Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Исландски лишей, действие и приложение на билката

Cetraria islandica (L.) Ach.

Aнглийски — Iceland moss, Pуски — Исландский мох, Френски — Lichen d'Islande, Немски — Hangermoos, Almgraupen.
Сем. Parmeliaceae — Пармелиеви

Исландски лишей, Cetraria islandica

Основно действие на исландски лишей

Исландският лишей има установено омекчаващо и отхрачващо действие.

Лечебни свойства на исландски лишей

С присъщото му омекчаващо и отхрачващо действие, дължащо се на богатото съдържание на слузни вещества, в терапевтичната практика исландският лишей се е доказал като добро лечебно средство при протичащи с мъчителна кашлица бронхити. Слузните вещества на исландския лишей действат много добре и при стомашно-чревни заболявания, включително при стомашна и дуоденална язва, при диарии. Натриевата сол на откритата в исландския лишей уснинова киселина в разреждане 1 на 2 милиона потиска развитието на туберкулозните и на други болестотворни микроорганизми, установяват учените. Спиртните и маслените разтвори на натриевата сол на усниновата киселина се използват като външно средство при гнойни рани и изгаряния, посочват още изследователите на свойствата на исландския лишей. Първоначално е разпространено мнението, че съдържащите се в исландския лишей лихенин и изолихенин имат висока хранителна стойност. Изследвания, направени в по-късен етап отхвърлят това мнение, затова използването на исландския лишей като ценно хранително средство е необосновано, посочват руски учени в края на шейсетте години. Препоръчването му при изтощени лица има смисъл само с оглед на неговото апетитовъзбуждащо действие, дължащо се на съдържалите се исландския лишей горчиви вещества.

В народната медицина исландският лишей се използва при коклюш и туберкулоза.

Начин на приложение на исландски лишей

Една супена лъжица ситно счукана дрога се запарва с 1 чаена чаша вряла вода, разбърква се и след изстиване се прецежда – това е доза за 1 ден. Исландският лишей може да се използва и като отвара, която може да се приготви по 2 начина: В единия случай 2 чаени лъжички наситнена дрога се заливат с 2 чаши студена вода и след това се възваряват. В другия - 20 до 50 г дрога се заливат с 3/4 л вряща вода, след което се варят в продължение на 1/2 час. И в двата случая се получава гъста, подобна на кисел маса, която се изпива за един ден.

Исландски лишей, лечениеОписание на исландски лишей

Исландският лишей е многогодишно талусно растение. Талусът е наподобяващ храстовидно изправено, неправилно разклонено образувание. Дяловете са лентовидни, кожесто-хрущяловидни, плоски, с къси тъмни реснички по ръба, отгоре - зеленикавокафяви или масленозелени, отдолу - сивобелезникави, в основната част често с червеникави петна, в края на силно разширените дялове с плодни тела - плоски кръгли дисковидни апотеции.

История и разпространение на исландски лишей

Исландският лишей расте по тревисти и каменисти места в планините. Разпространен е из всички високи планини над 1500 м надморска височина. Освен у нас, исландският лишей се среща в Северна и Средна Европа (на юг в планините).

Дрога на исландски лишей

Използва се талусът на исландския лишей (Lichen islandicus). Дрогата притежава слаба своеобразна миризма и горчив слузест вкус.

Съдържание на исландски лишей

Полизахаридно вещество до 50%, което се състои от лихенин и изолихенин. Горчивият вкус на дрогата се дължи на съдържащата се в нея (2—3%) фумаропротоцетрарова киселина. Исландският лишей съдържа още 1,5% протолихестеринова киселина и антибиотика уснинова киселина.

Събиране и съхранение на исландски лишей

Исландският мъх може да се бере през целия вегетационен период, но той се събира главно през лятото. При събирането на талара, цетрарията се откъсва от субстрата (почва или кора на дърво) и се почиства от примеси (други лишеи, мъхове, пясък и др.). Обикновено се суши на открито, на слънце.

Исладски лишей в народната медицина

 В народната медицина исландският мъх се използва при нарушения на чревната дейност, приема се перорално под формата на отвара, тинктура или под формата на чайове при диария, атония на стомаха, хроничен запек и липса на апетит. Използва и за лечение на белодробни заболявания, включително като симптоматично средство за лечение на туберкулоза.

Исладски лишей при бронхит

Изсипете 1 чаша мляко в емайлирани съдове и сложете 1 супена лъжица (без връх) ситно нарязан исландски мъх. Покрийте тигана с чинийка или неметална чиния и сложете да заври 30 минути, след което прецедете. Пийте бульон горещ преди лягане.

Исладски лишей при бронхит, магарешка кашлица

Залейте 1 супена лъжица исландски мъх с 2 чаши студена вода, доведете до кипене, прецедете, охладете. Приемайте през деня на глътки по 10-12 дози.

Исладски лишей при белодробна туберкулоза

Залейте 2 супени лъжици исландски лишей с 1 чаша студена вода, закипете, отстранете от котлона и прецедете. Охладеният бульон трябва да се приема на няколко глътки 2-3 пъти на ден.

Исладски лишей при пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника

Вземете еднакво количество исландски мъх, ленено семе, корен от ружа. Залейте 2 супени лъжици от колекцията с 2 чаши студена вода, нека престои 5 часа, гответе 5-7 минути, прецедете. Приемайте по 1/3 чаша 30 минути преди хранене 5-6 пъти на ден.

Млечна супа с исландски лишей


съставки:
- голяма шепа исландски мъх
- 4 чаши мляко
- 1 супена лъжица захар
- сол

Мие се, а след това се изсушава исландския мъх. В същото време изсипете млякото в тенджера и го закипете. Добавете исландски мъх и захарта в тенджерата, след което загрейте съдържанието на слаб огън за 10 минути. Добавете сол на вкус и сервирайте. Ако не сте просто естет, но и привърженик на максимална автентичност, гответе супата допълнително 2 часа. Приятен апетит!

Нежелеани реакции на исландски лишей

Това растение има две значителни противопоказания: индивидуална реакция и наличието на автоимунни заболявания (лупус, васкулит, диабет тип I и други).

Съчетание с други билки

В народната медицина е особено ефективно използването на исландски мъх в съчетание. Те включват растения като градински чай, мента, подбел, мащерка, хвощ, каламус, лист от коприва, корен от женско биле. Използването им засилва действието на всеки компонент и по този начин подобрява фармакодинамиката на лекарството.


 
 

Продукти свързани със статията

  1. ИСЛАНДСКИ ЛИШЕЙ , Cetraria islandica (L.) Ach.
  2. ЛОПЕН ЦВЯТ , Verbascum phlomoides L.

    ЛОПЕН ЦВЯТ , Verbascum phlomoides L.

    Цена: 3,41 лв.

    Не е в наличност

  3. ИГЛИКА КОРЕН , КОРЕНИЩЕ , Primula veris L.
  4. САПУНЧЕ , БЕЛОНОГА , ЛЕЧЕБНО САПУНЧЕ СТРЪК , Saponaria officinalis L.