bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бял равнец - вълшебната женска билка

Achillea Millefolium L.

 • Бял равнец стрък с цвят - кръвоспиращо, при кисти, Achillea millefolium
 • Бял равнец - при маточни кръвотечения, Bioherba, 290 мг, 100 капсули
 • бял равнец, билкаНародни названия - равнец, бяла китка, бяло еньовче, келемеоту (тур.), кровавник, порезика, порезна трева, посекливче, равнец ревеника, ринчец, ръмел.

  Aнглийски - Yarrow, Руски - тисячелистник обикновенный; Немски - Feldgarbe; Френски - achillee millefeuille.

  Лечебни свойства на бял равнец

  Кръвоспиращо и противовъзпалително.

  Тези действия на билката  правят белият равнец е едно от най-популярните растения в нашата народна медицина за лечението на т.н. "женски болести" като маточни кръвотечения, недостатъчна менструация, бяло течение, миома на матката, но също и като общо кръвоспиращо средство — вътрешно (при стомашни и хемороидни кръвоизливи) и външно (при рани,кръво¬течения от носа и др.), като успокояващо средство при стомашни болки, маясъл, язви, гастрити и др. По 15 г ситно нарязани стръкове или съцветия се заливат с 200 г вряща вода. Запарката се оставя да изстине, прецежда се и се пие по 1 супена лъжица преди ядене 3 пъти на ден. Прилага се и външно, като се прави гаргара при възпалени венци, а също за компреси, като се използува остатъкът след прецеждането — при отоци, рани, маясъл и др.  Билката е също народно средство против вредитеите по селскостопанските растения (листни и щитовидни въшки) във вид на запарка, с която, след като изстине, се напръскват заболелите растения.

  Приложения по Мария Требен на бял равнец

  Запарка за чай от бял равнец

  Една препълнена чаена лъжичка билки се попарва с 1/4 л Вода и се оставя малко да се изкисва.

  Тинктура от бял равнец

  Набрани на слънце цветове от бял равнец се напълват (без да се тъпчат) в бутилка до гърлото и се заливат с 38 до 40%-ова житна или плодова ракия. Бутилката се оставя да престои 14 дни на слънце или близо до печката.

 • Бял равнец Тинктура - женската билка, Bioherba, 50 мл

  Бял равнец Тинктура - женската билка, Bioherba, 50 мл

  Цена: 8,80 лв.

 • Флорална вода от Български Бял равнец, Radika, 100 мл
 • Мехлем от бял равнец

  90 г обезсолено масло или свинска мас се загряват добре: прибавят се 15 г пресни, накъсани на дребно, цветове от бял равнец и 15 г нарязани на дребно листа от малина, оставят се малко да попращят, разбъркват се и се свалят от печката. На следващия ден сместа леко се затопля, прецежда се през ленена кърпа и се сипва в предварителноприготвени чисти стъкленици. Съхранява се в хладилник!

  Баня на половината тяло от бял равнец

  100 г бял равнец (цялата билка) се накисва потоставя да пренощува в студена вода, на следващия ден се кипва и след това се прибавя към водата за банята.
  Възможна е и друга употреба: В стъклен буркан се слагат пресни стръкове от тази билка, заливат се с 50% медицински спирт (купува се от аптеката  98% спирт и се разрежда с минерална вода. Буркана са поставя на тъмно и на хладно място поне един месец, може и повече. След това се прецежда и съхранява по същия начин, при нужда се разтваря една чаена лъжичка от спиртния извлек в 100 гр. вода и се пие преди ядене три-четири пъти на ден. Използва се за спиране на маточни кръвоизливи при миома и климакс.

  Билката в прясно състояние, счукана и накисната в зехтин 1:10, се използва за налагане на рани от изгаряния.
  бял равнец, цвят

  Експериментални и клинични данни на бял равнец

  Кръвоспиращият  и противовъзпалителен но ефект на белия равнец се дължат на съдържащото се в него етерично масло, 20—30% от състава на което са проазулени. Освен проазулени в състава на етеричното масло влизат още цинеол, алфа- и бета-пинен, борнеол, кариофилен, които притежават противовъзпалително действие.  

  При опити а е доказано, че 0,5% инфуз от билката е в състояние да ускори с 60% съсирването на кръвта. Сравнителни проучвания с разтвор на калциев двухлорид показват, че 0,5% инфуз от билката превъзхожда по сила и скорост на настъпване на кръвоспиращия ефект разтвори на калциев двухлорид в концентрация 1:2000 до 1:5000.

  Други опити, проведени със сок от прясната билка, са показали, че последният в концентрация 5:100 (2х10~3) също така усилва и ускорява с 60—80% процеса на съсирване на кръвта.Приема се, че ускоряващият кръвосъсирването ефект на белия равнец се дължи и на съдържащия се в него глюкоалкалоид ахилеин.

  Нежелани реакции на бял равнец

  При някои хора билката може да предизвика обриви. Продължителната употреба може да увеличи фоточувствителността. Да се избягва при бременни, тъй като билката е маточен стимулант.

  Характерни особености на бял равнец

  Белият равнец е многогодишно тревисто растение с пълзящи подземни издънки. Стъблото е до 60 см високо, разклонено само в горната си част. Листата са последователни, ланцетни до линейни, двойно- до тройнопересто нарязани, с линейни заострени листчета. Средната жилка между листните дялове не е назъбена или е с отделни зъбчета. Цветовете (кошничките) са бели (рядко розови), дребни, събрани в гъсти щитовидни съцветия. Обвивката на кошничките се състои от наредени едно върху друго керемидоподобно листчета, люспести по ръба, червеникавокафяви, а тези в средата — зелени. Прицветните люспи са тясноланцетни, запазващи се и след прецъфтяването. Всяка кошничка се състои от 5 периферни бели езичести и до 30 тръбести, жълтокафяви цветчета. Плодовете са белезникави, без перваз, около 2 мм дълги, обикновено сплескани. Цялото растение има характерна приятна миризма. Цъфти през май — септември.

