bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Черна боровинка, действие и приложение на билката

Vaccinium myrtillus L.

Aнглийски — Blueberry, Pуски — Черника, Френски — Myrtille, brimbell, Немски — Blaubeere, Heidelbeere
Сем. Ericaceae — Пиренови

 • Дива сушена Черна боровинка - лечебна, за очите, Vaccinium myrtillus
 • Черна боровинка лист - при висока кръвна захар, Vaccinium myrtillus
 • Черна боровинка, Vaccinium myrtillus

  Основно действие на билка черна боровинка

  Билката черна боровинка има адстрингентно, противовъзпалително, хипогликемично /понижава нивото на кръвната захар/, спира повръщането.

  Експериментални данни на билка черна боровинка

  Експериментално е установено, че отвара от черна боровинка в течение на 24 часа стерилизира in vitro хранителната среда, заразена с В. coli, бацила на Еберт и бацила на Гертнер. В опити е получен и хипогликемичен ефект. Установено е, че съдържащият се в листата глюкозид неамиртилин понижава захарта в кръвта при експериментален алоксанов диабет у животни (Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.2. С., Наука и изкуство, 1973).

  Сухите листа на боровинката понижават триглицеридите и нивата на кръвната захар, като стимулират производството на инсулин, при изследвания върху животни.

  В нашата народна медицина черните боровинки се прилагат: при диария — от време на време се изяждат по няколко сушени или свежи боровинки, които се сдъвкват хубаво, преди да се глътнат; при стомашни болки се вземат по 10—12 капки ракия от боровинки на бучка захар или в лъжичка топла вода или вино (ракия от боровинки се приготвя по следния начин: 8 супени лъжици боровинки се слагат в шише от 1/2 литър, напълнено с чиста ракия; държи се с месеци); при хроничен ревматизъм се прилага отвара от 40 г плодове, които врят 20 мин в 200 г вода — пие се по 5—6 супени лъжици дневно дълго време (Димков, П. Българска народна медицина, Т.1.С., БАН, 1977,).

  Народната медицина на много страни използува плодовете на черната боровинка за лечение на стомашно-чревни разстройства, възпалителни процеси в устната кухина, гингивити, афти, ангини, фарингити, труднолечими с други адстрингентни средства и с опиати хронични диарии с отвара от боровинки.С външно приложение се лекуват трудно лечими екземи. Редица иследвания сочат, че при диабетично болни, получили улцерозен стоматит /възпаление на устната лигавица с образуване на язвички/, най-добре действува жабурене с отвара от боровинки. Отварата от листата на боровинки съвместно с отвара от листата на черницата се използуват при начален диабет. С отвара от листата на боровинката премахват захарта в урината на диабетици, без това, всякога да е съпроводено с понижение нивото на захарта в кръвта. Някои автори твърдят, че отварата от листа има и хипотонично действие при болни от високо кръвно налягане. В свежа форма или под формата на компоти боровинките се препоръчват за лечение на диабетната ретинопатия / хронично заболяване на очите, което е пряка последица от метаболитното заболяване захарен диабет/. Счита се, че антоцианозидите подобряват зрението. 

  Описание на билка черна боровинка

  Силно разклонено полухрастче, 15—50 см високо. Стеблата тънки ръбести зелени. Листата последователни яйцевидни заостреци, ситно назъбени, голи светлозелени опадаащи. Цветовете единични (до 2) на къси дръжки, в пазвите на горните листа. Венчето знънчевидно кълбесто, червеникаво или зеленикаворозово. Плодът сферичен, черна сочна ягода с много семена и сивосинкав налеп по повърхността. Цъфти май — юни.

  Разпространение на билка черна боровинка

  Черната боровинка расте из разредени иглолистни и широколистни гори и храсталаци (най-често смърчови, борови и букови), по каменливи и скални поляни, високопланински пасища и торфища. Разпространено във всички високи планини докъм 1800 м надморска височина (в Западна България и по някои високи полета под 1000 м). Среща се в цяла Европа (на юг само в планините).

  Билка черна боровинка

  Като билка се използуват листата (Folia Myrtilli) и плодовете (Fructus Myrtilli) на черната боровинка. Листата се изсушават при температура до 45°С, а плодовете, след като се изпари по-голяма част от влагата, се доизсушават при температура 60—70°С. Плодовете притежават приятен - сладко-кисел стипчив вкус.

