Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Червено кучешко грозде, действие и приложение на билката

SOLANUM DULCAMARA L.

(сем. Solanaceae — Картофови)

4ERVENO-KU4E6K-OGROZDE.jpg
Български народни наименования на билка червено кучешко грозде

барабойник, блатска повет, брекиш. отровна разваленка, разводник, разгон.

Народни наименования в други страни на билка червено кучешко грозде

Руски - паслен сладко-горький, Aнглийски - bit" ter-sweet, Hемски - Bittersiissnachtschatten, Френски - douce-amere.

Употреба на червеното кучешко розде акто лековита билка

Червеното кучешко грозде е познато на народите като лекарствена билка още от средните векове, употребявано външно при кожни заболявания и изриви, сърбящи кожни екземи и възпаления, при простудни заболявания за налагане. Счуканите във вид на каша пресни листа и плодове с дървено масло се употребяват в нашата народна медицина за налагане на циреи, отоци, рани от изгорено, маясъл. Нашата народна медицина употребява билката и при възпаления на пикочния мехур, диарии и др.: по 1 чаена лъжичка стрита на прах билка (около 3 г) се вари 10 минути със 150 г вода и след изстиване се прецежда. Взема се по 2 чаени лъжички на ден (доза за седем дни). Винаги се употребява под наблюдение и контрол на лекаря.

Да не се приема продължително време и в по-големи дози.

Всички части на билката са повече или по-малко отровни.

Декоративна билка за влажните полусенчести паркове.

Засаждат го и за закрепване на стръмни терени.

Характерни особености на билка червено кучешко грозде

Червеното кучешко грозде е лиана, с вдървенена долна част на стъблото. Коренището е пълзящо, силно разклонено. Стъблото е разклонено, ръбесто, голо, достигащо до 1 м височина. При благоприятни условия обаче то пълзи по повърхността на почвата или се увива около околните предмети и може да достигне до 2 м дължина. Листата са последователни, сравнително едри, целокрайни, продълговато-яйцевидни, на върха заострени, стоящи на дълги, добре развити дръжки, прилегнало-ресничести. Горните и долните листа са най- често удължено-сърцевидни, на върха заострени. Средните листа са най-често нечифтоперести, с една двойка по-дребни листчета, а връхното листче е значително по-едро. Понякога листата са прости, а цветовете са виолетови, двуполови, събрани по 10—20 в разперени, висящи на дълги дръжки сложни гроздове. Чашката е сраснала, 5-листна, неопадваща. Венчето е виолетово, съставено от 5 листчета, които са сраснали в къса тръбица, разперени. Тичинките са 5, със златножълти прашници. Плодникът е от 2 плодолиста, с горен яйчник. Плодовете са яркочервени, блестящи, елипсовидни, ягодоподобни, сочни, с много заоблени елипсовидни семена. Цъфти през лятото.

Разпространение на билка червено кучешко грозде

В Европа, Русия (европейската част, Кавказ, Западен Сибир, Далечния Изток), Азия, Северна Африка и Северна Америка. У нас се среща доста често из влажните и сенчестите храсталаци и горите, покрай потоците, речните брегове и др., обикновено до 1000 м надморска височина.

Употребяема част на билка червено кучешко грозде

Изсушените млади тревисти клонки заедно с листата (Herba Dulcamarae).

Време за бране на билка червено кучешко грозде

Май — юни.

Начин на бране на билка червено кучешко грозде

Според поръчката се берат младите облистени клонки на билката по време на цъфтене или само младите клонки, без листата. Още при брането те се прочистват от пожълтели листа и случайно попаднали примеси. Да не се бере от лица с рани по ръцете.

Недопустими подмеси на билка червено кучешко грозде

При брането да не се смесва с дру от същия род — Solarium nigrum, като берачът се придържа точно към описанието, дадено в Характерни особености.

Начин на сушене на билка червено кучешко грозде

Суши се при обикновени условия или в сушилня при температура, не по-висока от 45°.

Рандеман на билка червено кучешко грозде

От 5—6 кг млади облистени клонки със или без листа се получава около 1 кг сухи.

