bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Кафено дърво, Кафе, Зелено кафе - растение и свойства

Coffea arabica L.

Aнглийски - Coffee tree, Руски - Кофе, Френски - Cafeier d'Arabie, Немски - Kafeebaum
Сем. Rubiaceae — Брошови

 • Зелено кафе на зърна Робуста – насипно кафе на зърна, Coffea robusta
 • Зелено кафе на зърна Арабика – насипно кафе на зърна, Coffea Arabica
 • kafe.jpg

  Основно действие на кафено дърво, кафе, зелено кафе

  Стимулатор.


  Експериментални и клинични данни на кафено дърво, кафе, зелено кафе

  Основната активна съставка на кафеевите зърна е кофеинът. Той е, който определя главно действието на напитките от кафе, както и на редица други безалкохолни напитки (напр. кока- кола), към които се прибавя, за да им се придаде ободряващо действие. Кофеинът действа стимулиращо върху централната нервна система. Това негово действие е особено силно проявено върху кората на главния мозък. В доза, отговаряща на една-две чаши кафе, кофеинът предизвиква по-бързи и по-ясни асоциации, чувството на умора и сънливостта се премахват, идеите стават по-ясни, мисълта тече по-леко и по-бързо. Изпити вечер, една-две чаши кафе (или чай) могат да попречат на заспиването. Задълбоченият анализ на действието на кофеина върху организма, извършен с метода на условните рефлекси (в лабораториите на великия физиолог И. П. Павлов), показва, че кофеинът усилва тези процеси в кората на големите полукълба на главния мозък, от които зависи мозъчната работоспособност. Като засилва активността на клетките на кората на главния мозък, кофеинът облекчава образуването на нови условни рефлекси, подобрява цялата условно-рефлекторна дейност. С метода на условните рефлекси строго обективно може да бъде показано, че кофеинът действително повишава работоспособността.
  Кофеинът има свойството при много хора да създава и добро настроение, предизвиква чувство на бодрост.

  Благоприятното влияние на кофеина върху интелектуалната дейност на човека е най-важното му качество. Но кофеинът има и други полезни ефекти. Той подобрява дейността на мускулите, намалява мускулната умора. Кофеинът подобрява работата на сърцето, премахва някои съдови спазми, увеличава количеството на урината, влияе благоприятно на дихателната функция. В много случаи едно силно кафе може да премахне главоболие.

  Но действието на кафето не се определя само от съдържащия се в него кофеин. Основните проучвания на съдържащите се в кафето мазнини и киселини показват, че това са физиологично твърде активни вещества. Така мазнината на кафето възбужда нервната дейност, т.е. действа подобно на кофеина, макар и много по-слабо.
  Опити, извършени върху бели плъхове, същевременно показват, че продължителното им хранене с мазнината, получена от печено кафе, забавя растежа им. Получаващите тези мазнини животни не оползотворяват добре храната. Смъртността сред плъховете, хранени с тази мазнина, е значително по-голяма.

  Съдържащата се в кафето хлорогенова киселина също възбужда централната нервна система. Тази и някои други киселини, съдържащи се в кафето; засилват жлъчната секреция, увеличават секрецията на стомашния сок, възбуждат чревните движения.

 • Зелено кафе за отслабване, Bioherba, 370 мг, 100 капсули

  Зелено кафе за отслабване, Bioherba, 370 мг, 100 капсули

  Цена: 14,96 лв.

 • Зелено кафе Тинктура за отслабване и висока кръвна захар, Bioherba, 50 мл
 • Описание на кафено дърво, кафе, зелено кафе

  Вечнозелен храст или дръвче, до 8 — 10 м високо, клонките обикновено увиснали. Листата срещуположни елиптични островърхи нелокрайни, на къси дръжки. Цветовете бели двуполови, в снопчета в пазвите на листата. Венчето тръбесто, на върха с ,5-делна коронка, дяловете елиптично ланцетни островърхи. Плодът почти сферична или овална червена ягода с две семена.

  Разпространение на кафено дърво, кафе, зелено кафе

  Расте из горите на Етиопия (по долините па реките). Широко култивирано с множество сортове в тропическите области на цялото земно кълбо.

  Дрога на кафено дърво, кафе, зелено кафе

  Семена (Semen Coffeae).

