bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Блатен тъжник, действие и приложение на билката

Блатен тъжник (брястолистно орехче)

Filipendula ulmaria (L.) Maxim. (Spirea ulmaria L.J)

Aнглийски — Meadowsweet, Pуски — Лабазник вязолистный, Френски — Reine des pres, Немски — Echtes Madesiiss
Сем. Rosaceae — Розоцветни

Блатен тъжник, Filipendula ulmariaОписание на блатен тъжник

Многогодишно тревисто растение с хоризонтално разклонено коренище с нишковидни корени. Стеблото изправено, в основата вдървеняващо, в горната част разклонено, 50—100 (200) см високо. Листата нечифтоперести, с 5— 11 големи назъбени листчета, между тях с няколко двойки дребни листчета, връхното листче най-голямо. Цветовете многобройни в щитовидни съцветия, формиращи връхни метлици. Венчелистчетата 5 (6), жълтеникавобели. Плодът сборен, от неразпукливи едносеменни спирално усукани голи кафяви мехунки. Цъфти май — август.

Разпространение на блатен тъжник

Расте из влажни ливади, край потоци, реки и из замочурени места, предимно в планините. Разпространено в Стара планина, Витоша, Осоговска планина, Родопи, Средна гора и в Софийско от 400 докъм 2300 м надморска височина. Среща се в дяла Европа (без крайния север и юг).

Дрога от блатен тъжник

Събраните в началото на цъфтежа връхни части на растението и изсушени при обикновена температура (Herba Ulmariae).Използуват се и коренищата, които се изкопават заедно с корените през есента, измити и изсушени при температура до 40°С.

Химичен състав на блатен тъжник

Фенолни глюкозиди, гаултерин, който при хидролиза отделя метилов салицилат / противовъзпалителните вещества, наречени салицилати, за първи път са извлечени от растението през 1830. Шестдесет години по-късно, фармацевтичната компания Bayer започва да произвежда изкуствен ацетилсалицилат и го нарича "аспирин"/и глюкозида спиреин. Надземните, особено подземните части съдържат значителни количества танини, флавоноиди и др.

Основно действие на блатен тъжник

Противоревматично, диуретично.

Експериментални данни на блатен тъжник

ескпериментални условия декоктът, етерният и алкохолният екстракт от блатния тъжник понижават кръвното налягане под 40% за време, по-продължително от 20 минути (Petkov, V., L. Rainova, I. Tzonev, M. Marinov, M. Penova, S. Ivantscheva. Arch. Union Mid.Balkanique, 7, 1969 ).
Брястнолистното орехче предпазва стомашно-чревния тракт и променя действието на салициловата киселина. Продължителната употреба на аспирин може да доведе до стомашни язви и кървене, при брястнолистното орехче няма тези странични ефекти. Нещо повече, то е нежно за храносмилането средство, което помага за намаляване на киселинността и дори намалява нивото на киселинност в организма, както се вижда от влиянието му върху артритната и ревматична болка, която не се облекчава само от противовъзпалителното действие. Тази билка илюстрира много добре факта, че билковите лекарства не могат да бъдат разбрани, само разглеждайки техни изолирани активни съставки.

Лечебни свойства на батен тъжник

В народната медицина свежите цветове на дрогата се използват като противовъзпалително, противоревматично и диуретично средство. В средните векове растението се е считало за превъзходно средство при заболяване на ставите. Въз основа на свои и чужди наблюдения Leclerc (1935) счита, че блатният тъжник е едно от най-добрите помощни средства за получаване на диуретичен ефект при лечението на различни видове асцит и други отоци и при лечението на ставния ревматизъм. Българската народна медицина използува растението като диуретично средство при асцит, плеврит, пясък на бъбреците, а също така и при ревматизъм и подагра.

Блатен тъжник, лечение

 Начин на приложение на блатен тъжник

Две супени лъжици от стръковете се заливат с 500 г вода и се оставят да киснат 1 час. Прецежда се и се пие по винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. Корените се използуват по същия начин, само че се варят 10 минути.


Използвани лечебни средства от на блатен тъжник

Настойки

Настойките се използват за лечение на настинки с температура или ревматични болки и за успокояване на стомашни разстройства при децата.

Тинктури

Тинктурите се комбинират с билки, като женско биле, за стомашна язва или повишена киселинност, с ангелика или върба за артрит.

Компреси

Компреси, накиснати в разреден разтвор на тинктура се прилагат към болезнени артритни или ревматични стави или за невралгия.

Промивки

Промивки на очите се правят с охладени и прецедени настойки при конюнктивит и други оплаквания с очите.

Блатен тъжник нежелани реакции

Важно!
Билката е противопоказна за хора, чувствителни към аспирина.

Съчетание на  блатен тъжник с други билки

Като диуретик може да се съчетае с други диуретични билки като здравец, копър, лудо биле, ортосифон.