bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Гръмотрън, действие и приложение на билката

Ononis arvensis L. s. /. (O. hircina Jacq uin, P. spinosa L.)

Aнглийски — Restharrow, Pуски — Стальник колючий, Френски — Arrete boeuf, Bugmne, Немски — Dornige Hauhechel
Сем. Fabaceae (Leguminosae) — Бобови

 • Гръмотрън корен - камъни в бъбреците, Ononis spinosa

  Гръмотрън корен - камъни в бъбреците, Ononis spinosa

  Цена: 2,66 лв.

 • Гръмотрън, Ononis arvensis

  Гръмотрън, действие и приложение на билката

  Ononis arvensis L. s. /. (O. hircina Jacq uin, P. spinosa L.)

  Aнглийски — Restharrow, Pуски — Стальник колючий, Френски — Arrete boeuf, Bugmne, Немски — Dornige Hauhechel
  Сем. Fabaceae (Leguminosae) — Бобови

  Описание на гръмотрън

  Многогодишно тревисто растение или полухраст от род дребни медоносни храсти с късо многоглаво коренище. Стеблата стелещи се, възходящи или изправени, прости или разклонени, 30—70 (150) см високи. Листата последователни тройни и прости, листчетата елиптични или яйцевидни.

  Цветовете по два (рядко единични) в пазвите на листата по дължината на стеблото и клонките, формиращи рехави до сбити гроздовидни съцветия. Венчето розово или розововиолетово, рядко бяло, от пет нееднакви листчета. Плодът яйцевидно ромбичен, 1—2 (3) семенен, жлезисто-влакнест боб. Цъфти юни — септември.

  Името на рода Ononis произлиза от гръцки език: onos – „магаре“ и onimeni – „полезен“. Гръмотрънът носи също и народното наименование магарешки трън, а поради многото шиловидни бодли и волска спирка.

  Разпространение на гръмотрън

  Расте из влажни ливади, тревисти места, по пясъци край реките, в храсталаците и из горите, рядко плевел в посевите. Разпространено из цялата страна докъм 1600 м надморска височина. Среща се в цяла Европа (без крайния север). По света се срещат около 75 вида гръмотрън, като 7 от тях растат в България, най-разпространените от които са Кози гръмотрън, Наведен гръмотрън и Измамлив гръмотрън.

  Дрога на гръмотрън

  Събраните през есента почистени промити и изсушени корени (Rad. Ononidis). Те са слабо сплескани, надлъжно набраздени, отвън кафяви, отвътре жълто-белезникави, влакнести, с ясно лъчист строеж. Миризмата им е специфична, вкусът — горчив със сладникав привкус. За лечение се използват и листата на гръмотръна под формата на чай и на запарка.

  Съдържание на гръмотрън

  Около 0;2% етерично масло с неизвестен състазв, флавоноиди, танини, смоли, тлъсто масло и др. Сладкият вкус се дължи на един глюкозид, наречен ононид, с подобна структура на глициризина.

  Основно действие на гръмотрън корен

  Диуретично, антисептично, патогонно, противовъзпалително.

  Гръмотрън, лечение

  Експериментални и клинични данни на гръмотрън. Ползи на гръмотрън корен.

  Редица изследвания показват, че отварата от корени на гръмотръна действа диуретично и увеличава с 20% отделянето на пикочна киселина. Действието е краткотрайно и при продължително приложение се получава обратен ефект.

  Според някои изследователи диуретичното действие се обуславя от глюкозида ононид и от сапонините. Според други диуретично действие оказват само сапонините, нещо което се потвърждава от опити, направени с растителни части на гръмотръна, които не съдържат сапонини. В този случай не се получава диуретичен ефект.

  Установено е, че екстрактите от гръмотрън са по -силно диуретични от тези на хвоща и магданоза. От древността се познават ползите на гръмотръна и се е считало, че гръмотрънът има диуретично действие и при камъни в бъбреците може да предизвика изхвърлянето им.

  Някои автори твърдят, че гръмотрънът притежава и противовъзпалително действие и затова го използват за лечение на цистити. Гръмотрънът може да бъде приложен за лечение на ставния ревматизъм, подаграта, както и за лечение на цистити, а външно — под формата на бани при хронични дерматози и екземи.

  Прочутият гръцки ботаник от 1 век от новата ера Диоскорид пише: „Кората от корените накисната във вино повишава уринирането, намалява песъчинките и камъните в бъбреците, разяжда (почиства) краищата на язвите и ги обгръща със здрава тъкан“.

  В българската народна медицина чай от гръмотрънът се използва при цистити, подагра, затруднено уриниране (простатити).

  Чай от гръмотрън намалява кръвното налягане и редуцира проницаемостта и чупливостта на капилярите. Прилага се за кръвоспиране на зони с хемороиди и разширени вени.

  Гръмотрън билка - нежелани реакции

  Да се внимава да не се предозира.

  Продължителния прием на билки и билкови препарати трябва да бъде обсъждан с лекуващия лекар.

  Приемът на гръмотрън чай следва да се прекрати, ако се появят стомашни киселини.

  Гръмотрън билка съчетание с други билки

  Като диуретик, гръмотрън чай може да се съчетава с царевична коса, хвойна синя, пресечка, бяла върба и др.

  Рецептата на Ванга за забременяване и отслабване с чай от билка гръмотрън

  При проблеми със забременяването Ванга препоръчва да се свари един литър вода и към нея да се добавят 20 гр. гръмотрън в момента, в който водата заври. Съдът с отварата се оставя на котлона, докато течността не намали количеството си наполовина. Необходимо е отварата да престои цяла нощ, след което се прецежда и се приема по 150 мл преди хранене, три пъти дневно. Лечението трябва да продължи 30, най-много 40 дни.

  За отслабване запарете две супени лъжици от билката за половин час в половин литър вода. Полученото количество се пие 3-4 пъти на ден. Ефектът върху излишните килограми от този режим е строго индивидуален. При някой той настъпва по-бързо, а при други по-бавно. Гръмотрънът намалява апетита, стопява мастните клетки и засилва обмяната на веществата в организма.

  Начин на приложение на билка гръмотрън

  От 1 до 2 г корен на прах 4 пъти на ден с вода; 1 чаена лъжичка (2—3 г) в чаша студена вода да кисне 12 часа, да се изпие наведнъж (Икономов, П., А. Бойчинов, П. Николов. Лечебни растения. С., 1941). По една супена лъжица ситно нарязани корени се заливат с чаена чаша вряща вода, след изстиване се прецежда и се пие на 3 пъти през деня (Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.2. С., Наука и изкуство, 1973).


  Продукти свързани със статията

  1. Гръмотрън корен - камъни в бъбреците, Ononis spinosa

   Гръмотрън корен - камъни в бъбреците, Ononis spinosa

   Цена: 2,66 лв.

  2. Сао Палмето Тинктура, Bioherba, 50 мл., простата

   Сао Палмето Тинктура, Bioherba, 50 мл., простата

   Цена:

   Редовна цена: 10,99 лв.

   Промо цена 9,89 лв.

   -10%

  3. Ветрогон полски стрък - камъни в бъбреците, Eryngium campestre
  4. Блатен тъжник цвят – Спирея, Filipendula ulmaria

   Блатен тъжник цвят – Спирея, Filipendula ulmaria

   Цена: 5,68 лв.

  5. Сао Палмето, Bioherba, 350 мг, 100 капсули, простата

   Сао Палмето, Bioherba, 350 мг, 100 капсули, простата

   Цена:

   Редовна цена: 13,19 лв.

   Промо цена 11,87 лв.

   -10%