Бял риган – Чубриков риган, Origanum vulgare

В наличност
Останали са само %1
кат №
b441conf
рейтинг:
100 % of 100
Белият риган ще придаде на ястията ви оригинален "италиански" вкус, в който ще се влюбите.
1,40 лв.
1,40 лв.

Безплатна Доставка над 59 лв до 7 кг.

риган, оригано, стрък Бял риган 

Origanum vulgare L.

Перфектната подправка за хляб и спагети!

Описание на Бял риган

Белият риган е известна билка и подправка. В народната медицина се използва за дихателни и стомашни заболявания, има антисептично действие. Има аромат на риган и чубрица, много силен и дъхав.

В кулинарията пък, тя е най-популярната билка-подправка за овкусяване на италианските видове паста /спагети, тортелини, лазаня и др./, както и прословутите хлебчета и сухари със зехтин и риган.
Етеричното масло, което придава специфичния й аромат се казва тимол-карвакрол. Белият риган е богат на това етерично масло, поради което има приятен и силен характерен аромат. Освен етерично масло, белият риган съдържа още дъбилни вещества, каротин, витамин С и др.

Лечебно действие на Бял риган

Антисептично и  успокоително средство. Риганът успокоява кашлицата при остър бронхит, използва се при стомашни и чревни заболявания, а също и при нервна възбуда.

бял риган, италиански риган, оригано, стрък Начин на употреба на Бял риган

Кулинарна цел: Любителите на италианската кухня, могат да използват белия риган, като подправка за паста и спагети.

Вземете малко клонче от сухата билка и стрийте между дланите си над готовото горещо ястие, за да запазите аромата на билката.
Може да се използва също и по време на нареждането на слоевете на лазанята, като се стрие над пластовете, при реденето или да се включи в състава на сос за спагети / различни видове паста /.

Белият риган ще придаде на ястията ви оригиналният италиански вкус, в който ще се влюбите.

Чай: 2 супени лъжици риган се запарват със 500 мл вряща вода за 5 минути. Прецежда се. Пие се 2 пъти дневно по една чаша чай, 15 минути преди хранене, леко топъл.

Противопоказание

Риганът не може да се използва по време на бременност, при гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, както и при тежки патологии на сърдечно-съдовата система.

Произход

Турция

Производител

БИЛКИ ЕООД

Научете повече за Бял риган

Характерни особености на растението

Белият риган — Origanum, heracleoticum L. — от сем. Устноцветни — Labiatae — е многогодишно тревисто растение. Стъблото е високо до 60 см, обикновено изправено, в горната си част разклонено. Прицветниците са зелени. Цветовете обикновено са бели. Чашката, прицветниците и листата са покрити нагъсто с жлези, изглеждащи като блестящи жълти точки. Цялото растение е с приятна миризма.

Време за бране

Юни-август.

Начин на бране

Отрязват се облистените цъфтящи върхари на растението на 30 см от върха надолу, като същевременно се прочистват от повредени листа и случайни примеси.

Начин на сушене

Събраният материал се суши на сянка върху рамки или постелки или се навързва на китки, които се окачват на пирони, телове, канапи и др. в проветриви помещения. Сушенето в сушилня става при температура, не по-висока от 30°.

Готовата билка и след сушене трябва да е запазила естествения си вид и да отговаря на описанието, дадено в „Характерни особености“.

Рандеман

От 4 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.

Съхранение

В сухи и проветриви помещения, запазени от преките слънчеви лъчи.

Напишете вашето мнение
Само регистрирани потребители могат да оставят мнения. Моля влезте в профила си или си направете регистрация