bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лечение с билки на астма

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Лечение с билки на астмаПричини за астма

Бронхиалната астма при дете се развива на фона на генетично предразположение и неблагоприятните ефекти на външни фактори. При почти всички деца с бронхиална астма се разкрива непозната семейна анамнеза за алергични заболявания.

Чувствителни към околната среда агенти в този случай са инхалационни и хранителни алергени, бактериални и вирусни заболявания, химически и лекарствени вещества. Най-често инхалаторните алергени, които допринасят за развитието на болести при децата, са домашен и книжен прах, животински косми, продукти за препитание, домашни кърлежи, плесени, суха храна за риба или животни, растителен прашец.

Хранителните алергии предизвикват това заболяване при приблизително 6% от децата. Най-често развитието на алергии се улеснява чрез ранно преминаване към изкуствено хранене, непоносимост при дете на животински протеин, растителни продукти или изкуствени оцветители. Понякога проявата на алергии е свързана със заболявания на храносмилателния тракт, като гастрит, ентероколит, панкреатит и чревна дисбиоза.

Задействащите фактори, допринасящи за развитието на бронхиална астма при деца, могат да бъдат вируси, например, параинфлуенца вирус, грипен вирус, остри вирусни и бактериални инфекции, хламидия, микоплазми и други микроорганизми, които могат да засегнат бронхиалната лигавица. Понякога развитието на сенсибилизация при деца може да бъде причинено от индустриални алергени или от прием на лекарства.

Фактори, които могат да причинят развитието на бронхиална астма при децата и да провокират появата на бронхоспазъм, могат да бъдат инфекции, студен въздух, метеорологична зависимост, тютюнев дим, прекомерно физическо натоварване и психоемоционален стрес.

Симптоми при астма

В стадия на предшественика, дете с бронхиална астма може да покаже безпокойство, нарушение на съня, главоболие, сърбеж, сърбеж на очите, запушване на носа и суха кашлица. Продължителността на периода на предшественика може да варира от няколко минути до няколко дни.

По време на пристъп на задушаване детето има усещане за компресия в гърдите и липса на въздух, като може да се отбележи и появата на експираторна диспнея. Отбелязва се развитието на хрипове, с участието на спомагателни мускули понякога могат да се появят дистанции. По време на пристъп на бронхоспазъм детето се плаши, приема ортопнея, хваща въздух и не може да говори. Кожата на лицето става бледа с тежка цианоза на назолабиалния триъгълник и предсърдията, покрита със студена пот. По време на пристъп детето развива непродуктивна кашлица с образуването на трудно отделяща се, вискозна храчка.

Пристъп на бронхоспазъм завършва с изхвърляне на гъста храчка, която се придружава от облекчаване на дишането. Веднага след атаката у детето се появява сънливост, силна слабост, той е инхибиран и летаргичен. Тахикардията се заменя с брадикардия, а високото кръвно - с хипотония.

Астмата при децата е нещо, с което не съм си имала работа, въпреки че според лекарите синът ми, който има екзема, неизбежно щеше да развие астма.

Етерични масла при астма

Много често съм чувала, че астматичните деца са алергични към някои храни. Сега, когато медицината признава, че наистина съществуват хранителни алергии и те представляват заплаха за здравето, си струва да се помъчим да разберем кои храни (или други вещества) причиняват проблемите.

Много от етеричните масла са антиспазматични и облекчават състоянието на дихателния тракт. Веднъж констатирах, че смес от етерични масла, която бях дала на моята счетоводителка, за да стане атмосферата в офиса й по-приятна, се е отразила добре в предотвра­тяването на астматична криза на нейна колежка. Макар и рядко, изпаренията на етеричните масла могат да влошат астматичния пристъп. Консултирайте се с квалифициран специалист, преди да се наемете да лекувате астматично дете.

Продукти свързани със статията

 1. МАСЛО ОТ КАРАМФИЛ, CLOVE BUD OIL, БИОХЕРБА, 10мл
 2. Подбел лист, Tussilago farfara L.
 3. Исоп лечебен стрък, Hyssopus officinalis L.
 4. Шизандра плод - Червена, Китайски лимонник, Schisandra chinensis

  Шизандра плод - Червена, Китайски лимонник, Schisandra chinensis

  Цена:

  Редовна цена: 6,65 лв.

  Промо цена 5,32 лв.

  -20%

 5. Бударица петниста стрък, Galeopsis tetrahit L
 6. Лопен лист с цвят, Verbascum phlomoides L.
 7. Обикновен Пелин стрък на прах, Artemisia Gattung
 8. Андрографис стрък - природен антибиотик, Andrographis paniculata
 9. Масло от Чаено дърво, Bioherba, 10 мл
 10. МАСЛО ОТ БЕРГАМОТ, BERGAMOT OIL, БИОХЕРБА, 10мл
 11. МАСЛО ОТ МЕНТА ЦИТРАТНА , Mentha Citrata Leaf Oil , 10мл