  Съдържание на кафено дърво, кафе, зелено кафе

  Кофеин (0,7—2,6% в суровото кафе, 1,4 — 2,9% в печеното кафе); хлорогенова киселина (4,4 — 7,7% в суровото кафе, 3,3 — 4,9% в печеното кафе), тригонелин (0,8 — 1,3% в суровото кафе, 0,3 — 0,6% в печеното кафе), кафеено масло (10 — 16%) с кафестол и стерини, дъбилни вещества, киселини (кафеева киселина и др.), ароматични вещества с главна съставка фурфурилмеркаптан и стотици други ароматични вещества. 

  kafe_2.jpgНежелани ефекти на кафено дърво, кафе, зелено кафе

  Като се има предвид, че кафето повишава производителността както на интелектуалния, така и на физическия труд, съдейства за създаването на добро настроение, не би трябвало да се отхвърли, умерената,му консумация от здрави хора — 1 — 2 чаши дневно (но не вечер и в късните следобедни часове). Но прекалената употреба на кафе е вредна. Тя засилва възбудимостта. При консумация на кафе вечер и в късните следобедни часове може да се получи безсъние. Преди няколко години Бостонската работна група по програмата за наблюдение действието на лекарствата излезе със сензационното съобщение, че кафето играе определена роля във възникването на остър миокарден инфаркт. След това се появиха и други съобщения, които привеждаха нови данни за съществуването на причинна връзка между консумацията на кафе и миокардния инфаркт. Според някои статистики рискът от появата на миокарден инфаркт всред хората, които пият една до пет чаши кафе дневно, е 1,5 пъти, а при тия, които пият 6 и повече чаши — 2 пъти по-голям от риска за възникване на инфаркт при лица, които не пият кафе. Ако се приеме за вярно, че кафето допринася за появата на сърдечен инфаркт (което все още не може да се счита за доказано), причината не ще да е кофеинът. Може би мазнината, съдържаща се в кафеевите зърна, която е подобна на наситените мазнини и холестерола, и още някои неидентифицирани съставки на кафето, за които се твърди, че благоприятстват кръвосъсирването са факторите, предразполагащи към сърдечен инфаркт.

  Ако нямаме основание да отхвърлим напълно кафето при здрави хора, при редица заболявания то е противопоказано. Кафето е вредно при хронични сърдечни заболявания, протичащи с ускорена и неправилна сърдечна дейност, кръвно налягане, напреднала артериосклероза и неврози.

  Значение на начина на приготвяне на кафето за неговото действие

  Приготвеното чрез филтриране кафе има по-слабо действие. Причината за това трябва да се търси преди всичко във факта, че трудно разтворимите във вода хлорогенова киселина и мазнини почти не преминават във филтрата. Тези допълнителни съставки на кафето също така почти не се съдържат в пулверизираните екстракти от кафе, известно под името нес кафе. При употребата на нес кафе обаче съществува друга голяма опасност — не се взема под съображение, често представлява екстракт от кафе много по-богат на кофеин. А това налага употребата му в много по-малки количества.

  Възбуждащото действие на кафето се намалява чрез смесването му с мляко. Белтъчините на млякото свързват кофеина и по този начин забавят и намаляват усвояването му. Това отслабва възбуждащото действие на кафето.

  История на кафеното дърво

  Етиопия се счита за родното място на кафееното дърво. Няколко етиопски легенди разкриват тайната на произхода на напитката. Според една от тях кафето е открито от шейх Абд ал Кадир, Йемен. На него принадлежи цитата: "Никой не може да разбере истината, докато не вкуси блаженството на кафето."

  Други източници твърдят, че правото на откривателя принадлежи на простия овчар Калдим. Той забеляза странното поведение на козите, след като изяждали листата на диво растящо кафеено дърво, животните тичали възбудено. Игуменът на местния манастир, като чул тази история от Калдим, сам вкусил листата и оценил тонизиращото им действие. Така се родила напитката от листата и зърната, станала традиционна за жителите на манастира и всички местни жители.

  Световната слава и разпространението на кафеените зърна започнва в Йемен, където да били докарани от арабски търговци. През 15 век дърветата започват да се култивират. Реколтата била продадена на страните от Близкия Изток. Почти 200 години Йемен бил единственият доставчик на кафеени зърна на външния пазар и строго пазеше своя монопол. По-късно  плантации от кафе се появяват в Азия и други страни.

  Видове кафе - арабика и робуста

  Арабика (арабско кафе, лат. Cofféa arábica) - е най-често срещаният и култивиран вид.

  Кафе Робуста (конголезско кафе, лат. Coffea canephora, syn. Coffea robusta) е  по-непретенциозен и продуктивен от арабика и по-евтин за производство.

  Арабика и Робуста не са разновидност на кафето, а видовете на едно растение - кафе от семейство Маренова. Те се различават по външния вид на зърната, характеристиките на зреенето и химичния състав, който не може да не повлияе на вкуса, аромата и здравината на напитката, приготвена от тях.

  Арабика расте в планините на надморска височина от 600-2000 метра. Харесва средна температура от около 16 градуса и умерена влажност. Първата култура на младото растение се счита за най-добрата, колкото по-старо е дървото - толкова по-малко ценни са плодовете му.

  В сравнение с арабика, Робуста е много по-непретенциозен, не изисква специални грижи и специални условия и на практика не е податлив на болести. Чувства се добре в плата, равнини, лесно понася топлина и липса на влага.

  В световния оборот на кафе Арабика представлява 70%, а робуста - 20%.

  Съчетание с билки на кафе

   Кафето може да се съчетава с канела за по-добър и интересен вкус.