Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Димянка, лечебен pocoпac, горчива трева, действие и приложение на билката

Димянка (лечебен pocoпac, горчива трева)

Fumaria officinalis L.
Английски - Common fumitory, Немски - Gebrauchlicher Erdrauch, Френски - Fumeterre officinale, Руски - Дьшянка лекарственная, д. аптечная.
Сем. Papaveraceae - Макови

Димянка

Основно действие на димянка, лечебен pocoпac

Лечебният росопас има установено холагогно, спазмолитично действие.

Експериментални и клинични данни на димянка, лечебен pocoпac

Действията и ефектите както на галенови препарати и тотални смеси от чисти биологично активни продукти, така и на индивидуални алкалоиди, изолирани от лечебния росопас, са проучвани от учените. Дрогата е била и сега е обект на приложение, и от народната медицина. Според някои данни дрогата на росопаса действа тонизиращо на гладката мускулатура на храносмилателния канал (стомах и черва), на пикочните и жлъчните пътища, както и дезодориращо при лоша миризма на устата. По тази причина тя се препоръчва от редица автори като тонично и депуративно средство. Нашата народна медицина прилага росопаса при лечение на жълтеница, скрофулоза, хемороиди, изриви по кожата, пъпки по тялото, както и като средство за увеличаване на диурезата и потната секреция.

Експерименти на животни установяват хипотензивния ефект при венозно въвеждане на екстракти от дрогата на росопаса. Някои изследователи дори намират, че този ефект се отличава със стабилност и постоянство.

Анализирайки активността на небулизацията при лечебния росопас, френски автори установяват, че той упражнява положително и хронотропно действие по отношение на сърцето, стимулира дишането, премахва спазми на гладката мускулатура и антагонизира ефектите на серотонина. На основата на тези изследвания във Франция е пуснат за употреба препарат под названието „Одцибил" с основни показания: холелитиаза, холецистит и мигрена.

Метанолов извлек от лечебния росопас, както и 20% декокт от него предизвикват начална значителна, но кратка хипотензивна реакция, следвана от нормализиране, а след това - от втора хипотензивна фаза, продължаваща от 4 до 6 часа, посочват български учени, изследвали действието на росопаса.

Тоталната алкалоидна смес и някои индивидуални алкалоиди, извлечени от росопас, са фармакологично изследвани от колектив под ръководството на български учени през седемдесетте години. В резултат на това е намерено, че упражняваните от тях ефекти са твърде сложни и противоречиви по характер. Преди всичко установено е, че при венозно въвеждане на тоталната алкалоидна смес след краткотрайно понижение на кръвното налягане предизвиква хипертензивен ефект, продължаващ повече от 30 мин и надвишаващ с 20-30% изходното ниво. Регистрираната пресорна реакция се съпровожда с различни прояви на симпатикомимеза, най-демонстративната сред които е съкращението на третия клепач на опитните животни. В същото време тестирани чрез норадреналин и други анализатори алфа-адренергичните рецептори са частично или напълно блокирани.

Освен това тоталната алкалоидна смес, извлечена от росопаса, прилагана по метода на „горещата плоча", показва известна аналгетична активност.
Определен интерес представляват и данните от тези изследвания, показващи, че в значителна част от опитите тоталната алкалоидна сума се явява като серотонинов антагонист, без в същото време да оказва някакво влияние върху хистаминергичните рецептори.

ДимянкаСложността на интерпретацията на получените донякъде противоречиви резултати при изследване действието на росопаса идва от факта,че по всяка вероятност тоталната алкалоидна сума съдържа вещества не само с различна, но и с противоположна фармакологична активност. Така например докато протопинът и синактинът понижават умерено кръвното налягане, то съдържащите се други елементи го повишават и предизвикват изразено съкращение на третия клепач.

Макар и немногобройни, в литературата се откриват данни за фармакологичната активност и на отделни индивидуални алкалоиди, изолирани от росопаса. Така например от съдържащите се в росопаса алкалоиди фармакологично е проучен до известна степен коридалинът. Съобщава се, че той има утеротонични ефекти и заедно с това повишава кръвното налягане. От протопиновите алкалоиди данни се откриват за протопина и криптонина. И за двата алкалоида е установено, че те потискат нервната система и забавят сърдечните съкращения. Докато обаче протопинът стимулира чревната и маточната мускулатура, криптонинът в някои случаи показва папавериноподобна активност, а в други - бербериноподобна. Намереният също в росопаса булбокапнин като представител на апорфиновите алкалоиди се отличава с подчертаната си каталептична активност, а другият представител на групата - дицентринът, има наркотично действие.

