bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бяла бреза, действие и приложение на билката

Betula pendula Roth. (В. alba L., p.p.; B. verrucosa Ehrh.)

Aнглийски — Silver birch, Pуски — Береза белая, Френски — Bouleau, Немски — Hange—Birke
Сем. Betulaceae — Брезови

 • Бяла бреза лист - за бъбреци и при ревматизъм, Betula pendula Roth
 • Бяла бреза кора, при ревматизъм, Betula pendula Roth

  Бяла бреза кора, при ревматизъм, Betula pendula Roth

  Цена: 2,63 лв.

 • бяла брезаОписание на бяла бреза

  Дърво, 20—30 м. високо (рядко в планините по-ниско дърво — до 2—3 м), с рехава пирамидална корона. Кората гладка бяла, лющеща се на хоризонтални ивици. Листата на бялата бреза са последователни, на дълги дръжки, триъгълно яйцевидни до ромбични, заострени, двойно назъбени, младите жлезисто лепкави, развитите-голи, лъскави. Мъжките цветове в удължено цилиндрични увиснали, 6—10 см дълги, жълти реси. Женските цветове прави, 2—4 см дълги, ци¬линдрични зелени реси. Плодът сплеснато орехче с 2 ципести крилца. Цъфти април — май.

  Разпространение на бяла бреза

  Расте из смесени иглолистни, по-рядко широколистни гори, из сечища и пожарища и разредени скалисти гористи места. Разпространено във всички високи планини на България над 1000 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

  Дроги на бяла бреза

  Листа от бяла бреза (Folia Betulae). Листни пъпки (Gemmae Betulae). Кора (Cortex Betulae); брезов катран (Pix Betulae, Oleum Rusci).

  Химични свойства на бяла бреза

  Листата от бяла бреза съдържат 3% сапонини, глюкокозидите спирокозид и хиперозид, бетулестер (смола), 5-6% дъбилни вещества от пирокатехиновата група, никотинова киселина, никотииамид, 8—9% захари, инозит, горчиви вещества, 0,05% етерично масло с 25% бетулол, бетулоретинова киселина, тритерпенов алкохол.

  Листните пъпки съдържат 4—6% етерично масло с тритерпена бетулин, алфа, бета и гама бетуленол, сесквитерпен, сапонин, жълто багрило, диметилоксифлавон и др.

  Брезовата кора съдържа 10-14% бетулин, фитостерин, глюхозидите бетулозид, и гаултерин, сапонини, бетулоретинова киселина, хидроксилактон, смолисти киселини, 8 тритерпена, стерол.

  Брезовият катран се получава при сухата дестилация на младите клонки и кора и съдържа 6% феноли — гваякол, крезоли, ксиленоли.

  Лечебни свойства на бяла бреза

  Диуретично /увеличава уринирането/ , умерено диафоретично /увеличава секретирането на пот/ и холагогно /стимулира отделянето на жлъчка/.

 • Бяла бреза цели пъпки - при пясък и камъни в бъбреците, Betula pendula
 • Бяла бреза реса ронена - при грип и настинка, Betula alba

  Бяла бреза реса ронена - при грип и настинка, Betula alba

  Цена:

  Редовна цена: 2,42 лв.

  Промо цена 2,05 лв.

  -15%

 • Експериментални и клинични данни на бяла бреза

  Извлеците от листа на бялата бреза значително увеличават диурезата, а заедно с това и излъчването на натриевите и хлорните йони, т.е. действуват като салидиуретик. До неотдавна се приемаше, че диуретичното действие се дължи на присъствието на смолисти вещества и затова се предпочитаха брезовите пъпки, които са по-богати на смоли.

  Днес обаче е изяснено, че за диуретичния ефект по-голяма роля играят флавоноидите, на които са по-богати листата. Листата от бяла бреза съдържат и калиев нитрат, който засилва диуретичното действие на флавоноидите. Напролет от дънера на брезата може да се получи сок, препоръчван като ефикасно средство при лекуване на пясък в бъбреците и пикочния мехур и като общоукрепващо средство. Водните извлеци от листата на брезата in vitro са показали виростатично и слабо цитотоксично действие.

