bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Черен оман, действие и приложение на билката

Черен оман билка (зарасличе)

Symphitum officinale L.

Aнглийски — Comfrey, Pуски — Окопник лекарственный, Френски — Grand cousoude, Немски — Gemeiner Beinwell
Сем. Boraginaceae — Грапаволистни

 • Черен Оман корен – Зарасличе, при счупване, навяхване, Symphytum officinale
 • Черен Оман лист – Зарасличе BOF, счупване, пародонтоза, Symphytum officinale
 • черен оманОписание на билка черен оман, зарасличе

  Черен оман /зарасличе/ е многогодишно тревисто грубовлакнесто растение с късо вертикално коренище и масивен месест корен (отвън черен, отвътре бял). Билката има цветоносно изправено стебло, 30—120 см високо, често разклонено.

  Листата грапави (от груби власинки), долните елиптични, на къси дръжки, средните и горните удължени или елиптични. Цветовете в двустранни цимозни съцветия по върховете на стеблото и разклоненията.

  Венчето на виолетово, възрозово или бяло тръбесто, на върха с 5 тъпи зъбчета. Плодът сух, разпадащ се на 4 черни гладки лъскави орехчета. Цъфти май — юли.

  Разпространение на билка черен оман, зарасличе

  Черен оман / зарастличе/ расте из влажни и замочурени ливади, заливни места край реки, потоци и др. Разпространено (обикновено поединично) из цялата страна докъм 800 м надморска височина. Среща се в цяла Европа (без крайния север и юг).

  Дрога /билка/ на черен оман, зарасличе

  Коренището с корена (Radix Symphyti).

  Съдържание на билка черен оман, зарасличе

  Корените на билката са богати на алантоин, съдържат още танини и следи от пиролизидинови алкалоиди.

 • Бял Оман рязан корен - при астма, Inula Helenium

  Бял Оман рязан корен - при астма, Inula Helenium

  Цена: 2,22 лв.

 • Мехлем SOS Артродар с Лют червен пипер и черен оман, Radika, 30 мл
 • Основно действие на билка черен оман, зарасличе

  Черният оман ускорява зарастването на раните, действа противоязвено (противовъзпалително и ускоряващо заздравяването), стимулиращо разрастването на нови съединителнотъканни клетки.

  Експериментални и клинични данни на билка черен оман, зарасличе

  Като основа за тази активност на билката трябва да се приемат наличните в растението танини (от 4 до 6,5%), както и присъствието на алантоин (пуринов дериват) в количество от 0,2 до 0,8%. Доказано е, че алантоинът оказва стимулиращо въздействие върху разрастването на нови фибробласти. Синергично в тази насока се очертава и действието на наличния в дрогата алкалоид симфитоциноглосин и на глюкоалкалоида консолидин.

  Присъствието на алантоин в растението стимулира клетъчното делене. Така например експериментално е доказано (по Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.2. С., Наука и изкуство, 1973), че луковици от декоративното растение хиацинт, третирани с алантоин, се развиват и цъфтят по-бързо от нетретираните. Съществуват експериментални наблюдения, че същите извлеци са в състояние да повишат тонуса на маточната мускулатура.

  От корените на черния оман е изолирана т.нар. литоспермова киселина, чийто окислен продукт се оказва с изразено антигонадотропно и хипогликемично действие (Wagner, H., L. Horhammer u. H. Frank. Arzneimitt.-Forsch., 20, 1970,). Български изследвания /Петков, В., Ив. Цонев, Л. Райнова и М. Пенова. Научни трудове на ИСУЛ, T.XV, 1969, 3, 169-174/ дават основание да се приеме, че черният оман е перспективно растение за евентуалното получаване на антихипертензивни средства.

  Тези изследвания показват, че от виреещи в нашата страна растения 31 семейства само 8 растения са показали, че притежават силно изразена хипотензивна активност и всред тях се нарежда и черният оман. По нови данни пиролизидииовите алкалоиди, които са намерени в следи в черния оман, имат канцерогенно действие.

  черен оман билкаЛечебни свойства на черен оман, зарасличе

  Черния оман или зарасличе има множество лечебни свойства и се използва широко в народната медицина в различни страни като вътрешно и външно лекарство. Бульон и запарка от пресни корени намаляват и спират възпалителните процеси, намаляват и облекчават болката, убиват множество микроби, спират кървенето и заздравяват гнойни рани.

