bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

СМЕСВАНЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Етерични масла Биохерба

Смесване на етеричните маслаАко използваме смес от две или повече етерични масла, важно е те да бъдат подбрани правилно, за да се постигне хармонична смес. Има някои етерични масла, които чудесно си пасват и по този начин подобряват цялостния ефект. Обратно, има етерични масла, които не вървят заедно с други, защото се получава нехармоничен аромат. Правилно подбраното етерично масло и смесването му с други етерични масла, увеличаващи силата му, се нарича синергия.

От информацията в различните ароматерапевтични книги лесно може да се установи кои масла при какъв проблем се използват. От този списък на терапевтични масла ще има някои, които не се смесват, и други - подходящи за смесване. И така, как да установим синергичните смеси?

Правилните смеси от етерични масла

Начинът, по който откривам правилните смеси от етерични масла е следният:

Първо взимам около 0,5 см широки и 12 см дълги лентички попивателна хартия, като за всяко масло от малкия ми списък определям по една. После капвам по една капка на лентичка и написвам името на етеричното масло на обратното й крайче. Продължавам да правя това, докато не осигуря по една лентичка, напоена с етерично масло, за всяка една от есенциите, които смятам да смеся. Решавам кое е най-важното етерично масло (например лавандуловото) и го определям за ключово. Близо до него поставям други лентички, но така, че да не се докосват. После помирисвам двете заедно и решавам дали полученият аромат е хармоничен. Ако второто масло не ми хареса на мирис, когато е до ключовото, го отхвърлям и доближавам трета лентичка до ключовата. Продължавам да прибавям нови и нови етерични масла към колекцията в ръката ми, отхвърляйки маслата, които не си хармонизират, докато не изпробвам всички лентички и не остана доволна от хармонията на сместа.

По-нататък работя по въпроса в каква пропорция искам да смеся етеричните масла и чак тогава ги смесвам. Ако завършеният парфюм е хубав, независимо дали получената в резултат на горните усилия смес е за вана, масажно масло, масло за лице, инхалация или парфюм, клиентът ще реагира на нея положително. Ако притежавате подходящите терапевтични съставки, но завършеният продукт не е с хубав мирис, потребителят ще се откаже от сместа и от приложението й. Щом не е приятно, значи е неприятно.

Когато употребявате етеричните масла, аз ви моля никога да не забравяте, че те са много силни и концентрирани и ако малко количество от тях е полезно, това не означава, че в големи дози действието им ще бъде по-добро. Би трябвало да се използват само съвсем малки количества.

Двупроцентов разтвор на етеричните масла е максимумът, който би трябвало да се използва. Много от хората с чувствителна кожа, малките деца и тези, които не харесват силните аромати, може би ще предпочетат по-силно разредени смеси за своите нужди.

За някои от етеричните масла са правени повече изследвания, отколкото за други. Когато етеричните масла се използват за деца, аз винаги имам предвид тяхната деликатна кожа и използвам само онези масла, които се препоръчват като нежни.

Независимо дали използваме етеричните масла за себе си или за нашите деца, важно е да се използват само чисти масла - масла, дестилирани от растения и без добавени съставки. Съветвам ви да купувате масла от екологично отглеждани растения, винаги когато е възможно.

Веднъж обучен да разпознава и оценява благоуханията на етеричните масла, добити от истински растения, носът ви няма лесно да бъде измамен със синтетични или подправени смеси от етерични масла.

Като база за масажно масло би свършило работа всяко от маслата, направени от ядки, но моите предпочитани масла са от сладък бадем и камелия. Зехтинът също може да се използва. Той е чудесен за кожата, но за мен неговият аромат е остър и по-силен от този на етеричните. При масажните масла за лице съотношението би трябвало да е 2% етерично масло към 98% маслена база.

 Какво трябва да съблюдавате при смесването на маската

етеричните маслаВинаги измивайте ръцете си преди и след смесване на етеричните масла. Никога не забравяйте, че етеричните масла са концентрирани, не са предназначени за употреба в неразредено състояние върху кожата. Ако има разливания, избършете ги.

Не забравяйте да затворите капачката на шишенцето веднага след като сте отброили капките. Това ще ви помогне и предпази да не смесвате различни капачки от различни шишенца, а и маслата няма да се изпаряват в атмосферата.

Записвайте на лист хартия отброените капки, които прибавяте към шише. Човек лесно се разконцентрира - може телефонът да иззвъни и да не си спомните дали сте прибавили, или не еди-колко си капки масло.

Към смесите от етеричните масла прибавяйте масло от жожоба или масло от ядки или семе.

Не забравяйте, че смесите от етерични масла се повлияват от топлина, светлина, кислород и влага. Дръжте ги в тъмни шишенца, добре затворени и неизложени на пряка светлина.

 

Продукти свързани със статията

  1. Базово Бадемово масло (Prunus dulcis oil) - суха кожа, бръчки, Bioherba, 100 мл
  2. Базово масло от Жожоба (Jojoba oil) - при суха и загрубяла кожа, Bioherba, 10 мл