bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Блатен тъжник, действие и приложение на билката

Блатен тъжник (брястолистно орехче)

Filipendula ulmaria (L.) Maxim. (Spirea ulmaria L.J)

Aнглийски — Meadowsweet, Pуски — Лабазник вязолистный, Френски — Reine des pres, Немски — Echtes Madesiiss
Сем. Rosaceae — Розоцветни

 • Блатен тъжник корен рязан – Спирея, при високо кръвно, Spiraea ulmaria
 • Блатен тъжник стрък рязан – Спирея, при ревматизъм и високо кръвно, Filipendula ulmaria
 • Блатен тъжник, Filipendula ulmariaОписание на блатен тъжник

  Многогодишно тревисто растение с хоризонтално разклонено коренище с нишковидни корени. Стеблото изправено, в основата вдървеняващо, в горната част разклонено, 50—100 (200) см високо. Листата нечифтоперести, с 5— 11 големи назъбени листчета, между тях с няколко двойки дребни листчета, връхното листче най-голямо. Цветовете многобройни в щитовидни съцветия, формиращи връхни метлици. Венчелистчетата 5 (6), жълтеникавобели. Плодът сборен, от неразпукливи едносеменни спирално усукани голи кафяви мехунки. Цъфти май — август.

  Разпространение на блатен тъжник

  Расте из влажни ливади, край потоци, реки и из замочурени места, предимно в планините. Разпространено в Стара планина, Витоша, Осоговска планина, Родопи, Средна гора и в Софийско от 400 докъм 2300 м надморска височина. Среща се в дяла Европа (без крайния север и юг).

  Дрога от блатен тъжник

  Събраните в началото на цъфтежа връхни части на растението и изсушени при обикновена температура (Herba Ulmariae).Използуват се и коренищата, които се изкопават заедно с корените през есента, измити и изсушени при температура до 40°С.

  Химичен състав на блатен тъжник

  Фенолни глюкозиди, гаултерин, който при хидролиза отделя метилов салицилат / противовъзпалителните вещества, наречени салицилати, за първи път са извлечени от растението през 1830. Шестдесет години по-късно, фармацевтичната компания Bayer започва да произвежда изкуствен ацетилсалицилат и го нарича "аспирин"/и глюкозида спиреин. Надземните, особено подземните части съдържат значителни количества танини, флавоноиди и др.

  Основно действие на блатен тъжник

  Противоревматично, диуретично.

  Експериментални данни на блатен тъжник

  ескпериментални условия декоктът, етерният и алкохолният екстракт от блатния тъжник понижават кръвното налягане под 40% за време, по-продължително от 20 минути (Petkov, V., L. Rainova, I. Tzonev, M. Marinov, M. Penova, S. Ivantscheva. Arch. Union Mid.Balkanique, 7, 1969 ).
  Брястнолистното орехче предпазва стомашно-чревния тракт и променя действието на салициловата киселина. Продължителната употреба на аспирин може да доведе до стомашни язви и кървене, при брястнолистното орехче няма тези странични ефекти. Нещо повече, то е нежно за храносмилането средство, което помага за намаляване на киселинността и дори намалява нивото на киселинност в организма, както се вижда от влиянието му върху артритната и ревматична болка, която не се облекчава само от противовъзпалителното действие. Тази билка илюстрира много добре факта, че билковите лекарства не могат да бъдат разбрани, само разглеждайки техни изолирани активни съставки.

 • Блатен тъжник цвят – Спирея, при ревматизъм и високо кръвно, Filipendula ulmaria
 • Лечебни свойства на батен тъжник

  В народната медицина свежите цветове на дрогата се използват като противовъзпалително, противоревматично и диуретично средство. В средните векове растението се е считало за превъзходно средство при заболяване на ставите. Въз основа на свои и чужди наблюдения Leclerc (1935) счита, че блатният тъжник е едно от най-добрите помощни средства за получаване на диуретичен ефект при лечението на различни видове асцит и други отоци и при лечението на ставния ревматизъм. Българската народна медицина използува растението като диуретично средство при асцит, плеврит, пясък на бъбреците, а също така и при ревматизъм и подагра.

  Блатен тъжник, лечение

   Начин на приложение на блатен тъжник

  Две супени лъжици от стръковете се заливат с 500 г вода и се оставят да киснат 1 час. Прецежда се и се пие по винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. Корените се използуват по същия начин, само че се варят 10 минути.


  Използвани лечебни средства от на блатен тъжник

  Настойки

  Настойките се използват за лечение на настинки с температура или ревматични болки и за успокояване на стомашни разстройства при децата.

  Тинктури

  Тинктурите се комбинират с билки, като женско биле, за стомашна язва или повишена киселинност, с ангелика или върба за артрит.

  Компреси

  Компреси, накиснати в разреден разтвор на тинктура се прилагат към болезнени артритни или ревматични стави или за невралгия.

  Промивки

  Промивки на очите се правят с охладени и прецедени настойки при конюнктивит и други оплаквания с очите.

  Блатен тъжник нежелани реакции

  Важно!
  Билката е противопоказна за хора, чувствителни към аспирина.

  Съчетание на  блатен тъжник с други билки

  Като диуретик може да се съчетае с други диуретични билки като здравец, копър, лудо биле, ортосифон.