bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бяла върба, действие и приложение на билката

Salix alba L.

Aнглисйки – White willow, Pуски - Ива белая, Френски - Saule blanc, Немски - Silber-Weide
Сем. Salicaceae — Върбови

 • Бяла върба лист - грип, висока температура, Salix alba L.
 • Бяла върба кора - при артрит и ревматизъм, Cortex Salicis
 • vyrba.jpg

  Основно действие на бяла върба

  Антиревматично и антипиретично.

  Лечебни свойства на бяла върба

  Експериментално-фармакологично е установено, че водноспиртни екстракти и инфузи от колите на бялата върба упражняват изразено противовъзпалително и аналгетично действие. Наред с това използваните извлеци от кора на върба засилват съсирваемостта на кръвта и предизвикват вазоконстрикция. Особено важно е да се има пред вид наблюдаваното в експеримента засилващо кръвосъсирването действие на върбовата кора. Спиртни и водни екстракти от билката показват изразено противовирусно действие.

  Съдържащият се във върбовите кори в голямо количество (до 7%) фенолов глюкозид салицин, при хидролизата на който се получава алкохолно производно на салициловата киселина, е основният носител на ле¬чебните свойства на тази дрога. Върбовата кора действа антифебрилно, диуретично, изпотяващо и обезболяващо (при невралгии, главоболие). Предизвиканото от върбовата кора засилено излъчване на пикочна киселина обяснява лечебното й действие при подагра. Върбовите кори клинично показват лечебни ефекти при инфектартрит, при остър и хроничен ставен ревматизъм, при остри подагрозни пристъпи, при остри и хронични фебрилни бронхити. Във връзка с присъщото им спазмолитично и холеретнично действие препарати от върбова кора намират приложение и при жлъчнокаменна болест и при жлъчни дискинезии.

  Емпирични данни на бяла върба

  Освен по гореизброените показания в народната медицина върбовите кори се употребяват и като противовъзпалително лекарство при стомашно-чревни заболявания (диарии, чревни колики и др.), а също така и при кръвотечения. Тези показания за приложение на върбовите кори, които намират и известно експериментално потвърждение, може би ще трябва да се обяснят с богатото съдържание на дрогата (3 до 10%) на катехинови дъбилни вещества.
  Външно върбовата кора се използва за бани, особено при потене на краката, при кожни заболявания за налагане върху циреи. Гъстата отвара от предварително стритата на прах кора се прилага за налагане на гнойни рани. Отвара от върбови кори се използва и за плакнене на устата и гаргара при възпаление на венците и ангини. Това приложение на дрогата може да се обясни с адстрингентното действие на съдържащите се в нея дъбилни вещества.

 • Бяла върба кора, Bioherba, 200 мг, 100 капсули

  Бяла върба кора, Bioherba, 200 мг, 100 капсули

  Цена: 10,99 лв.

 • Бяла Върба Тинктура - при настинка и температура, Bioherba, 50 мл
 • vyrba_2.jpg

  Описание на бяла върба

  Дърво, до 25 - 30 м високо, кората тъмнокафява надлъжно напукана; младите клонки жълтеникавокафяви или червеникави, лъскави сребристо влакнести. Листата тесни до широки ланцетни, удължено островърхи назъбени, отгоре тъмнозелени, отдолу по-светлозелени. Цветовете еднополови еднодомни, във връхни или странични реси, мъжките до 7 см дълги и 1 см дебели, женските до 5 см дълги и 0,5 см дебели. Плодът едногнездна многосеменна кутийка, разпукваща се на две половини; семената дребни продълговати, с хвърчилка от бели власинки. Цъфти март - май.

  Разпространение на бяла върба

  Расте в самостоятелни или смесени крайречни гори, край мочурища и блата. Разпространено из цялата страна докъм 1000 (рядко до 1700 м) надморска височина. Среща се в цяла Европа (без крайния север).


  Дрога на бяла върба

  Кора от върба (Cortex Salicis).