  Разпространение на бял равнец

  В Европа, Северна Азия, Пакистан и Северна Америка. Главните негови находища са на Балканския полуостров, Италия, ГДР, ГФР и Украйна. У нас се среща по сухите тревисти места, край пътищата, около горите, поляните, из недобре обработените посеви като плевел, из ливадите, между храсталаците и др. почти из цялата страна, като достига до 1600 м надморска височина.

  Употребяема част на бял равнец

  Стръковете (Herba Millefolii) и съцветията (Flores Millefolii).

  Време за бране на бял равнец

  Юни — август.

  Начин на бране на бял равнец

  Стръковете се берат по време на цъфтене. Отрязват се цъфтящите стъбла на 15—20 см от върха, като същевременно се прочистват от развалени от насекомите листа, прецъфтели или необлистени стъбла, както и от примеси. Ако стъблото на растението е ви¬соко, след като се отреже горната му част, листата на неотрязаната част могат също да се оберат и да се прибавят към събраните стръкове.

  Цветовете (съцветията) се берат при пълното им разцъфтяване в сухо време, като се отрязват късо, на мястото на разклоненията им, без стъблената част. Най-високо съдържание на проазулени в цвето¬вете е намерено между 11 и 13 часа и най-ниско — вечер в 19 часа.

  Недопустими подмеси на бял равнец

  В нашата страна се срещат още няколко вида от същия род равнец с бели цветове, които могат лесно да се смесят с медицинския бял равнец. Поради това при брането трябва да се следи точно даденото описание в „Характерни особености".

  Начин на сушене на бял равнец

  Стръковете се навързват на китки и се окачват на опънат тел или канап или се разстилат на сянка в проветриви помещения върху рамки или постелки, като се внимава да се подреждат успоредно един към друг. Сушенето в сушилня трябва да става при тем¬пература, не по-висока от 35°. Съцветията се сушат в проветриви помещения на сянка или в сушилня при температура до 35°.

  При сушене на сянка при обикновени условия действуващите вещества (етерично масло, проазулени и др.) се запазват най-добре.

  Рандеман на бял равнец

  От 3 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи, а от 3— 3,5 кг свежи съцветия се получава 1 кг сухи. Описание на готовата билка. Изсушените стръкове и съцветия от бял равнец трябва да са запазили естествения си вид.

  Качествени изисквания на бял равнец

  По БДС 5760—65 сухите стръкове от бял равнец трябва да отговарят на следните изисквания. По външен вид те трябва да са идентични на растението и да не са оронени. Допускат се до 5% оронени и ситно натрошени части, преминаващи през сито с отвори 3 мм. Външният изглед трябва също да отговаря на свежото растение, като се допускат променени части (потъмнели и почернели) не повече от 4%. Миризмата на дрогата трябва да е свойствена, а вкусът — горчив. Допускат се други части от растението до 1%, части от други растения до 1%, странични минерални примеси до 0,5%. Не се допускат стръкове с плесен или нападнати от насекоми или складови неприятели. Допуска се влага най-много до 12%.

  По БДС 2849—57 сухите съцветия от белия равнец трябва да отговарят на следните изисквания: влага не повече от 12%; ситно натрошени части, преминаващи през сито с отвори 2 мм, не повече от 5%; променени части (кафени цветчета) не повече от 2%; други части от растението (листа, стъбла) не повече от 1%; части от други растения не повече от 1 %; странични минерални примеси не повече от 0,25%.

  Съхранение на бял равнец

  В сухи и проветриви помещения, в добре приготвени опаковки. Да се пази от преките слънчеви лъчи. При съхраняване повече от 1 година стръковете и съцветията намаляват качеството си — външния си вид, съдържанието на проазулени и етерично масло.

  Химични свойства на бял равнец

  Етерично масло (до 0,25%) с кафяв, жълтозелен или син цвят, в състава на което влизат до 10% проазулен, от който е получен до 0,25% бицикличен сесквитерпен хамазулен. Освен това етеричното масло съдържа цинеол, пинен, борнеол, борнилов ацетат, кариофилен и др., алкалоида ахилеин, дъбилни, слузни и горчиви вещества, смоли, минерални соли, витамините С и К (смята се за едно от най-богатите на витамин К растения). Етеричното масло се кондензира главно в съцветията, а горчивите вещества — в листата.

  Съчетание с други билки на бял равнец

  Белият равнец има способността да усилва лечебния ефект на други билки, така че рядко се използва самостоятелно, а в комбинация с други билки се използва за стомашни, бъбречни, маточни проблеми.

  Етеричното масло от бял равнец се получава чрез парна дестилация. За възпалени стави се съчетава с мента или мащерка.

  Инфузия на бял равнец се използват като хемостатично средство за малки порязвания, ожулвания, драскотини и в смес с лайка.


  Продукти свързани със статията

  1. Бял равнец - при маточни кръвотечения, Bioherba, 290 мг, 100 капсули
  2. Бял равнец стрък с цвят - кръвоспиращо, при кисти, Achillea millefolium
  3. Бял равнец Тинктура - женската билка, Bioherba, 50 мл

   Бял равнец Тинктура - женската билка, Bioherba, 50 мл

   Цена: 8,80 лв.