Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Горски слез, камиляк, молоха, действие и приложение на билката

Malva sylvestris L.

Aнглийски — Common mallow, Руски — Просвирник лесной, Френски — Grand mauve, Немски — Wilde Malve
Сем. Malvaceae — Слезови

Горски слез, Malva sylvestrisЛечебни свойства на горски слез

Билката слез има спазмолитично, противокашлично, седативно/ успокоително/ действие.

Експериментални и клинични данни на горски слез

По експериментални данни билката се използва при спастични състояния на червата. Според редица  автори  слезът притежава противовъзпалително и отхрачващо действие — разводнява бронхиалната секреция, действува спазмолитично на гладката мускулатура на бронхите. Подобно действие притежава и по отношение на гладката мускулатура на храносмилателния тракт и пикочоотделителните канали. Външно слезът се препоръчва за гаргара при гнойни процеси в устната кухина, както и за промивка на инфектирани рани.

В народната медицина горският слез е намерил широко приложение при възпалителни заболявания на храносмилателната система, при кашлица, цистити и холецистопатии, а външно за компреси при блефароконюнктивити, заушка и всякакъв вид гнойни рани.

Начин на приложение на горски слез

1. Настойка от листана слез: обикновено се взема 1 супена лъжица оситнени листа, които се заливат с 200 мл студена вода. След престой от около 5 часа настойката се прецежда и се пие на глътки 2—3 пъти през деня.
2. Запарка от цветове на слез: 1 чаена лъжичка изсушени цветове се заливат с 200 мл гореща вода. След 10 минути се прецежда и се пие на 3 пъти през деня.
3. Външно за гаргара и компреси: 2 чаени лъжички от билката се заливат с 200 мл гореща вода. След като престои 10 — 15 минути се използува за гаргара или за компреси.

Описание на горски слез

Слезът е едногодишно (до многогодишно) тревисто растение. Стеблата са полегнали, приповдигащи се или изправени, 30 — 80 (150) см. дълги, разклонени, влакнести до голи. Листата на слезът са последователни, на дълги дръжки, закръглени, в основата сърцевидни, 3 — 7-делни, назъбени, отгоре разсеяно влакнести до голи, отдолу влакнести до възголи. Цветовете на слеза са едри, по няколко в пазвите на листата по дължината на стеблото. Венчелистчетата са 5, свободни, на върха дълбоко врязани, пурпурнорозови с тъмни жилки. Плодът е сух, разпадащ се на множество странично сплеснати едносеменни делчета. Слезът цъфти май—октомври.Слез цвятРазпространение на горски слез

Слезът расте по буренясали места, развалини, изкопи, край пътища и из тревисти места. Билката е разпространена из цялата страна докъм 1400 м надморска височина. Среща се в цяла Европа (без крайния север).

Билка горски слез

За лечебни цели се използват цветовете и листата на слеза (Flores et folia Malvae silv.). Събраната билка се прочиства и се суши внимателно, бързо, разстилана на тънък пласт в проветриви помещения или в сушилня при температура до 40°С. Изсушените цветове на слеза стават сини. Миризмата е характерна, а вкусът — слузест.

Съдържание и химични свойства на горски слез

Цветовете и листата на слеза съдържат слузно вещество, танини, каротин (провитамин А), аитамии С, органични киселини, следи от етерично масло, минерални соли (10 — 15 %), захари, фитостерол. При крайна хидролиза на слузното вещество са доказани монозахаридите L-арабиноза, L-рамноза, D-галактоза и D-галактуронова киселина. Цветовете съдържат и антоциановия глюкозид малвин.

Билката слез е  официнална по някои фармакопеи.

Горски слез нежелани реакции

Внимавайте с приема, тъй като в прекомерни дози, билката е токсична.

 Съчетание с други билки на горски слез

Може да се съчетае със стръкове от звъника, цветове от иглика, листа от подбел, листа от мента, стръкове от мащерка, стръкове от риган, корени от бял оман

 

Продукти свързани със статията

  1. СЛЕЗ , ЛИСТ С ЦВЯТ, билка Божа ръчица, Горски слез, Камбула, Каминяк , Malva sylvestris L.