  Химични свойства на бяла върба

  Корите съдържат средно 5 - 8% салицин, който в организма се хидролизира от ензима саликаза на агликона салигенин и глюкоза. Салигенинът се окислява по-нататък до салицилова киселина. Доказани са още няколко фенолни глюкозида: фрагилин, триандрин, вималин, салидрозид, саликортин, салирепозид, 3 - 10% катехинови танини, оксалати, флавоноиди, албозид.

  Корите на близкия до върбата растителен вид ракита (Salix purpurea) съдържат фенолните глюкозиди салицин (3,8%), грандидентатин, салирепозид (С20Н22О9) (хидролизира на глюкоза и естера на бензоената киселина с гентизин алкохол), саликортин, популин (С20Н22О8) (хидролизира на глю-коза, бензоена киселина и салигенин); флавоновите глюкозиди салипурпузид (С21Н22ОП) (хидро-лизира на глюкоза и флавонона нарйнгин) и 3% изосалипурпузид; танини 11,4%.

  Начин на приложение на бяла върба

  След синтезирането и широкото внедряване в терапевтичната практика на ацетилосалициловата киселина (ацетизал) и на редица други съвременни лекарства - производни на салициловата киселина, днес върбовите кори намират съвсем ограничено приложение в медицината.
  Подходяща комбинация за чай за изпотяване е сместа от равни части върбови кори, плодове от анасон, листа от подбел, липов цвят и плодове от малина. Една супена лъжица от сместа се залива с 2 чаши кипяща вода, вари се 5 мин, прецежда се през марля и вечерта се изпиват 1 - 1,5 чаши. Друга комбинация чай за изпотяване е сместа по равни части кора от върба с листа от подбел и обикновен риган. Две супени лъжици от сместа се заливат с 2 чаши кипяща вода, варят се 5 - 10 мин, прецеждат се през марля и горещи вечер на лягане се изпиват 1 - 1,5 чаши (по Скляревский и Губанов, 1968).
  Може да се използва и настойка само от върбова кора - 1 чаена лъжичка ситно нарязана кора се залива с 2 чаши студена вода, накисва се в продължение на 8 часа. Изпива се за 1.

  Чай за плакнене на устата и гърлото при възпалителни процеси: 3 части кора от върба и 2 части липов цвят; 2 супени лъжици от сместа се заливат с чаша вряща вода, запарват се 15 - 20 мин, прецеждат се през марля. Да се плакнат устата и гърлото няколко пъти дневно.

  Съдържащите се в корите на ракитата салицилови съединения също обуславят антиревматичното им действие, за което те намират приложение в народната медицина при ревматизъм и подагра. Поради богатото им съдържание на танини те се използуват и при различни кръвотечения, диарии и външно за промивки при бяло течение у жените. Най-често под формата на отвара: 10 - 20 г стрити на прах кори от билката се варят с 500 г . Пие се на 2 часа по супена лъжица или се използва външно за промивки.

  Нежелани реакции на бяла върба

  Препаратите за бяла върба са противопоказани при деца на възраст под 16 години и при бременни жени, тъй като салицинът в състава на растението може да причини смъртоносен животозастрашаващ синдром на Рейн (енцефалит и чернодробна недостатъчност). По същата причина на децата е забранено да използват аспирин за лечение на остри респираторни инфекции и вирусни инфекции.

  Не се препоръчва при гастрит с висока киселинност, дуоденална язва и стомах. Тези, които страдат от запек, препарати от върба също са забранени.

  Съчетание с други билки на бяла върба

  чаено дърво, череша, боровинка, слива, върба, акация

   

  Продукти свързани със статията

  1. Бяла върба кора - при артрит и ревматизъм, Cortex Salicis
  2. Бяла върба лист - грип, висока температура, Salix alba L.
  3. Бяла върба кора, Bioherba, 200 мг, 100 капсули

   Бяла върба кора, Bioherba, 200 мг, 100 капсули

   Цена: 10,99 лв.

  4. Капки на Д-р Бах, Willow / Върба, Bioherba, 50 мл

   Капки на Д-р Бах, Willow / Върба, Bioherba, 50 мл

   Цена: 10,99 лв.