  Пред вид на богатото съдържание на витамин С и провитамин А в брезовите листа те са ценен витаминозен източник. Горещ чай от брезови листа предизвиква изпотяване и се препоръчва при простудни заболявания. Холагогното действие на брезовите пъпки е доказано експериментално (по Шасс, Е. Ю. Фитотерапия. М.,1952).

  Външното прилагане на спиртни извлеци от бреза дава добри резултати при вяло гранулиращи рани, при декубитуси, както и при кожни екскориации и ерозии. Брезовите пъпки се използуват и за бани при хронични екземи. За лечение на кожни заболявания се прилагат мази, в състава на които влиза брезов катран, притежаващ изразено антисептично и кератолитично действие. Брезовият катран влиза в състава на мазта на Вишневски, широко използувана за лечението на ранили язви.

  В народната медицина тинктура и отвара от брезови пъпки се употребява при гастрити, язвена болест, ревматизъм, подагра и при различни кожни болести. Горещият чай от листа на бяла бреза предизвиква обилно изпотяване и се препоръчва при простудни заболявания. Чай от бяла бреза се препоръчва и като помощно средство при:

  • бъбречни заболявания
  • ревматизъм
  • артериосклероза
  • остри и хронични екземи
  • лишеи и други.

  Начин на приложение на бяла бреза

  Най-често се използува запарка от 10—20 г листа от бяла бреза на 500 мл вода; приема се на порции 3—4 пъти дневно. Запарка от брезови пъпки се приготвя, като 1 чаена лъжичка пъпки се заливат с 1/2 чаша вряща вода, а отварата се приготвя в съотношение 30 г пъпки на чаша вода. Както запарката, така и отварата се вземат по 2—3 супени лъжици 3—4 пъти на ден.

  Използвани лечебни средства на бяла бреза

  Настойка

  Настойки от листата се използват за отделяне на отпадъчните продукти в урината, като по този начин се лекуват камъни в бъбреците и пикочния мехур, ревматични състояния и подагра.

  Сок

  Сокът се използва като диуретик.

  Масло

  Масло или изцедена течност от листа от бяла бреза се използва за екзема, псориазис и други хронични проблеми с кожата.

  Лосион

  Лосиони, направени от отварата се използват за хронични кожни проблеми.

  Мехлем

  Мехлем за ревматизъм и подагра.

  Отвара

  Отвара от кората за хронични заболявания на кожата.

  Нежелани реакции на бяла бреза (противопоказания)

  Индивидуална непоносимост е сред противопоказанията на бяла бреза. Ако имате хронично бъбречно заболяване, или се диагностицира остър гломерулонефрит, тогава е по-добре да откажете използването на инфузии и отвари, където има листа от бяла бреза.

  Съчетание с други билки на бяла бреза

  лимонова трева, имел, метличина, пирей

  Продукти свързани със статията

  1. Бяла бреза кора, при ревматизъм, Betula pendula Roth

   Бяла бреза кора, при ревматизъм, Betula pendula Roth

   Цена: 2,63 лв.

  2. Бяла бреза лист - за бъбреци и при ревматизъм, Betula pendula Roth
  3. Чай при холестерол и високо кръвно - с 8 билки, насипен
  4. Лукс Сърдечен чай Холестоп - при високо кръвно и холестерол, Bioherba, 120 гр.
  5. Леска кора - при разширени вени, Corylus avellana

   Леска кора - при разширени вени, Corylus avellana

   Цена: 2,18 лв.

  6. Тинктура за бъбреци на Проф. Ламбрев, Bioherba, 50 мл

   Тинктура за бъбреци на Проф. Ламбрев, Bioherba, 50 мл

   Цена: 6,49 лв.

  7. Бяла бреза цели пъпки - при пясък и камъни в бъбреците, Betula pendula