Особено голям интерес представляват откритите също в росопаса изохинолинови алкалоиди идрастин, адлумин и бикукулин. Общото във фармакологията на тези три продукта е тяхното утеростимулиращо действие.

Колкото до кокулина, през седемдесетте години се доказва неговата специфична блокираща габаергична активност и той през последните няколко години става обект на изключително внимание и интерес при изследванията на действието на росопаса. Засега е използван главно като средство за анализ както на участието на габаергичните механизми в осъществяването на различни физиологични феномени и функции, така и на тяхната роля и съпричастност в механизмите на действие на редица лекарствени и нелекарствени биологично активни вещества.

Най-слабо във фармакологично отношение са проучени пиробензин изохинолиновите алкалоиди ехотензин, фумарофицин, фумарофицинол и 0-метилфумарофицинол.

За ехотензина се съобщава, че е относително силно токсичен и че, без да влияе върху маточната мускулатура, той потиска съкращенията на изолиран сегмент от тънко черво и понижава кръвното налягане. От своя страна 0-метилфумарофицинолът повишава кръвното налягане и предизвиква съкращение на третия клепач.

Лечебни свойства на димянка, лечебен pocoпac

Показанията, при които се прилагат росопасът и някои галенични препарати, получавани от него, се свеждат до: жлъчни колики (холецисталгия), холелитиаза, мигрена (хемикраниа); хроничен запек; хемороиди.

Приложение: Вътрешно при нарушение на секрецията на жлъчка, камъни в жлъчния мехур и жлъчните колики. Растението има жлъчегонно, спазмолитично и обезболяващо действие. Използва се и при атония (слабост) на червата, намален апетит и туберкулоза.
Външно: за кожа, екзема, дерматит, хемороиди.


Действие и приложение на димянка, лечебен pocoпac

Мацерат от дрогата – 2-3 чаени лъжички Herba Fumarii на 2 чаши вода. Сместа се оставя в продължение на 3-4 часа за мацериране на дрогата. Прецежда се и се пие по 1 супена лъжица 3-5 пъти дневно.
Използва се и инфуз от специеси, в състава на които се включва и росопас. Препоръчва се да се смеси сок от росопаса и захар по равни части и от тази смес да се вземат по 2 до 5 супени лъжици на ден.

Описание на димянка, лечебен pocoпac

Росопасът е едногодишно тревисто растение. Стеблото е 15-30 см високо, нежно, кухо, ръбесто, синкавозелено, разклонено. Листата са последователни, двойно пересто нарязани, синьозелени. Цветовете на росопаса са пурпурночервени изправени, в гъсти гроздове по върховете на стеблото и разклоненията. Венчелистчетата са 4. Плодът на росопаса е кълбесто орехче, леко вдлъбнато на върха. Росопасът цъфти от април до юни.

Разпространение на димянка, лечебен pocoпac

Росопасът расте по тревисти места, плевел из посевите, по необработвани и изоставени места. Разпространен е из цялата страна докъм 1000 м надморска височина: Освен у нас, росопасът се среща и в цяла Европа.

Използваема част на димянка, лечебен pocoпac

Надземната част по време на цъфтеж (Herba Fumariae).

Съдържание на димянка, лечебен pocoпac

Съдържа до 1% смес от изохинолинови (стилоптин, протопин, криптопин) и спиробензилизохинолинови (фумарофицин, парфумин, фумаритрин и др.) алкалоиди.

Нежелани реакции на димянка, лечебен pocoпac

Растението е отровно! Приема се само по рецепта!

Съчетание с други билки на димянка, лечебен pocoпac

Ползва се отделно и се съчетава само по препоръка на лекуващия терапевт

 

Продукти свързани със статията

  1. РОСОПАС - БИЛКА ЗА ОТСЛАБВАНЕ , Fumaria officinalis L., stem (sprig)
  2. 17 БИЛКИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ И ДЕТОКСИКАЦИЯ ( R ) ЧАЙ
  3. АРТИСТИЧЕН ЧАЙ , РАЗХЛАБВАЩ ЧАЙ БИЛКОВА СМЕС
  4. ЧАЙ ЗА ОТСЛАБВАНЕ - СЛАБИН
  5. ПАСИФЛОРА , ЧАСОВНИЧЕ СТРЪК , Passiflora incarnata