Съхранение на билка червено кучешко грозде

С предпазливост, настрана от неотровните билки, в сухи, запазени от влагата помещения.4ERVENO-KU4E6K-OGROZDE_.jpg


Съдържание на билка червено кучешко грозде

До 1 % азотсъдържащия глюкозид солацеин, около 0,7% глюкоалкалоида соланеин, който представлява аморфен соланин и соланидин — продукти на разпадането на дулкамаринова киселина, която липсва в зрелите плодове, дулкамаретинова киселина, глюкозидното горчиво вещество дулкамарин и аглюкона дулкамаретин, до 12% дъбилни вещества, един още неуточнен аглутинин. Плодовете съдържат до 0,5% кристалния глюкоалкалоид соланин, до 0,7% в зрелите плодове, до 0,3% в 2—3-годишните стъбла, по-малко в листата, цветовете и корените, каротиноидното багрилно вещество ликопин, пектини, около 32% захари, около 9% тлъсто масло. Семената съдържат около 24% тлъсто масло и около 3% минерални вещества. Листата и стъблата по време на цъфтене съдържат до 130 мг % витамин С, а освен това в листата се съдържа около 10 мг% каротин (провитамин А). Билката съдържа още и сапонини. През 1966 г. от нашата билка са изолирани и идентифицирани още глюкозидът соласонин, р-соламар- гин, соласодин и а-Ь-рамнозил-р-о-глюкозилсоласодин и само следи от а-соламаргин. Установено е също, че количеството на соласодина в листата на нашето билка е около 0,18% .

В последните няколко години са проведени още редица проучвания за установяване химичния състав на билката. В резултат на това са изолирани стероидните глюкоалкалоиди а и 3-соламарин, като активен принцип в билката е установен 3-соламаринът, алкохолният екстракт от билката е показал антитуморна активност срещу саркома са стероидни алкалоиди и сапонини, от корените са изолирани цидин и окситоматидин. Установено е също, че количеството на тоталните стероиди е най-високо в зрелите (червените) плодове на билката, от корените са изолирани и 4 нови алкалоида. Установено е също, че главните стероидни алкалоиди в билката са томатиденолът, соладулцидинът и соласодинът. Томатидинът е изграден от а-, р- и у-соламарин, сбладулцинът — от соладулцидинте- траозид, а соласодинът — от соласонина, изолирани са още каротиноидите ликоксантин и ликофил. Изолирани са също подобни на глюкоалкалоидите вещества от спиросоланоловия тип, които имат противогъбно действие.

Вътрешно и външно приложение, силно приложение в някои области


Вътрешно

Инфузията действа успокоително и хипотензивно при невроза, истерия, епилепсия, хипертония;

В народната медицина отварата се изпозлва за респираторни заболявания, женски заболявания; като успокоително, хемостатично, антиконвулсантно при неврози, истерия, епилепсия, хипертония; както и противозачатъчен; в

Оставя. Инфузия - при тонзилит, хелминтиаза. Сок - с фурункулоза, кожни обриви и лишеи, както и стягащо средство след сериозни заболявания.

Външно

При катарален гингивостоматит, пародонтоза.

Като част от комплексното лечение на диабет; под формата на капки, инхалации - при хроничен катарален или остър ринит, за профилактика на остър тонзилит, ларингит, с трахео-бронхит.

Действа като антисептично средство.

Червено кучешко грозде противопоказания

Соланинът е протоплазмена отрова със силно раздразващо локално действие, а върху кръвта действуващхемолитично, подобно на сапонините. Когато е приет през устата, хемолитичното му действие не се констатира, тъй като слабо резорбира. Още с приемането дразни стомаха и предизвиква повръщане и диария. При по-големи дози може да настъпи отравяне.

 

 

 

Продукти свързани със статията

 1. DULCAMARA D6, DHU Хомеопатични продукти, 10г.

  DULCAMARA D6, DHU Хомеопатични продукти, 10г.

  Цена:

  Редовна цена: 9,85 лв.

  Промо цена 9,26 лв.

  Не е в наличност

 2. Дулкамара, DULCAMARA CH 9, Боарон

  Дулкамара, DULCAMARA CH 9, Боарон

  Цена:

  Редовна цена: 4,74 лв.

  Промо цена 4,27 лв.

  10%

 3. ЛУДО БИЛЕ , КОРЕН БЕЛАДОННА , Atropa belladonna
 4. ДИВ ЯМС , ДИОСКОРЕА , АДАМОВ КОРЕН РЯЗАН , Dioscorea communis , КИТАЙ
 5. ОМАН ЧЕРЕН , ЗАРАСЛИЧЕ ЛИСТ , Symphytum officinale L.