни на кориандър - за какво се използва?

  Кориандърът се използва като билка, която има жлъчкогонно и отхрачващо действие. Ускорява епителизирането на раните.
  Начин на приложение: Кориандър се използва и при стомашно-чревни, жлъчни и чернодробни заболявания, като стимулиращо храносмилането, възбуждащо апетита, газогонно и жлъчкогонно средство, като средство срещу метеоризъм се прилага: запарка, приготвена от една чаена лъжичка счукани плодчета от кориандър в една чаена чаша вода, която се изпива в продължение на един ден. Влиза в състава на препаратите тамарин, компей-лакс и др.

  История на кориандъра

  Кориандърът (латинско име - Coriandrum sativum) е една от най-значимите култури за подправки и етерично масло. Кориандърът произхожда от Мала Азия, въпреки че някои изследователи посочват, че Източното Средиземноморие също трябва да се счита за родното място на растението. И до днес в научната общност продължават горещи дебати. Например споменаването на кориандър се намира в Стария Завет; семената му многократно са били откривани не само в гробниците на египетските фараони, но и в погребенията на обикновените египтяни. В Китай кориандърът се появява около IV-V в. пр. е.

  Понастоящем кориандърът се отглежда в много страни по света и неговите плодове, както и техните преработени продукти, представляват значителен дял в търговията с износ и внос.

  Описание на кориандър

  Кориандърът е едногодишно тревисто растение с вретеновиден корен. Стеблото е право, голо, 40 - 70 (100) см високо, в горната част е разклонено. Долните листа са едро нечифтопересто нарязани, с широки дялове и дълги дръжки, горните са на къси дръжки, с тесни линейни дялове. Цветовете на кориандъра са бели или розови, събрани в сенници с 3 - 5(10) лъча. Плодът е яйцевидно кълбест, твърд, с 10 извити и 12 прави ребра, неразпадлив. Кориандърът цъфти през юни и юли.

 • Кориандър семе брашно, Coriandrum sativum, насипно

  Кориандър семе брашно, Coriandrum sativum, насипно

  Цена: 1,44 лв.


 • Разпространение на кориандър

  Кориандърът е старо културно растение, на места в Южна Европа расте като подивял вид. У нас може да се срещне като плевел в посевите край Ивайловградско. Кориандърът е диворастящ в Северна Африка и Югозападна Азия.

  Дроги на кориандър

  Плодове от кориандър (Fructus Coriandri); масло от кориандър (Oleum Coriandri).

  Кориандър

  Съдържание на кориандър

  Плодовете от кориандъра съдържат до 1,5% етерично масло, а в култивираните видове - до 3%;етерично масло, 20% тлъсто масло, 11 - 17% белтъчини; кумарина умбелиферон, витамин С, органични киселини, стероидното вещество кориандрол, захари и неголямо количество алкалоиди, рутин и други полифеноли. Неприятната миризма на незрелите плодове се дължи на алдехида транстридецен.

  Етеричното масло в зелените плодове съдържа 40 - 50% алдехиди и 30 - 35% линалоол. С узряването алдехидите намаляват, а паралелно се увеличава количеството на линалоола.

  Нежелани реакции на кориандър

  Злоупотребата с подправката кориандър може да предизвика алергична реакция. Предозирането на базата на кориандър е опасно, тъй като може да доведе до спиране на дишането.

  Съчетание с други билки на кориандър

  Може да се съчетав акато подправка с ким, кардамон, копър, магданоз и др.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Кориандър семе цяло, Coriandrum sativum

   Кориандър семе цяло, Coriandrum sativum

   Цена: 1,25 лв.

  2. Кориандър семена млян, Coriandrum sativum

   Кориандър семена млян, Coriandrum sativum

   Цена: 1,22 лв.

  3. Етерично масло от Кориандър (Coriander oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Кориандър (Coriander oil), Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 7,69 лв.

   Промо цена 6,92 лв.

   -10%

  4. Черен синап на прах - хардал за горчица и лапи, Sinapis nigra