Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Дюля, действие и приложение на билката

Дюля, Cydonia oblonga Mill, (С. vulgaris Pers)

Английски – Quince, Немски – Quitte, Френски – Cognassier, Pуски - Обычная айва
Сем. Rosaceae - Розоцветни

Дюля
Основно действие на дюля

Дюлята има установено отхрачващо, запичащо, дерматикум действие.

Експериментални и клинични данни на дюля

Извлеци от богатите на слузести вещества семена на дюлята се препоръчват при бронхити и язвена болест на стомаха. Те се употребяват също и при някои стомашно-чревни заболявания като слабителни средства, посочват наши учени. Приготвеното от семената на дюлята се използва за компреси при рагади на устните, на гърдите при кър¬мачки, при гингивити, афти на устата, както и при възпалителни заболявания на лигавицата на устата и гърлото.

Изолиран от учени тритерпенов дериват от семенната покривка на плодовете намира приложение в дерматологията и козметиката. Спиртната настойка (1:5), както и течният екстракт от листата на дюлята, са практически нетоксични, притежават положително инотропно и отрицателно хронотропно действие, понижават кръвното налягане и намаляват съкратителната способност на гладката мускулатура на червата.

Емпирични данни на дюля

Дюлите са известни още от древността като средство с изразено адстрингентно действие. Те са били неразделна част от менюто при празнични гощавки, като са били сервирани шпакловани или захаросани в мед. Хипократ е препоръчвал дюлята като средство, тонизиращо стомашно-чревния тракт. Поради високото си съдържание на танини плодовете на дюлята и сега се използват в народната медицина като адстрингентни, тонизиращи храносмилателния тракт средства под формата на сиропи или желе.

Високото съдържание на пектин в мъха на плодовете на дюлята обяснява използването му като кръвоспиращо средство, тъй като се допуска, че под влияние на фермента пектиназа от пектина се образува пектинова киселина в организма, която притежава стимулиращо коагулацията на кръвта действие, съобщават наши учени. Вероятно от такава гледна точка дюлите могат да се използват като средство за лечение при маточни кръвоизливи. Според други автори отвара от сушени дюли може да се използва успешно като кръвоспиращо средство при кръвохрак и маточни кръвотечения.

Подходящи комбинации на дюля

Посредством богатите на слузни вещества извлеци от дюли може да се постигне намаление на дразнещото действие на лекарствени средства върху стомашно-чревния тракт и да се забави резорбцията им.

Дюля

Начин на приложение на дюля

Една чаена лъжичка семена се заливат с 300 г вряща вода и се запарват в продължение на 1 час; от подсладената запарка се пие 4 пъти дневно по 1 кафена чаша. В нашата народна медицина срещу кашлица се препоръчва и отвара от дюлено семе с подбел - 1/2 чаена лъжичка дюлено семе и 4-5 листа от подбел се варят 10-15 мин в 1/2 л вода. Отварата се пие топла, подсладена с варен мед, по 1 винена чаша.

За външна употреба се приготвя слуз, като 5 г семена от дюля се поставят в 100 г вода и се разклащат активно до получаване на слуз.

Лечебни свойства на листата от дюля

Инфузия от тях може да намали кръвната захар и кръвното налягане. Отвара от тях е приложима при астматична болест.

Лечебни свойства на семената от дюля

Отварата от семена е отлично средство срещу обилно кървене на матката, особено по време на менопаузата. 3-4 пъти на ден взимайте на върха на една чаена лъжичка сушени семена. Може да се започне да се взима една седмица преди менструация. 

Семената имат стщо така стягащо, диуретично, кръвопиращо, антисептични ефекти, допринасят за спирането на повръщането, имат противовъзпалителни и антисептични свойства. Ето защо в медицинската практика се прилага сок от семената на дюля срещу кръвоизлив, маточни кръвоизливи, диария. Отвара от семената се използва външно: в козметиката, като средство за омекотяване на кожата, както и за очни заболявания, за изплакване при ангина.

Лечебни свойства на плодовете от дюля

Пресните плодове от дюля поради високото съдържание на желязо се използват за предотвратяване и лечение на желязна анемия, след дълго инвалидизиращо заболяване, висока телесна температура. Голямо съдържание на пектини определя използването им от древни времена при чревни заболявания, придружени от диария. Сокът е едно от най-ефективните средства срещу сцепване на ануса. Отвара от пресни или сухи плодове от дюля отдавна се използва за спиране на изобилни маточни кръвоизливи.

Описание на дюля

Дюлята е дърво, 2-3 (4-8) м високо. Кората е сивочерна, лющеща се, опадлива. Младите клонки на дюлята са плъстено влакнести. Листата са последователни, яйцевидни или елиптични, отгоре голи, отдолу сивоплъстено, влакнести. Цветовете на дюлята са едри, единични. Венчелистчетата са 5, розови или бели. Плодът е крушовиден до кълбест лимоненожълт, нагъстено влакнест. Семената са 8до10, кафяви. Дюлята цъфти през май и юни.

Разпространение на дюля

Дюлята е културен вид, произхожда от Средна и Югозападна Азия. У нас се отглежда нашироко.

Дрога на дюля

Използват се изсушените семена от дюлята (Semen Cydoniae). Отделното семе е дълго около 1 см, широко 1-2 мм и толкова дебело, с обратно яйцевидна форма, от двете страни сплескано, ръбесто, с виолетовокафява повърхност, покрито със сивкав налеп. Миризмата е нехарактерна. Във вода семенната обвивка дава изобилна слуз, след което добива лъскав изглед. При сдъвкване семената на дюлята отделят много слуз и издават миризма и вкус на горчиви бадеми.

Съдържание на дюля

В семенната обвивка се съдържа около 20% слузно вещество. Семената на дюлята съдържат незначително количество дъбилни вещества, около 0,4% цианогенния гликозид амигдалин и около 15% тлъсто масло.

Нежелани реакции на дюля

Заради танина и дъбилните вещества може да се образува силен запек в червата, затова е по-добре да ядете плодове с мед.
По-добре е на децата да се дава малко количество от този плод, тъй като той съдържа твърди фибри.
Тъй като съдържащата се в състава киселина е в състояние да корозира зъбния емайл, след като ядете този плод, трябва поне да изплакнете устата си с вода и е по-добре да си миете зъбите напълно.
На повърхността на този плод има малък пух, именно той е в състояние да навреди на гласните струни на човек и да причини дискомфорт в гърлото и кашлица.

Съчетание на дюля с билки

За подобряване на метаболизма се съчетава успешно с гимнема, горчив пъпеш, лотос, камбоджанска гарциния и др.

Продукти свързани със статията

  1. ТИНКТУРА ГАЛИСТОМАХЧЕ ПРИ ЯЗВА И ГАСТРИТ, 100 мл
  2. Билков чай - СТОМАШЕН при ЯЗВА, ГАСТРИТ и ВЪЗПАЛЕНИ ЧЕРВА ХРАНОПРОВОД
  3. ПАПРАТ СЛАДКА , Polypodium vulgare L. , рязан корен , ЗА ГЛИСТИ