Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Гръмотрън, действие и приложение на билката

Ononis arvensis L. s. /. (O. hircina Jacq uin, P. spinosa L.)

Aнглийски — Restharrow, Pуски — Стальник колючий, Френски — Arrete boeuf, Bugmne, Немски — Dornige Hauhechel
Сем. Fabaceae (Leguminosae) — Бобови

Гръмотрън, Ononis arvensisОписание на гръмотрън

Многогодишно тревисто растение или полухраст с късо многоглаво коренище. Стеблата стелещи се, възходящи или изправени, прости или разклонени, 30—70 (150) см високи. Листата последователни тройни и прости, листчетата елиптични или яйцевидни. Цветовете по два (рядко единични) в пазвите на листата по дължината на стеблото и клонките, формиращи рехави до сбити гроздовидни съцветия. Венчето розово или розововиолетово, рядко бяло, от пет нееднакви листчета. Плодът яйцевидно ромбичен, 1—2 (3) семенен, жлезисто-влакнест боб. Цъфти юни — септември.

Разпространение на гръмотрън

Расте из влажни ливади, тревисти места, по пясъци край реките, в храсталаците и из горите, рядко плевел в посевите. Разпространено из цялата страна докъм 1600 м надморска височина. Среща се в цяла Европа (без крайния север).

Дрога на гръмотрън

Събраните през есента почистени промити и изсушени корени (Rad. Ononidis). Те са слабо сплескани, надлъжно набраздени, отвън кафяви, отвътре жълт обелезникави, влакнести, с ясно лъчист строеж. Миризмата им е специфична, вкусът — горчив със сладникав привкус.

Съдържание на гръмотрън

Около 0;2% етерично масло с неизвестен състазв, флавоноиди, танини, смоли, тлъсто масло и др. Сладкият вкус се дължи на един глюкозид, наречен ононид, с подобна структура на глициризина.


Основно действие на гръмотрън

Диуретично.

Експериментални и клинични данни на гръмотрън

Гръмотрън, лечениеРедица изследвания показват, че отварата от корени на гръмотръна действува диуретично и увеличава с 20% отделянето на пикочна киселина. Действието е краткотрайно и при продължително приложение се получава обратен ефект. Според някои изследователи диуретичното действие се обуславя от глюкозида ононид и от сапонините. Според други диуретично действие оказват само сапонините, нещо което се потвърждава от опити, направени с растителни части на гръмотръна, които не съдържат сапонини. В този случай не се получава диуретичен ефект. Установено е, че екстрактите от гръмотрън са по -силно диуретични от тези на хвоща и магданоза.
От древността се счита, че гръмотрънът има диуретично действие и при камъни в бъбреците може да предизвика изхвърлянето им. Някои автори твърдят, че гръмотрънът притежава и противовъзпалително действие и затова го използуват за лечение на цистити. Гръмотрънът може да бъде приложен за лечение на ставния ревматизъм, подаграта, както и за лечение на цистити, а външно — под формата на бани при хронични дерматози и екземи.

В българската народна медицина гръмотрънът се използува при цистити, подагра, затруднено уриниране (простатити).

Гръмотрън нежелани реакции

Да се внимава да не се предозира.

Продължителния прием на билки и билкови препарати трябва да бъде обсъждан с лекуващия лекар.

Гръмотрън съчетание с други билки

Като диуретик, може да се съчетава с царевична коса, хвойна синя, пресечка, бяла върба и др.

Рецептата на Ванга за забременяване и отслабване с чай от гръмотрън

При проблеми със забременяването Ванга препоръчва да се свари един литър вода и към нея да се добавят 20 гр. гръмотрън в момента, в който водата заври. Съдът с отварата се оставя на котлона, докато течността не намали количеството си наполовина. Необходимо е отварата да престои цяла нощ, след което се прецежда и се приема по 150 мл преди хранене, три пъти дневно. Лечението трябва да продължи 30, най-много 40 дни.

За отслабване запарете две супени лъжици от билката за половин час в половин литър вода. Полученото количество се пие 3-4 пъти на ден. Ефектът върху излишните килограми от този режим е строго индивидуален. При някой той настъпва по-бързо, а при други по-бавно.

Начин на приложение на гръмотрън

От 1 до 2 г корен на прах 4 пъти на ден с вода; 1 чаена лъжичка (2—3 г) в чаша студена вода да кисне 12 часа, да се изпие наведнъж (Икономов, П., А. Бойчинов, П. Николов. Лечебни растения. С., 1941). По една супена лъжица ситно нарязани корени се заливат с чаена чаша вряща вода, след изстиване се прецежда и се пие на 3 пъти през деня (Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.2. С., Наука и изкуство, 1973).


Продукти свързани със статията

  1. ГРЪМОТРЪН КОРЕН , Ononis spinosa L.
  2. САУ ПАЛМЕТО, ТИНКТУРА, 50мл , Saw Palmetto fruit , Биохерба
  3. ВЕТРОГОН ПОЛСКИ , БИВОЛСКИ ТРЪН СТРЪК , Eryngium campestre L.
  4. БЛАТЕН ТЪЖНИК , СПИРЕЯ , Ливадно отвратниче цвят , Filipendula ulmaria L.
  5. Caо Палмето, 100 капсули, 280мг, Serenoa repens, Биохерба