Червен кантарион стрък - липса на апетит, анемия, Centaurium erythraea Rafn

В наличност
Останали са само %1
кат №
b278conf
Червеният кантарион се смята за страхотен стомашен тоник, който може да помогне при стомашно-чревни смущения и да засили стомашната функция, когато се приема преди хранене. Помага за стимулиране на стомашната секреция. Има силен горчив вкус, който помага при киселини, газове в червата и стомаха, подуване на корема, запек и колики.
3,00 лв.
3,00 лв.

Безплатна Доставка над 59 лв до 7 кг.

Червен кантарион стрък - билка

Centaurium erythraea Rafn

Червеният кантарион, известен още като Горчивка, е растение с влакнести и дървесни корени и с овални листа. Цветовете му са розови или червени. Благодарение на многобройните ползи за здравето на билката Червен кантарион, всички негови части се използват в медицината, от корените до върха на листата, цветовете и плодовете.

Чай от червен кантарион се смята за страхотен стомашен тоник, който може да помогне при стомашно-чревни смущения и да засили стомашната функция, когато се приема преди хранене. Помага за стимулиране на стомашната секреция. Има силен горчив вкус, който помага при киселини, газове в червата и стомаха, подуване на корема, запек и колики.

Билката се счита за потогонно средство, което означава, че помага за стимулиране на изпотяването. Това е полезно за охлаждане на тялото, понижаване на температурата и изхвърляне на токсините от тялото през кожата.

Смята се, че Червеният кантарион помага за укрепване на бъбреците, което го прави полезен за контрол на пикочния мехур при възрастни хора, които изпитват проблеми с контрола на урината. Използва се и при чревни паразити (глисти). Може да се използва и външно като антисептик, както и за заздравяване на рани.

Народни наименования на билката

Горчивка, жлъчка, трескаво биле, червен кантарион, червена звъника, червена жлъчка, червено калъчаво.

Лечебно действие на билката Червен кантарион

Апетитовъзбуждащо, тонизиращо стомаха, стимулира отделянето на стомашен, жлъчен и панкреатичен сок. Газогонно. Като горчиво средство за възбуждане на апетита и в пивоварната индустрия за придобиване горчивина на пивото.

При какви заболявания се прилага Червен кантарион

При безапетитие, възпаление на стомаха, запек с газове, възпаление на черният дроб, анемия, трескави състояния, болезнени диспепсии. При чревни паразитози. При диабет. 
*Външно: при бавно заздравяващи рани.

Начин на употреба на Червен кантарион

*Вътрешно: 1 ч.л. билка се запарва с 200 мл вряща вода, за 10 минути. Изпива се на три пъти, 1/2 час преди хранене.
*Външно: Същата запарка се прилага и външно за компреси при бавно заздравяващи рани и при косопад. Понякога външно се прилага и билката, смесена със зехтин.

Състав

Червен кантарион стрък (Centaurium erythraea Rafn).

Противопоказания

Не се препоръчва при следните състояния и заболявания:
бременност;
кърмене;
деца под 12 години;
пептична язва на стомаха и червата;
гастрит с висока киселинност;
непоносимост към билкови препарати;
едновременна употреба с алкохол.

Научете повече за билката Червен кантарион

Характерни особености

Червеният кантарион  — Егуthrea centaurium Pers. (Centaurium. umbellatum Gilib.) - от сем. Тинтявови— Centianaceae — е едногодишно или двегодишно тревисто растение. Стъблото е четириръбесто, високо до 40 см, разклонено само в областта на съцветието. Листата са срещуположни, елипсовидни, голи, целокрайни, с почти успоредни на главната жилка странични жилки. Долните листа са събрани в розетка. Те са обратно яйцевидни, прикрепени за стъблото на къси дръжки. Цветовете са розовочервени, разположени на върха на стъблото в метлица. Плодът е двугнездна многосеменна кутийка.

Време за бране

Юни —август.

Начин на бране

Бере се цялата надземна част на растението до 20 см от върха в началото на цъфтенето заедно с приземните листа, докато са още зелени. Брането да се извършва в сухо и по възможност слънчево време. Червеният кантарион расте доста много по ливадите, затова брането му трябва да се организира преди коситбата или да се събира от откосите веднага след коситбата. Събраният материал се прочиства от повредени листа и стъбла, както и от случайни странични примеси.

Допуска се събирането и на друг срещащ се у нас вид — Erythrea pulchella Fries; той е по-дребно растение, без при- коренови розетни листа, стъблото му е силно разклонено, цветовете му са по-дребни, тъмнорозови. То трябва да се събира, суши и опакова отделно.

Недопустими поднеси

При брането да не се смесва със следните видове, които до известна степен приличат на червения кантарион:

LXI.      Червеният класовиден кантарион —Erythrea spicata Pers., — чиито цветове са приседнали и са наредени последователно по дължината на оста на съцветието във вид на клас.

LXII.     Морския кантарион — Erythrea maritima L., — който има жълти цветове.

LXIII.    Плюскавичетата — Silene, — които имат кръгли (не четириръбести) стъбла и нямат силно горчивия вкус на червения кантарион.

Начин на сушене

Събраният и почистен материал се суши, като се навързва на китки, които се окачват на пирони, опънат тел или канап в проветриви помещения, или като се нарежда върху рамки или постелки на сянка; ако сушенето става в сушилня, температурата да не е по-висока от 45°. В началото на сушенето материалът трябва да се обръща, за да не се запари и почернее. Да се внимава да се изсушат добре и плодниците.

Сушенето на слънце не се препоръчва, тъй като цветовете на билката могат да избледнеят.

Рандеман

От 4,5 кг свежа билка се получава 1 кг суха. Описание на готовата билка. Стъблата са зелени или жълтозелени, четириръбести; листата са зелени, а цветовете — червени с виолетов оттенък. Вкусът на билката е силно горчив. Миризма — без особености.

Качествени изисквания

По БДС 3514—58 се допуска влага не повече от 12%; ситно натрошени части — не повече от 2% за I качество и не повече от 4% за 11 качество; променени части за I качество: пожълтели и избледнели цветове — не повече от 10%, пожълтели, почернели и с други промени стръкове — не повече от 3%; променени части за II качество: пожълтели и избледнели цветове — не повече от 20%, пожълтели и почернели стръкове — не повече от 6%; други части от растението (стъбла без листа и. корени) — не повече от 1°/0 за I качество и не повече от 3% за II качество; части от други растения — не повече от 0,5% за I качество и не повече от 1% за II качество; странични минерални примеси — не повече от 0,5% за I и II качество. Не се допуска сухите стръкове да съдържат живи насекоми и личинки.

Съхранение

На сухо, проветриво и тъмно място. Да се пази от светлина, защото бързо губи цвета си.

Напишете вашето мнение
Само регистрирани потребители могат да оставят мнения. Моля влезте в профила си или си направете регистрация