  Инфузията от корени има стягащо и успокояващо действие. Инфузията и отварата от корените също има забележителното лечебно свойство да засилва регенерацията (възстановяването) на различни тъкани, да притъпява болката и да допринася за бързото заздравяване на костите при фрактури.

  Инфузията на корени от се използва за бани, измивания и компреси при фрактури и дислокации, натъртвания, болки в ставите, скрофула, различни кожни заболявания и особено за лечение на стари, слабо заздравяващи рани и язви. Коренът на прах служи като хемостатично средство при назални и други външни кръвоизливи.

  Алкохолната тинктура от корените се използва за противовъзпалителни и обезболяващи компреси. За фрактури на костите, ревматични болки, рани и язви се използва мехлем от корените. Вътрешната употреба на черен оман като отровно растение изисква повишено внимание.

  Начин на приложение на билка черен оман, зарасличе

  Пресен, обелен корен или сушен корен от черен оман , около 100 грама, се вари в 500 мл вода, в продължение на 10 до 15 минути, за да се подготви препарат за локална употреба. Парченце плат или марля се накисва в тази течност и след това се прилага върху кожата в продължение на 15 минути. Пресните листа от черен оман могат да бъдат леко смачкани и да се поставят директно върху кожата. Като алтернатива, могат да бъдат прилагани кремове или мехлеми, също направени от корени или листа. Всички локални препарати следва да се прилагат няколко пъти на ден.

  Противопоказания на билка черен оман, зарасличе

  Поради изменчивостта в съдържанието на пиролизидни алкалоиди, препаратите от корена на билката са опасни за вътрешно използване, освен ако не е гарантирано изчистването им от пиролизидните алкалоиди. Въпреки че чая от корена на черния оман е бил традиционно използван, опасността от пиролизидни алкалоиди е значителна. Ето защо, препарати от корен и млади листа на черен оман не трябва да се приемат вътрешно. Да не се използва върху замърсени рани, тъй като бързото оздравяване може да „консервира” мърсотия или гной.

  Използвани лечебни средства от черен оман /зарасличе/:

  Лапи, направени от пресни листа на билката се прилагат за груба кожа, болки в ставите, рани, изгаряния, порязвания, навяхвания и за намаляване подуването около фрактурите. Те могат да се прилагат също и при малки фрактури, които не трябва да се гипсират, като например счупени крака, ребра или малки пукнатини в по-големите кости.
  Лапа от смлени на прах корени с добавена малко вода, на паста, може да се използва при упорити рани и кървящи хемороиди.

  Кремове се използват за костни и мускулни увреждания, включително и остеоартроза.

  Маслена настойка (горещ метод) се използва при артритни стави, натъртвания, навяхвания и други травматични увреждания, както и за възпалени подувания на пръстите на краката.

  Тинктура от корените на черния оман се прилага неразредена върху акне.

  Мехлеми, направени от листата се използват за контузии и ожулвания.

  Монопрепарати, използващи черен оман билка:

  Austria: Traumaplant. Czech Republic: Traumaplant. Germany: Kytta-Plasma f; Kytta-Salbe f; Traumaplant. Switzerland: Kytta Pommade. Venezuela: Traumaplant

  Препарати, използващи и черен оман в състава си:

  Czech Republic: Dr Theiss Beinwell Salbe; Stomatosan. Germany: Kytta-Balsam f; Rhus-Rheuma-Gel N. Israel: Comfrey Plus. Switzerland: Gel a la consoude; Keppur; Keppur; Kytta Baume. USA: MSM with Glucosamine Creme.

  Съчетание с други билки на черен оман /зарасличе/:

  Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

  Черен оман цена

  Изгодната цена на на черен оман е и причината билката да е толкова често предпочитано решение за справяне с възпалени тъкани и отворени рани. А в зависимост от това дали искате да закупите корени от черен оман или билков мехлем, тяхната цена варира, но отново в нискобюджетния диапазон.

  Продукти свързани със статията

  1. Черен Оман корен – Зарасличе, при счупване, навяхване, Symphytum officinale
  2. Мехлем SOS Артродар с Лют червен пипер и черен оман, Radika, 30 мл
  3. Черен Оман лист – Зарасличе BOF, счупване, пародонтоза, Symphytum officinale
  4. Бял Оман рязан корен - при астма, Inula Helenium

   Бял Оман рязан корен - при астма, Inula Helenium

   Цена: 2,22 лв.