Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бяла бреза, действие и приложение на билката

Betula pendula Roth. (В. alba L., p.p.; B. verrucosa Ehrh.)

Aнглийски — Silver birch, Pуски — Береза белая, Френски — Bouleau, Немски — Hange—Birke
Сем. Betulaceae — Брезови

Бяла бреза, Betula pendulaОписание на бяла бреза

Дърво, 20—30 м. високо (рядко в планините по-ниско дърво — до 2—3 м), с рехава пирамидална корона. Кората гладка бяла, лющеща се на хоризонтални ивици. Листата последователни, на дълги дръжки, триъгълно яйцевидни до ромбични, заострени, двойно назъбени, младите жлезисто лепкави, развитите-голи, лъскави. Мъжките цветове в удължено цилиндрични увиснали, 6—10 см дълги, жълти реси. Женските цветове прави, 2—4 см дълги, ци¬линдрични зелени реси. Плодът сплеснато орехче с 2 ципести крилца. Цъфти април — май.

Разпространение на бяла бреза

Расте из смесени иглолистни, по-рядко широколистни гори, из сечища и пожарища и разредени скалисти гористи места. Разпространено във всички високи планини на България над 1000 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

Дроги на бяла бреза

Листа (Folia Betulae). Листни пъпки (Gemmae Betulae). Кора (Cortex Betulae); брезов катран (Pix Betulae, Oleum Rusci).

Химични свойства на бяла бреза

Листата съдържат 3% сапонини, глюкокозидите спирокозид и хиперозид, бетулестер (смола), 5-6% дъбилни вещества от пирокатехиновата група, никотинова киселина, никотииамид, 8—9% захари, инозит, горчиви вещества, 0,05% етерично масло с 25% бетулол, бетулоретинова киселина, тритерпенов алкохол. Листните пъпки съдържат 4—6% етерично масло с тритерпена бетулин, алфа, бета и гама  бетуленол,  сесквитерпен, сапонин, жълто багрило, диметилоксифлавон и др.

Брезовата кора съдържа 10-14% бетулин, фитостерин, глюхозидите бетулозид, и гаултерин, сапонини, бетулоретинова киселина, хидроксилактон, смолисти киселини, 8 тритерпена, стерол.

Брезовият катран се получава при сухата дестилация на младите клонки и кора и съдържа 6% феноли — гваякол, крезоли, ксиленоли.

Лечебни свойства на бяла бреза

Диуретично /увеличава уринирането/ , умерено диафоретично /увеличава секретирането на пот/ и холагогно /стимулира отделянето на жлъчка/.

Експериментални и клинични данни на бяла бреза

Извлеците от листата на бялата бреза значително увеличават диурезата, а заедно с това и излъчването на натриевите и хлорните йони, т.е. действуват като салидиуретик. До неотдавна се приемаше, че диуретичното действие се дължи на присъствието на смолисти вещества и затова се предпочитаха брезовите пъпки, които са по-богати на смоли. Днес обаче е изяснено, че за диуретичния ефект по-голяма роля играят флавоноидите, на които са по-богати листата. Листата съдържат и калиев нитрат, който засилва диуретичното действие на флавоноидите. Напролет от дънера на брезата може да се получи сок, препоръчван като ефикасно средство при лекуване на пясък в бъбреците и пикочния мехур и като общоукрепващо средство. Водните извлеци от листата на брезата in vitro са показали виростатично и слабо цитотоксично действие.

Пред вид на богатото съдържание на витамин С и провитамин А в брезовите листа те са ценен витаминозен източник. Горещ чай от брезови листа предизвиква изпотяване и се препоръчва при простудни заболявания. Холагогното действие на брезовите пъпки е доказано експериментално (по Шасс, Е. Ю. Фитотерапия. М.,1952). Външното прилагане на спиртни извлеци от бреза дава добри резултати при вяло гранулиращи рани, при декубитуси, както и при кожни екскориации и ерозии. Брезовите пъпки се използуват и за бани при хронични екземи. За лечение на кожни заболявания се прилагат мази, в състава на които влиза брезов катран, притежаващ изразено антисептично и кератолитично действие. Брезовият катран влиза в състава на мазта на Вишневски, широко използувана за лечението на ранили язви.

Бяла бреза, лечениеВ народната медицина тинктура и отвара от брезови пъпки се употребява при гастрити, язвена болест, ревматизъм, подагра и при различни кожни болести.

Начин на приложение на бяла бреза

Най-често се използува запарка от 10—20 г листа на 500 мл вода; приема се на порции 3—4 пъти дневно. Запарка от брезови пъпки се приготвя, като 1 чаена лъжичка пъпки се заливат с 1/2 чаша вряща вода, а отварата се приготвя в съотношение 30 г пъпки на чаша вода. Както запарката, така и отварата се вземат по 2—3 супени лъжици 3—4 пъти на ден.

Използвани лечебни средства на бяла бреза

Настойка

Настойки от листата се използват за отделяне на отпадъчните продукти в урината, като по този начин се лекуват камъни в бъбреците и пикочния мехур, ревматични състояния и подагра.

Сок

Сокът се използва като диуретик.

Масло

Масло или изцедена течност от листата се използва за екзема, псориазис и други хронични проблеми с кожата.

Лосион

Лосиони, направени от отварата се използват за хронични кожни проблеми.

Мехлем

Мехлем за ревматизъм и подагра.

Отвара

Отвара от кората за хронични заболявания на кожата.

Нежелани реакции на бяла бреза

Индивидуална непоносимост. Ако имате хронично бъбречно заболяване, или се диагностицира остър гломерулонефрит, тогава е по-добре да откажете използването на инфузии и отвари, където има листа от бреза.


Съчетание с други билки на бяла бреза

лимонова трева, имел, метличина, пирей