Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бял риган, действие и приложение на билката

ORIGANUM HERACLEOTICUM L.

(сем. Labiatae — Устноцветни)

byal-rigan.jpgБългарски народни наименования на бял риган

южен риган.

Употреба на белия риган като лековита билка

Като успокояващо средство за чай, за . подправка (местното население използва билката като заместител на черния пипер) в парфюмерийната промишленост и др.

Характерни особености на бял риган

Белият риган е многогодишно тревисто растение със стъбла, до 60 см високи, в горната си част разклонени, туфести, покрити с бели власинки. Листата са дребни, елипсовидни, целокрайни, тъмнозелени отгоре, с къси светли власинки отдолу, разположени на къси дръжки. Цветовете са бели, рядко розови, разположени в пазвите на едри, керемидообразно припокриващи се прицветници така, че образуват класчета, разположени като метлица. Прицветниците са обикновено зелени. Чашката, прицветниците и листата са на гъсто покрити с жлези във вид на блестящи жълти точки. Чашката е с 13 жилки. Тя е звънеста, с 5 еднакви зъбеца, с пръстен от власинки при отвораи. Венчето е неясно двуустно, с врязана горна и триделна долна устна. Тичинките са 4, разперени. Прашниците са с почти паралелни гнезда, разделени помежду си. Цялата билка е с приятна миризма.

Лечебни свойства на бял риган

Билката бял риган има диуретично, потогонно, холеретично, обезболяващо, успокоително, хипнотично, антибактериално, отхрачващо действие. Използва се за лечение на заболявания на храносмилателната система; възпалителни заболявания на черния дроб, бъбреците и пикочния мехур; безсъние и нервни разстройства, повишена нервна раздразнителност; настинки, бронхит, пневмония и бронхиална астма; препаратите от риган се използват при хипертония, ангина пекторис и атеросклероза; външно се използват за лечение на различни кожни заболявания (под формата на вани, лосиони и компреси), зъбобол и тонзилит (като изплакване, включително смес с други билки).

Разпространение, отглеждане и размножаване на бял риган

По скалистите и сухите храсти. Източни Родопи, Беласица, Кресненското дефиле и др.

Употребяема част на бял риган

Стръковете (Herba Origani heracleotici).

Време за бране на бял риган

Юни — август.

byal-rigan_.jpgНачин на бране на бял риган

Отрязват се облистените цъфтящи върхари на 30 см от върха надолу, като същевременно се обират здравите листа и от неотрязаната част на стъблото. Още при брането събраната билка се прочиства от повредени листа и случайно попаднали при брането примеси.

Начин на сушене на бял риган

Събраният свеж материал или незабавно се дестилира за получаване на етеричното масло, или се суши. Сушенето се провежда в проветриви помещения на сянка или в сушилня при температура, не по-висока от 35°. Може да се навързва и на китки, които се окачват на пирони, опънат тел и др. в проветриви и сенчести помещения.

Готовата билка и след сушене трябва да е запазила естествения си изглед и да отговаря на описанието, дадено в Характерни особености.

Рандеман на бял риган

От 4 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.

Съхранение на бял риган

В сухи, проветриви и хладни помещения, запазени обязателно от преките слънчеви лъчи.

Съдържание на бял риган

Етерично масло (в съцветията до 1,97%), в листата — до 0,60%, в стъблата — следи). В състава на етеричното масло преобладава карвакролът (до 68%), а в по-малки количества — а-пинен, камфен, амилов алкохол, феландрен, дипентен, пара-цимол, линалоол, камфора, борнеол, борнилов ацетат и др. 

От 1 дка се получава от 900 до 1200 кг свежа билка или от 5 до 8 кг етерично масло.

Противопоказания на бял риган

Риганът не може да се използва по време на бременност, при гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, както и при тежки патологии на сърдечно-съдовата система.

 

 

Продукти свързани със статията

  1. Бял риган , чубриков риган , Origanum vulgare L.
  2. ТИНКТУРА РИГАН , 50 МЛ., Origanum vulgare , БИОХЕРБА  Р
  3. МАСЛО ОТ РИГАН, Oregano Essential Oil, БИОХЕРБА, 10мл
  4. РИГАН , КЪРМЪЗ , КАРМЪЗ ЧЕРВЕН СТРЪК С ЦВЯТ , Origanum vulgare L.