Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Киселичето подобрява апетита

Киселиче (кислица, киселец, овчи киселец, сърнешки киселец), действие и приложение на билката

Oxalis acetosella L.
Английски - Woodsorrel, Немски - Wald-sauerklee, Френски - Pain de coucou, alleluia, oxalide-oseille, Руски - Кислица обыкновенная
Сем. Oxalidaceae - Киселичеви

Обикновено киселиче

Основно действие на билката киселиче

Киселичето нормализира понижената киселинност на стомашния сок, подобрява апетита и се прилага при ахиличен гастрит.

Експериментални и клинични данни на билката киселиче

Киселичето дължи действието си на богатото си съдържание на кисели съставки: оксалова киселина, кисел калциев оксалат и окисляващ ензим. Тази билка, освен това е богата на витамини (съдържа около 144 мг% аскорбинова киселина, рутин, каротин, провитамин А) и прилагането й съдейства за коригирането на появяващите се обикновено след зимата хиповитаминозни състояния. Киселичето е едно от първите зелени растения, появяващи се на полето след като се стопят снеговете. При поредица от скринингови проучвания за издирване на лечебни растения с антихипертензивна активност екип от наши учени изучава влиянието на киселичето (на базата на 10% воден и етерен извлек) върху кръвното налягане на нормотонични наркотизирани котки и не установява заслужаващ внимание хипотензивен ефект на проучваните извлеци от дрогата.

Емпирични данни на билката киселиче

Българската народна медицина предлага използването на дрогата като диуретично средство и като активно профилактично сред-ство срещу развитието на атеросклерозата. Според други практики киселичето е показано като ефективно средство при чернодробни увреждания, придружени с жълтеница. Пред вид появата на билката в ранна пролет и богатото й съдържание на аскорбинова киселина киселичето се препоръчва като профилактично и лечебно средство при скорбут или при началните му форми.

Нежелани ефекти на билката киселиче

Трябва да се отбележи, че приемане на по-големи количества от киселиче може да доведе до раздразване на бъбреците. Приемането на дрогата трябва да се ограничи при наличие на оксалатна диатеза, при нарушения в кръвосъсирването, както и при склонност към гърчове.Обикновено киселиче

Начин на приложение на билката киселиче

Препоръчва се използването на киселичето в пресен (свеж) вид.

Описание на билката киселиче

Киселичето е многогодишно тревисто растение с тънко, пълзящо по повърхността на почвата коренище, покрито с месести червеникави останки от приосновните листа. Листата му излизат направо от коренището на 2 до 10 см дълги, влакнести дръжки, тройни, листчетата са обратно сърцевидни. Цветовете на киселичето са единични, на 2 до 10 см , дълги дръжки, превишаващи листата. Чашелистчетата са 5, свободни, трайни. Венчелистчетата са 5, свободни, бели с розови или виолетови жилки, често в основата с жълто петно. Плодът представлява яйцевидна или продълговата 5-гнездна кутийка. Семената са светлокафяви, надлъжно набраздени. Киселичето цъфти от април до август.

Разпространение на билката киселиче

Киселичето расте по влажни сенчести и крайпоточни места (най-често в букови и смърчови гори). У нас то е разпространено почти из цялата страна (без Черноморското крайбрежие и Дунавската равнина), в предпланините и планините, от 400 до към 2000 м надморска височина. Освен у нас, киселичето се среща и в цяла Европа.

Събиране и съхранение на киселиче

Събраната по време на цъфтене прясна надземна част (Herba Oxalidis acetosellae).

Съдържание на билката киселиче

Киселичето съдържа соли на оксаловата киселина, включително кисел калиев оксалат, окислителни ензими, флавоноиди, витамин С, каротин свободни органични киселини и др.

Киселиче в кулинария

Добавя се към супи, салати, прави се песто, паста и с картофи.

Съчетание с други билки

Често се съчетава с глухарче.

Продукти свързани със статията

  1. КАРАМФИЛ ПЛОД ЦЯЛ , Syzygium aromaticum , ПОДПРАВКА
  2. ВОДНА ДЕТЕЛИНА , СТРЪК , Menyanthes trifoliata L.
  3. Рутин, Биохерба, 60 капсули, 270мг
  4. Билков чай - СТОМАШЕН при ЯЗВА, ГАСТРИТ и ВЪЗПАЛЕНИ ЧЕРВА ХРАНОПРОВОД
  5. СЛАДНИК , ЖЕНСКО БИЛЕ , СЛАДЪК КОРЕН РЯЗАН - Ликорис Licorice
  6. ТЕСНОЛИСТ ЖИЛОВЛЕК , ЖИВОВЛЕК ЛИСТ , Plantago lanceolata L
  7. ТИНКТУРА ГАЛИСТОМАХЧЕ ПРИ ЯЗВА И ГАСТРИТ, 100 мл
  8. ЧЕРВЕН КАНТАРИОН СТРЪК , Centaurium erythraea Rafn