Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Див пелин (горски черен пелин), действие и приложение на билката

Див пелин (горски черен пелин)

Artemisia vulgaris L.
Английски - Mugwort, Немски - Gemeiner Beifuss, Френски - Armoise commun, Руски Польнь
Сем. Asteraceae (Compositae) - Сложноцветни

Див пелин (горски черен пелин)Основно действие на див пелин

Дивият пелин има доказано апетитовъзбуждащо и общоукрепващо, седативно, както и кръвоспиращо действие.

Експериментални и клинични данни на див пелин

Заради горчивия си вкус дивият пелин, познат още като черен пелин, се използва широко като апетитовъзбуждащо и тонизиращо гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт средство, като в това отношение той е по-слабо ефективен от обикновения пелин, посочват след свои изследвания учените. Най-вероятно апетитовъзбуждащото действие на дивия пелин определя общоукрепващия му и тонизиращ ефект върху организма.

Установено е, че прясното етерично масло от див пелин притежава изразено антимикробно действие. В концентрация 1.10"3 то потиска развитието на Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Staph, aureus. Етеричното масло от дивия пелин не притежава антимикотично действие спрямо Candida albicans , установяват учени. Според други изследователи алкохолният екстракт от листата на дивия пелин притежава бактерицидно действие спрямо Staphylococcus aureus, Shigella sonnei, Bacillus subtilis. Експериментално е доказано още едно действие на дивия пелин - наличието на кръвоспиращо действие на извлеци билката, което се изразява в намаление на времето на кървене.

Лечебни свойства и приложение на див пелин

Народната медицина използва още от дълбока древност водни извлеци от стръковете, листата и корените на дивия пелин като средство, провокиращо настъпването на менструационен цикъл. От това се определя и популярността на билката като абортивно средство. В същото време обаче, в народната медицина на някои източни страни дивият пелин се препоръчва като задържащо средство при вече започнал аборт, което може да бъде свързано с кръвоспиращото му и спазмолитично действие.

Дивият пелин има още едно приложение в народната медицина, и то в почти всички страни – билката се използва под формата на водни извлеци от листата и корените му за успокояване на нервната система и като противогърчово средство. Според учените тази билка притежава известно антитуморно действие, поради което е включена като съставна част в някои специеси при злокачествени образувания. Според данни на някои учени дивият пелин може да окаже холагогно действие, а според други и хипогликемично.

Като външно антисептично средство водни извлеци от див пелин се използват при пиодермии, инфектирани наранявания на кожата и др. Употребяват се също лапи, както и сух прах, получен чрез стриване на стръкове див пелин.


Див пелин (горски черен пелин)Нежелани реакции на див пелин

Важно е да се отбележи, че при предозиране на извлеци от див пелин са описани тежки интоксикации, протичащи понякога със смъртен изход, характеризиращи се със развитието на хепато-ренален синдром и гърчове. Учени съветват да не се предписва див пелин при язвена болест.

Начин на приложение на див пелин

Водни извлеци от растението се приготовляват, като 1 супена лъжица ситно нарязани стръкове или корени се запарва с 200до300 г вряща вода и след престояване в продължение на 1/2 час, се прецежда. Получената течност се изпива на 3 - 4 порции през деня. При хипотрофичен гастрит с намалена стомашна киселинност се препоръчва 1 супена лъжица ситно нарязани корени да се залеят с 1/2 литър бяло вино тип „Ризлинг", сместа да се загрее до кипене, след което да се остави да престои 2 часа и да се прецеди. От получената течност се приема по 1 супена лъжица преди ядене.

История и описание на див пелин

Дивият пелин е многогодишно тревисто растение с характерна ароматична миризма и слабо горчив вкус, с многоглаво вертикално коренище, даващо начало на многобройни (до 15) стебла, в основата вдървенели. Стеблата са прави, до 1,5 м високи, разклонени, зелени или червеникави до тъмночервени. Листата са последователни, отгоре тъмнозелени, голи, отдолу - гъсто бяловлакнести, двойно перести, дяловете са ланцетни или линейни, разредено остро назъбени. Цветните кошнички са малоцветни дребни от 3 до 5 мм дълги, изправени или разперени, многобройни, събрани на групи и формиращи сложна разперена метлица. Цветовете са тръбести, в основата са белезникави, нагоре кафеникавочервени. Дивият пелин цъфти юли до септември.

Разпространение на див пелин

Дивият пелин расте из храсталаци и като бурен край селища, пътища, на необработвани места, край реките и др. Разпространен е из цялата страна, от низините докъм 1200 м надморска височина. Дивият пелин се среща из цяла Европа (без крайните северни и южни части).

Дрога на див пелин

Надземната част по време на цъфтеж (Herba Artemisiae), корените (Radix Artemisiae).

Съдържание на див пелин

Етерично масло (0,1 - 0,6 %) (съдържа цинеол, туйон, борнеол), горчиви сесквитерпенови лактони (тауремизин и др.).

Съчетание с други билки

За успокояване на нервната система може да се съчетае с мента, глог и валериан.

Продукти свързани със статията

  1. Сладък пелин, рязан, Artemisia annua, насипна билка, противопаразитно, детокс
  2. ОБИКНОВЕН ПЕЛИН , Artemisia Gattung , МЛЯН ЗА КАПСУЛИ НАСИПНО , при паразити
  3. СЛАДЪК ПЕЛИН 280 mg, 100 капсули, БИОХЕРБА Р, WORMWOOD, при паразити
  4. СЛАДЪК ПЕЛИН , Artemisia annua , Биохерба, Тинктура 100 мл, при паразити
  5. ПЕЛИН, КАТРАНИКА СТРЪК НАСИПНО, Artemisia vulgaris, при паразити