bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бъзак, Тревист бъз, действие и приложение на билката

Sambucus ebulus L.

Aнглийски — Danewort, dwarf-elder, Руски — Бузина травянистая, Френски — Yebie, Petit saureau, Немски — Zwerg-Holunder, Attich
CeM.Caprifoliaceae — Бъзови

 • Бъзак плод - за имунитет и при анемия, Sambucus ebulus
 • Бъзак корен рязан - при бъбречни заболявания, Sambucus ebulus
 • Основно действие на бъзак

  Основното действие на бъзака е диуретично, антисептично, отхрачващо, улеснява отделянето на храчки при възпаления на дихателните пътища. В народната медицина са описани и приложения за борба с рака.

  Лечебни свойства на бъзак

  Подробни експериментална проучвания на различни галенови препарати, изолирани от различни части в различни фази на развитието на билката, показват, че бъзакът притежава изразена биологична активност, характеризираща се главно с наличието на диуретично и антимикробно действие. При отделни екстракти този диуретичеи ефект е по-силен от ефекта на новфилина.

  При изследванията се потвърждава наличието на силно потогонно действие на бъзака. Едновременно с това се установява, че някои от изследваните извлеци притежават и централни хипнотично-седативни ефекти, имат свойството да понижават умерено и краткотрайно кръвното налягане, без да потискат сърдечната дейност.

  Извършените бактериологични изследвания показват, че някои от екстрактите от бъзак се отличават със силно антимикробно действие спрямо голям брой патогенни микроорганизми и по-специално срещу микроорганизми, причинители на трудно поддаващи се на съвременните химиотерапевтични средства уроинфекции (Bseudomonas aeruginosa, В. subtilis, В. mesentericus, Е. coli, Str. fecium и др.).

  В народната медицина бъзакът се използува още от древността. Плодове на билката се прилагат като слабително, потогонно и диуретично средство, за лечение на рак. Приготвеният от плодовете мармелад се използува против туберкулоза и хемороиди.

  Отварата от корените се употребява при бъбречни заболявания, а отварата от цветовете — при трудно уриниране и за изпотяване. В нашата народна медицина чай от листата на бъзака се използува срещу чревни колики (6 до 8 листа, ситно нарязани, се варят 10 мин в 300 г вода — пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша) (Димков, П. Българска народна медицина, Т.1.С., БАН, 1977).

  Бъзак, лечениеСъществуват също така сведения, че бъзакът действува при катари на горните дихателни пътища, при невралгии, ревматизъм (Ахтарджиев, Хр. Фармакогнозия. С., Мед. и физк., 1975), при уртикария, подагра (Юркевич, И. Д. Лекарственнне растения и их применение. Минск, Наука и техника, 1976.).

  Приготвеният от плодовете гъст екстракт притежава апетитовъзбуждащо и тонизиращо действие, стимулира хемопоезата. Употребява се също като локално средство при ухапвания от змии и всякакви насекоми, като се трие мястото до появата на кръв (Стоянов, Н., Б. Китанов. Диви полезни растения в България. С., БАН, 1960).

  Начин на приложение на бъзак

  Една-две чаени лъжички сухи цветове се заливат с 400 мл вряща вода и се запарват около един час. Запарката се прецежда и се пие по 1 кафена чашка 3—4 пъти на ден. (Забележка: да се внимава от предозиране, тъй като са възможни токсични явления! Да се дава само под лекарски
  контрол. 

  Описание на бъзак

  Многогодишно тревисто растение с пълзящо коренище. Цветоносното стебло изправено набраздено, 50—200 см високо, обикновено просто, с мека шуплеста дървесина. Листата нечифтоперести, листчетата 5—13, продълговати до продълговато-ланцетни островърхи напилени. Цветовете в щитовидни метлици, с 3 (4) първични клонки. Чашката с 5 зъбци.
  Венчето звънесто 5-делно бяло, рядко отвън розово. Тичинките 5, с пурпурни прашници. Плодът сферичен, с черна месеста сочна част и 3 твърди костилчици. Цъфти юни — юли.

 • Бъзак Тинктура за имунитет и бъбреци, Bioherba, 100 мл

  Бъзак Тинктура за имунитет и бъбреци, Bioherba, 100 мл

  Цена: 10,24 лв.

 • Бъзак за имунитет, Bioherba, 340 мг, 100 капсули

  Бъзак за имунитет, Bioherba, 340 мг, 100 капсули

  Цена: 17,59 лв.

 • Разпространение на бъзак

  Билката расте рудерално/върху отпадъци или увредени места/, край селища, пътища, ж.п. линии, из храсталаци; край гори, реки, като плевел в посевите, лозята и градините. Разпространено из цялата страна докъм 1900 м надморска височина. Среща се в Южна и Централна Европа.

  Дрога /билка/, бъзак

  При лечението с билки се използват: Корен (Radix Ebuli), плодове (Fructus Ebuli), цветове (Flores Ebuli) от бъзак.

  Химични свойства на бъзак

  Корените на билката съдържат горчиви вещества, дъбилни вещества, сапонини; плодовете — етерично масло, горчиви вещества, следи от цианогенен глюкозид, багрино вещество (самбуцианин), дъбилни вещества, валерианова, ябълчена и винена киселина, пектин, витамин С; съцветията — захароза, инвертна захар, незначително количество етерично масло, цианогенен глюкозид.

  Нежелани реакции на бъзак

  Увреждане с бъзак може да се причини в случай, че не се вземат под внимание противопоказанията. Не трябва да се ядат пресните плододве от бъзак. В случай на неспазване на това противопоказание има вероятност от отравяне, което ще се прояви чрез повръщане, чревно разстройство, замаяност, треска. При тежки случаи отравянето може да предизвика възпаление на лигавицата на стомаха и червата.

  Противопоказанията включват бременност и кърмене. На младите майки не се препоръчва да използват средства на базата на бъзак, тъй като това може да има отрицателно въздействие върху детето.

  Съчетание с други билки на бъзак

  Като диуретик се съчетава с царевична коса, полски хвощ, бяла върба, синя хвойна.

  Продукти свързани със статията

  1. Бъзак корен рязан - при бъбречни заболявания, Sambucus ebulus
  2. Бъзак плод - за имунитет и при анемия, Sambucus ebulus
  3. Бъзак за имунитет, Bioherba, 340 мг, 100 капсули

   Бъзак за имунитет, Bioherba, 340 мг, 100 капсули

   Цена: 17,59 лв.

  4. Бъзак Тинктура за имунитет и бъбреци, Bioherba, 100 мл

   Бъзак Тинктура за имунитет и бъбреци, Bioherba, 100 мл

   Цена: 10,24 лв.