Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Чай, Зелен чай, Китайски чай, Камелия синенсис, действие и приложение на билката

(китайски, руски чай)

Camellia sinensis О. Kuntze (Thea sinensis L.)
Aнглийски - Tea shrub, Руски - Чай китайский, Френски - Arbre a the, Немски - Teestrauch
Сем. Theaceae — Чаеви

tea.jpg

Основно действйе на чай, зелен чай, китайски чай

Стимулиращо и антидиареично.

Експериментални и клинични данни на чай, зелен чай, китайски чай

Основната активна съставка на чаените листа е кофеинът. Определена роля в комплексното действие на чая играе и съдържащият се в него теофилин. Това ксантиново производно при по-слаб стимулиращ ефект върху централната нервна система има много по-изразено действие върху сърдечносъдовата система и върху бъбречната функция. Теофилинът засилва сърдечната дейност, разширява кръвоносните съдове и по-специално коронарните съдове, има силно диуретично действие, разслабва гладката мускулатура и по този начин може да отстрани болезнените спазми на жлъчните пътища, да облекчи дишането при спастични бронхити.

Чаените листа са много богати и на особени танини, притежаващи силно изразено действие на витамин Р. Тези танини имат ценното свойство да увеличават устойчивостта на кръвоносните капиляри. В опити върху бели мишки е било установено например, че чаените танини предотвратяват кръвоизливите в белите дробове, които настъпват при снижаване на атмосферното налягане. Танините на чая усилват натрупването на витамин С във всички органи, осигуряват най-пълно оползотворяването на този жизнено важен витамин и по този начин предотвратяват развитието на скорбут. Чайните танини, особено приложени комбинирано с витамин С, упражняват изразено противовъзпалително действие. Витамин Р потиска дейността на щитовидната жлеза при хиперфункцията й. В България чаят широко се използва при лечение на диарии. Напоследък изследванията на руски учени дават основание да се допуска, че за лечебното действие на чая при диарии известна роля играе и някакъв все още непроучен антибиотик, съдържащ се в чаените листа. Антимикробно действие притежава по-специално зеленият чай. Силен чай може да се използва и като средство за първа помощ при отравяния, предизвикващи потискане на централната нервна система, на дишането и отслбване на сърдечната дейност.

Заслужава да се отбележи, че за разлика от кафето чаят не само не увеличава, но изглежда дори намалява риска от сърдечен инфаркт (съдържащият се в чая теофилин разширява коронарните съдове). От семената на чая е изолирана сапонинова смес, съдържаща агликони, наречени теасапогеноли А, В и Е. Теасапонините са подобни на есцина. Експериментално е установено, че тези изолирани от семената на чая сапонини имат изразено антиексудативно и противовъзпалително действие, което се обяснява с нормализиране на нарушения капилярен пермеабилитет в началния стадий на възпалението.

Описание на чай, зелен чай, китайски чай

Вечно зелен храст или ниско дърво (до 10 м). Листата последователни, на къси дръжки, кожести лъскави, продълговато елиптични или елиптични, назъбени, отгоре тъмнозелени, отдолу светлозелени. Цветовете едри, по 2 — 4 или единични в пазвите на листата. Венчелистчетаха 5 — 9, бели, възжълти или възрозови. Плодът приплесната триделна кутийка. Цъфти август — ноември.

Разпространение на чай, зелен чай, китайски чай

Културен вид. Произхожда от Югоизточна Азия. Отглежда се в тропичните и субтропичните зони на цялото земно кълбо.

Дрога на чай, зелен чай, китайски чай

Листа (Folia Theae). Различаваме 2 вида чай: зелен чай — сухи, неферментирали листа; черен чай — сухи листа, подложени на допълнителна ферментация.
За приготвянето на чай се събират младите връхчета, на които са разположени не повече от 3 млади листчета. Листата се разстилат на лавици и се подлагат на проветряване, в резултат на което омекват, а след това се сгьрчват и в такъв вид в тях продължава процесът на ферментация, който води до значителни изменения в химичния им състав. След това листата се сушат с горещ въздух.

За приготвяне на т.нар. зелен чай се използват също млади листа, но те не се подлагат на ферментация, а веднага след събирането се сушат. Зеленият чай физиологично е по-активен.

tea_2.jpg

Съдържание на чай, зелен чай, китайски чай

Зависи от произхода и начина на обработване на дрогата. Зелен чай — комплекс от танини (разтворими и неразтворими във вода) и фенолни киселини, общо до 35%; алкалоиди 2 — 5% кофеин и малки количества негови аналози (теофилин, теобромин); флавоноиди и техни глюкозиди (кемпферол, кверцетин, ругин); никотинова и пантотенова киселина, витамин В, С, К, Р и РР; етерично масло, в състава на което влизат повече от 100 летливи субстанции. Съставът на черния чай, подобен на зеления чай. Ароматът на чай се дължи на етеричното масло със състав, зависещ от вида на дрогата.

Нежелани ефекти на чай, зелен чай, китайски чай

Прекалената употреба на чай може да доведе до повишена възбудимост. У някои хора дори една чаша чай предизвиква запек. Силният чай е противопоказан при сърдечни заболявания, протичащи с ускорена и неправилна сърдечна дейност, при язвена болест, неврози.

Начин на приложение на чай, зелен чай, китайски чай

Предвид на откритите антимикробни свойства на зеления чай отвара от билката е предложена за лечение на дизентерията. За целта 100 г сух зелен чай се заливат с 2 л вода, накисват се 20 — 30 мин, след това се варят в продължение на 1 час, като от време на време се разбърква. Снетата от огъня отвара се филтрира през двоен слой марля. Остатъкът от чая отново се залива с 1 л вода и се вари в продължение на 40 минути, след което отварата отново се филтрира през марля. Двата филтрата се смесват, наливат се в бутилка и се стерилизират, след което готовият препарат може да се съхранява в хладилник в продължение на половин година, а при обикновена стайна температура на тъмно — 3 месеца. Така приготвената отвара се приема по 1 — 2 супени лъжици 4 пъти дневно 20 — 30 мин преди ядене. На деца до 1 година се дават по 1 — 2 чаени лъжички, а на по-големи от 1 година — по 1—2 десертни лъжички. Курсът на лечение на острата дизентерия продължава 5 — 10 дни, а на хроничната 16 — 20 дни. Отварата от зелен чай може да се прилага и чрез клизми. Отварата от билката зелен чай е показана и при колити, ентероколити и диспепсии.

Силна чайна запарка се използва и срещу слънчево изгаряне. За целта преди излагане на слънце откритите части на тялото се измиват или намокрят с чай. При слънчево изгаряне компреси от силен чай премахват болката и действват охлаждащо.

 

 

 

 

 

Продукти свързани със статията

  1. ЗЕЛЕН ЧАЙ СЕНЧА ЕКСТРА - BOF , Camellia sinensis
  2. Зелен чай, Биохерба, 100 капсули, 340мг
  3. ЗЕЛЕН ЧАЙ, Тинктура 50 мл
  4. ЗЕЛЕН ЧАЙ, ЛУКС, 50гр , Биохерба
  5. ЗЕЛЕН ЧАЙ ПЕРЛИЧКИ ГЪН ПАУДЕР, Gun powder, Camellia sinensis