  Съдържание на билка черна боровинка

  Листата на черната боровинка съдържат до 20% танини, флавоноиди, витамин С, урзолова киселина и незначително количество етерично масло. Изсушените плодове съдържат 5—10% танини, захари, пектини, свободни органични киселини, витамин С, антоцианово багрило и др.Основните активни съставки в черната боровинка са антоцианозиди, биофлавоноиден комплекс с мощен антиоксидантен ефект. Те, както се смята, укрепват капилярите и подобряват кръвообращението, на което може би се дължи широкото им използване в Европа за лечение на диабетна ретинопатия / хронично заболяване на очите, което е пряка последица от метаболитното заболяване Захарен диабет/.

  Черна боровинка, лечениеИзползвани лечебни средства на билка черна боровинка

  Плодове - пресните плодове са предпочитани за лечение на запек сокът е ефективен за диария отвара се взема за хронична диария вода за уста от разредения сок се използва за язви и възпаления на венците лосион от разреден сок в комбинация със същото количество хамамелис  успокоява слънчево изгаряне или кожни възпаления смлени на прах плодове, смесени с бебешка храна се дават на бебетата за лечение на диария

  Листа - настойка, взета като добавка подпомага лечението на неинсулинозависимия диабет (тип 2) силна настойка се използва за инфекции на пикочните пътища или диария вода за уста или гаргара се използва за язви в устата и възпаления на гърлото

  Клинични изследвания за въздействието на екстрактите от боровинка, показват, че те са безвредни /Morazzoni P, Bombardelli accinium myrtillus L. Fitoterapia 1996;66: 3–29/. Продължителното приемане / над три седмици/ на големи дози листа от боровинка може да има токсичен ефект. Тъй като листата на боровинката, понижават нивото на кръвната захар, инсулинозависимите диабетици трябва да приемат тази билка под професионално наблюдение.
  Тъй като антоцианидите в боровинката могат да потискат нормалното съсирване на кръвта, възможно е да има повишен риск от кървене при тези, които вземат антоцианидни екстракти от боровинка заедно с разредители на кръвта.
  Хората, които приемат варфарин или други разредители на кръвта от същия клас, известни като антикоагуланти, трябва да бъдат много внимателни, ако обмислят използването на боровинка и да бъдат наблюдавани от лекар, който да проверява коефициента INR (коефициент за риска от кървене).

  Ползи на черната боровинка в козметиката

  Боровинките са ценен дар на природата, техните плодове са не само изключително вкусни, но и много полезни.
  Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти и други биологично активни вещества екстрактът от боровинки се използва широко в съвременната козметика.
  Козметиката на база на боровинките:
  • подхранва и витаминизира кожата;
  • има тонизиращ ефект и укрепва кръвоносните съдове;
  • изглажда бръчките и подмладява кожата;
  • неутрализира ефекта на свободните радикали и предпазва от негативното въздействие на околната среда;
  • бори се с акне и кожни заболявания;
  • елиминира тъмните кръгове под очите и изравнява тена;
  • стимулира микроциркулацията на кръвта;
  • премахва подпухналостта.
  Екстрактът от боровинки е перфектен за грижа за тийнейджърска и проблемна кожа, има положителен ефект върху сухата и уморена кожа, незаменим е за грижата за кожата около очите, както и за зряла кожа.

  Хранителен състав и гликемичен индекс на боровинка

  Витаминният и минерален състав на боровинките е богат и уникален, той съдържа: бета-каротин, В, А, С, РР витамини, както и макро- и микроелементи: калий, манган, желязо, хром, фосфор. Боровинките са рекордите сред тъмните плодове по съдържанието на антоцианини, естествени онкопротектори, които предпазват организма от появата на злокачествени тумори. Антоцианините също влияят върху способността на кръвоносните съдове да се разширяват, което е важно за хипертонията.

  Полифенолите, съдържащи се в боровинките, помагат за понижаване на липидите в организма, така че плодовете често се включват в менюто на различни диети (калоризатор). Последните проучвания на експерти откриват пряка връзка между боровинките и диабета тип II - тези, които редовно ядат пресни боровинки, са по-защитени от това заболяване.


  Продукти свързани със статията

  1. Дива сушена Черна боровинка - лечебна, за очите, Vaccinium myrtillus
  2. Черна боровинка лист - при висока кръвна захар, Vaccinium myrtillus
  3. Лутеин и Боровинка - за добро зрение, Bioherba, 100 капсули

   Лутеин и Боровинка - за добро зрение, Bioherba, 100 капсули

   Цена:

   Редовна цена: 22,00 лв.

   Промо цена 19,80 лв.

   -10%

  4. Лукс Стомашен чай - при болки и колики, гастрит, Bioherba, 120 гр.

   Лукс Стомашен чай - при болки и колики, гастрит, Bioherba, 120 гр.

   Цена:

   Редовна цена: 4,39 лв.

   Промо цена 3,95 лв.

   -10%