bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Девесил, Селим, действие и приложение на билката

Девесил, Селим

Levisticum officinale Koch
Aнглийски — Lovage, Руски — Любисток аптечный, Френски — Ache de montagne, leveche, Hемски — Garten—Liebstockel
Сем. Apiaceae (Umbelifersie) — Сенникоцветни

 • Девесил корен рязан - при нередовен цикъл, Levisticum officinale
 • Девесил стрък - при уринарни инфекции, Levisticum officinale
 • Девесил, Селим, Levisticum officinale 

  Описание на девесил

  Многогодишно тревисто растение със силна миризма, с месест многоглав корен. Стеблата по няколко, изправени, до 100 (250) см високи, кухи голи, надлъжно набраздени, разклонени. Листата едри тъмнозелени лъскави, долните на дръжки, двойноперести, горните почти приседнали, простоперести. Цветовете в сложни сенници на върха на стеблото, в основата с обвивни листчета, с 12—20 главни лъча. Венчелистчетата елиптични жълто-зелени, завити навътре. Плодът елипсовиден жълт или кафяв, слабо сплеснат, с ципести крилати ръбове, разпадащ се на две половинки. Цъфти юли — август.

  Разпространение на девесил

  Отглежда се из градините като подправка. Среща се в Западна Азия (Иран), култивирано из цяла Европа и на места натурализирано.

  Дрога /билка/ на девесил

  Корени (Radix Levistici).

  Съдържание на девесил

  Изсушеният корен съдържа 0,6—2% етерично масло, чиято характерна миризма се дължи на бутилфталид, 35% лигустилид и 5-6% други фталиди, тер- пените алфа-терпинеол, карвакрол, сесквитерпенови въглеводороди, изовалерианова киселина и нейни естери. В корена са установени още кумарини — умбелиферон, фурокумарини — псорален и бергаптен, лецитин (0,9%), дъбилни вещества, органични киселини — ябълчена, ангелинова, бензоена, мифистицинова.

  Основно действие на девесил

  Билката има диуретично, стимулира храносмилането действие.

  Лечебни свойства на девесил

  Дълго време се е смятало, че продуктите, базирани на тази билка, са мощен афродизиак. Проучване на нейния химичен състав напълно опроверга това твърдение. Девисилът не може да засили сексуалното желание, но в същото време има и други полезни качества. Има следния ефект върху човешкото тяло:
  слабително;
  диуретик;
  противоглистно;
  противовъзпалително;
  успокояващо;
  отхрачващо.
  Билкарите препоръчват девисил за редица често срещани заболявания. Отварите от корените и листата на това растение се използват активно за премахване на нарушения в храносмилателната система. Благодарение на лекото подобрение на чревната подвижност, правилната употреба на билката може дори да елиминира хроничния запек. Растението допринася за бързото елиминиране на паразитите от тялото. Като подправка помага за повишаване на апетита и усвояването на хранителни вещества от червата. Обикновено от корените на това растение се приготвя лековита подправка.

  Въздейства против възпаление, върху кожата, респираторни заболявания, антибактериален ефект, храносмилане, менструални проблеми, артрит и бъбречни проблеми.

  Експериментални и клинични данни на девесил

  Девесил, Селим, лечениеВъв връзка със съдържанието на етерично масло предизвиква засилена диуреза, което е доказано и експериментално (Bohme, H., K. Hartke. Deutsche Arzneibuch, 7. Ausgabe. Stuttgart, Wissenschaftliche Verlagsgesel-Ischaft, 1970). Стимулира функцията на стомашночревния тракт, повишава апетита, намалява метеоризма, премахва жлъчните колики, стимулира отделянето на жлъчен сок.     

  В народната медицина лечението с билката се прилага и като отхрачващо, и като успокояващо средство, както и за лечение на уроинфекции и бъбречна недостатъчност (Valnet, J. Phytotherapie. Paris, Maloine s.a., 1972). Има общоукрепващо, газогонно и противоглистно действие. Прилага се и при анемия.

  Форми на употреба на девесил

  Една чаена лъжичка ситно нарязан или счукан корен се залива с една чаша вряща вода и след изстиване се прецежда. Изпива се в продължение на един ден под лекарски контрол. Външно отварата от корените и листата се прилага против пигментации на кожата (Стоянов, Н. Нашите лекарствени растения, ч.2. С., Наука и изкуство, 1973).

  Нежелани реакции на девесил

  Може да предизвика хиперемия на тазовите органи, затова не се прилага при бременни поради риск от абортивен ефект.

  Съчетание с други билки на девесил

  Като противопаразитно средство, може да се съчетава с пелин, черен орех, зелен орех, сладък пелин, тиквено семе и др.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Девесил стрък - при уринарни инфекции, Levisticum officinale
  2. Тинктура Подагра, Bioherba, 50 мл

   Тинктура Подагра, Bioherba, 50 мл

   Цена: 8,80 лв.

  3. Мечо грозде лист - при цистит и уринарни инфекции, Uvae Ursi
  4. Девесил корен рязан - при нередовен цикъл, Levisticum officinale