bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Кестен сладък, ядлив, действие и приложение на билката

Castanea Sativa Mill.

(Castanea Vulgaris Lam., Castanea Vesca Gartn.)
(сем. Fagaceae — Букови)

 • Див кестен плод натрошен – Конски кестен, Aesculus hippocastanum L.
 • Конски кестен, Bioherba, 250 мг, 100 капс.

  Конски кестен, Bioherba, 250 мг, 100 капс.

  Цена: 19,99 лв.

 • kesten_3.jpg

  Български народни наименования на кестен

  Благороден кестен, обикновен кестен, ядлив кестен, сладък кестен.

  Народни наименования в други страни на кестен

  Aнглийски – chestnut, Руски – каштан, Немски – Kastanie, Френски - chataignier.

  Лечебни свойства на кестена

  Кестените се използват като храна в печено или варено състояние, в кулинарството, в сладкарската промишленост (като кестеново брашно). Отварата от кората на младите клонки и на семенните обвивки се употребява в нашата народна медицина като тонично и откашлечно средство.

  Кестеновият плод се препоръчва още и като редовна храна за хора с професии, изискващи продължителен престой на крак за предпазване от разширени вени.

  Поради съдържанието на дъбилни вещества младите клонки, кората, листата и семенните обвивки се употребяват в бояджийската промишленост за получаване на сивокафява и червенокафява боя.

  Кестенът дава много ценна дървесина. В градежите тя трае с векове и се цени в строителството, столарството, бъчварството, за получаване на въглен, който се употребява при производството на барут, идр.

  Начин на употреба на кестен

  Запарка от 1 ч.л. дрога и 600 мл вряща вода кисне 2 часа, прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3 пъти на ден. Може да се използва и за гаргара при кървящи венци.

  Характерни особености на кестен

  Обикновеният кестен е до 35 м високо дърво. Дънерът му достига до 2 м в диаметър и значителна старост, често до 500 и повече години. Кореновата система е силно развита. Короната е също силно развита и оформена. Кората е люспесто напукана. Листата са последователни,продълговати,до 20 см дълги, до 8 см широки, към върха заострени, по краищата остро напилено назъбени, опадващи, тъмнозелени отгоре, по-светлозелени отдолу. Цветовете са еднополови. Голяма част от ресите са само смъжки цветове, събрани на групички по няколко заедно, разположени по оста на оригинални, до 20 см дълги, изправени класовидни съцветия. Женските цветове са единични или събрани по 2 — 3 (рядко до 7), разположени при основата на най-горните мъжки съцветия. Плодовете са затворени в 3 — 4-делна кълбовидна чашка, покрита отвън с остри бодли. Цъфти през май — юни, след разлистването. Плодовете узряват през октомври.

  kesten_2.jpgРазпространение на кестен

  Среща се предимно в Средиземноморската област — Испания, Португалия и Алжир до Каспийско море, в Южна Европа и Балканския полуостров, Западни Карпати, Мала Азия, Кавказ и Иран. Култивира се в много страни. У нас образува обширни или групови насаждения в Беласица, Славянка, Пирин, Огражден и Западните Родопи (от 250 до 650 м надморска височина) и в Западна Стара планина (над Берковица).

  Находища (по окръзи) на кестен

  Благоевградски (р. на Благоевград; р. на Петрич — по серверните склонове на Беласица, р. на Гоце Делчев и с. 1 Брежани — в подножието на Пирин; в подножието на пл. Славянка, с. Петрово; Огражден), Великотърновски (във Велико Търново — кул- турно), Кърджалийски (р. на Крумовград), Смолянски (р. на Доспат), Михайловградски (р. на Берковица), Пловдивски (р. на Карлово и Сопот — културно), Старозагорски (в Казанлък и Стара Загора— културно).

  Употребяема част на кестен

  Кестените, кората и листата (Semen, Cortex et Folia Castaneae.)

  Време за бране на кестен

  За листата: юли —- август; за кестените— септември — октомври; за кората — пролет.

  Начин на бране на кестен

  Листата се берат при пълното им развитие, преди и през време на цъфтенето на билката. Кестените се берат при пълното им узряване. Кората се обелва по време на сокодвижението в растението от определените за кастрене или сечене дървета, в ранна пролет.

  Двойници на кестена, недопустимо заместване

  При брането да не се смесва с конския кестен (Aesculus hippocastanum L.) (фиг. 11), който се отглежда в парковете и градините и има срещуположни длановидно-перести листа.

  Начин на сушене на листата и кората на билката кестен

  Събраният материал се прочиства от случайни примеси и се суши в проветриви помещения, като се разпростира на тънък пласт.

  Рандеман на кестен

  От 4 — 5 кг свежи листа се получава 1 кг сухи. От 3,2 кг свежи се получава 1 кг сухи кори.

  Съхранение на кестен

  В сухи и проветриви помещения, запазени от пряката слънчева светлина.

  Съдържание на кестен

  Билката съдържа до 14% захари, до 34% скорбяла, до 11% протеини, до 8% мазнини, до 2% минерални вещества (калций, калий, натрий, магнезий, желязо, фосфор, силиций, мед, манган), до 3% танини, свободни аминокиселини, витамините Вх, В2, РР и С.

  Листата съдържат до 9% дъбилни вещества, до 800 единици витамин К (зелените), елагова киселина, смолисти вещества, инузит, захари, пектинови вещества.

  Кората съдържа до 12% дъбилни вещества, пектини, а също и неуточнени още глюкозиди.

  От дървесината са изолирани дъбилни вещества.

  Декоративна и медоносна билка.

  Нежелани реакции от билката сладък кестен

  Не се препоръчва при бременност, кърмене, ниско кръвно налягане (хипотония), тежко чернодробно и бъбречно заболяване, бъбречна недостатъчност, чревна атония със запек, деца под 12 години, менструални нарушения. При предозиране, когато се приема перорално, може да има киселини, гадене, болка в сърцето.

  Съчетание с други билки

  При разширени вени, може да се съчетава с готу кола, бял трън, ратания, хамамелис, леска.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Див кестен плод натрошен – Конски кестен, Aesculus hippocastanum L.
  2. Тинктура Кестенов лек - при хемороиди и разширени вени, Bioherba, 50 мл
  3. Конски кестен, Bioherba, 250 мг, 100 капс.

   Конски кестен, Bioherba, 250 мг, 100 капс.

   Цена: 19,99 лв.