- Начало /
- Чубрица балканска стрък с цвят, Satureja montana, насипно
Балканска чубрица - билка и подправка
Satureja montana
Балканската чубрица е отглеждана широко из градините като подправка и лечебно средство. Освен у нас, се среща в Южна Европа и Средиземноморието.
Чубрицата е много ароматна подправка с характерен вкус и е една от най-предпочитаните в традиционната българска кухня. Използва се основно за ястия с бобови култури като боб, леща, грах, както и зеленчукови яхнии и супи.
Освен като подправка, чубрицата може да се използва и като билка за полезен ароматен чай.
Балканска чубрица и нейните ползи за здравето
Чубрицата съдържа много витамини, минерали и други компоненти. Някои от витамините, които чубрицата съдържа витамин С, витамин А, рибофлавин, тиамин, фолиева киселина, ниацин, пиридоксин, пантотенова киселина и рибофлавин. Чубрицата съдържа още Омега 3 мастни киселини, Омега 6 мастни киселини, диетични фибри, натрий и калий, които имат много ползи за здравето. Освен това, чубрица съдържа и минерали като калций, магнезий, желязо, протеини, цинк и мед. Най-добрата част от чубрицата е, че съдържа нулев холестерол.
Благодарение на различните видове витамини, минерали и хранителни вещества, присъстващи в чубрицата, тя има много ползи за здравето. Сред които някои от ползите за здравето на чубрицата включват предотвратяване на риска от рак, насърчава храносмилането, предотвратява риска от диабет, подобрява имунната система, предотвратява сърдечно-съдовото здраве, намалява кръвното налягане, детоксикира тялото, подобрява здравето на костите, подобрява здравето на кожата и т.н. също помага за контрол на ревматоиден артрит.
Лечебно действие на Чубрица балканска
Спазмолитично, хипотензивно, антисептично, потогонно и слабо диуретично.
Приложение на Чубрица
Използва се при високо артериално налягане, сърцебиене, главоболие, виене на свят, като потогонно и диуретично средство, при хрема, кашлица и др. Общоукрепващо. Подобрява храносмилането.
*Подправка
Начин на употреба на Чубрица балканска ронена
Кулинарна цел: Добавете към ястия с бобови култури като боб, леща, грах, както и зеленчукови яхнии и супи.
Чай: 2 с.л. билка се запарват с 500 мл вряща вода, кисне 1 час. Пие се по 150 мл, преди хранене, 3 пъти дневно.
Състав
Балканска чубрица стрък с цвят (Satureja montana).
Противопоказания
Да се внимава да не се предозира. Продължителния прием на билки и билкови препарати трябва да бъде обсъждан с лекуващия лекар.
Научете повече за Чубрицата
Характерни особености на билката
Употребяват се стръковете на по-често срещащите се у нас видове чубрица (планинска, балканска, алпийска, градинска и др.). Всички са от сем. Устноцветни — Labiatae.
LXVI. Планинската чубрица—Satureja montana L.— се среща по сухите каменливи места, почти изключително по варовитите терени в цялата западна половина на страната. Стъблото има власинки, разположени в две срещуположни линии. Листата са линейно ланцетни, 4—6 мм широки и остри. Съцветието е гъсто.
LXVII. Балканската чубрица— Satureja balcanica Vel. — е разпространена по склоновете на Централна Стара планина и Родопите. Цялото растение е голо, с розови цветове.
LXVIII. Алпийската чубрица— Satureja alpina L.—е с горни чашечни зъбци, два и повече пъти по-дълги от долните. Листата са голи или със сравнително малко власинки. Среща се в няколко подвида и вариетета по планинските ливади и в равнините.
LXIX. Градинската чубрица — Satureja hortensis L. (фиг. 248)— е с ланцетни или линейно ланцетни листа. Чашечните зъбци са .почти еднакви. Сади се в градините.
Време за бране
Юли — август.
Начин на бране
Берат се само връхните части на растенията заедно с листата и цветовете през време на цъфтенето
Според поръчката отделните видове могат да се берат поотделно или заедно.
Начин на сушене
Събраният материал, след като се прочисти от одървенели стъбла, както и от попаднали при брането примеси, се суши в проветриви помещения на сянка,, като се разстила на тънък пласт, или в сушилня при температура до 35°.
Рандеман
От 3,5—4 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.
Съхранение
В сухи и проветриви помещения в добре приготвени опаковки.
Напишете своето собствено мнение
Само регистрирани потребители могат да пишат мнения и коментари. Моля, влезте в системата или се регистрирайте