bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Използване на етерични масла върху кожата

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Използване на етерични масла върху кожатаЕтеричните масла са с изключително силно действие. Към тях трябва да подхождаме с внимание. Някои етерични масла не би трябвало в никакъв случай да се използват за кожа. Тях не съм споменала в настоящата книга. Когато се използват в медицината, те винаги са придружени с предупреждение, че не бива да се употребяват върху кожа (такова е карамфиловото масло).

Етеричните масла, безопасни за кожна употреба, изискват следното: уверете се, че използвате истински етерични масла, а не парфюм, на който е сложен етикет за етерично масло;  винаги купувайте етеричните си масла от фирма с реноме, на която със сигурност можете да се доверите.

Дори магазините по търговските улици невинаги предлагат чисти етерични масла - осведомявайте се за чистотата на продаваното етерично масло;  никога не използвайте директно само етерично масло върху лицето си (освен когато намазвате петънца с лавандула или чаено дърво), защото са прекалено концентрирани.

Необходими са растителни масла, които да „разтворят" етеричните масла и да осигурят равномерното им нанасяне при масаж; не използвайте минерално масло (например бебешкото) с етеричните масла. Те няма да проникнат в кожата и ще попречат на действието на етеричните. Минералното масло действа като бариера на кожата, което е причина то да се използва за дупетата на бебетата; разтваряйте етеричните масла в маслена база. Използвайте което и да е от растителните масла или маслата от сладък бадем, камелия, ядка от праскова, слънчоглед, лешник и др.

Може да се използва дори зехтин, но той има силна миризма и ще доминира като аромат над по-деликатните ухания. Маслото от пшеничен зародиш съдържа естествен витамин Е (който е антиоксидант) и аз с удоволствие добавям 10% масло от пшеничен зародиш към масажно масло, ако искам да го ползвам за повече от една седмица. Не е нужно масажните смеси, които се правят за употреба в рамките на един или два дни, да включват в себе си масло от пшеничен зародиш.

Хора с цьолиакия не могат да понасят масло от пшеничен зародиш и за тях трябва да се приготвя друг вид масажно масло; за всекидневно масажно масло за лице сместа от 98% маслена основа и 2% етерично масло е идеална като съотношение; ако ръката ви случайно се разтрепери, докато отмерва етеричното масло, и прибавите повече от определеното количество към маслената база, просто увеличете количеството маслена база; етеричните масла не се разтварят във вода, но биха се разпръснали достатъчно добре, ако се използват за почистване на кожата чрез разтърсване на сместа. Тя трябва да се разтърси добре преди всяка употреба.

 • Масажно масло за тяло, Bioherba, 50 мл

  Масажно масло за тяло, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 7,14 лв.

  Промо цена 6,43 лв.

  -10%

 • Базово масло от Пшеничен зародиш - за коса и лице, Bioherba, 50 мл

  Базово масло от Пшеничен зародиш - за коса и лице, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 5,50 лв.

  Промо цена 4,94 лв.

  -10%

 • Как действат етеричните масла през кожата

  Как действат етеричните масла през кожатаКрасотата на ароматерапевтичния масаж на лице не е само във физическото въздействие върху кожата. Той представлява истинско лечение на едно по-дълбоко ниво. Поради летливото си естество етеричните масла имат способността да проникват през кожата към дермата и в по-долните слоеве на кожата. Етеричните масла минават също през междутъканната течност, кръвния поток и лимфатичната система.

  Възможно е да се постигне забележителна промяна в състоянието на кожата, ако всяка вечер преди лягане се обработва с масло. Нанасяйте да постигнете безупречна кожа, а после само да я поддържате.

  Какъвто вид кожа и да имате, може да използвате една и съща последователност: цялостно почистване вечер, последвано от ароматерапевтичен масаж на лицето с етерично масло.

  Аз почти от 20 години не съм купувала търговски кремове и други мазила - предпочитам сама да смеся своите продукти. Почистването на кожата е нещо много важно. Използвам флорална вода, за да сваля грима и мръсотията от деня. Някои видове грим се свалят по този начин и тогава прилагам малко жожоба - смятам, че това е най-доброто. То ще изчисти и последната следа от грим, без да се упражнява натиск върху деликатните места около очите. Маслото от жожоба е много добро и за миглите. То може дори да възстанови мигли, пострадали от прекалена употреба на грим за очи.

  През седемдестте години носех изкуствени мигли - такава беше модата - и впоследствие миглите ми пострадаха. Не мога да кажа категорично, че жожобата ще направи миглите ви по-гъсти и по-дълги, но определено ще има забележимо подобрение, както беше при мен. След като се махнат остатъците от жожобата и частиците от грима с памуче, потопено във флорална вода, лицето ви е готово за масаж.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 5,69 лв.

   Промо цена 5,12 лв.

   -10%

  2. Базово Бадемово масло (Prunus dulcis oil) - суха кожа, бръчки, Bioherba, 100 мл

   Базово Бадемово масло (Prunus dulcis oil) - суха кожа, бръчки, Bioherba, 100 мл

   Цена:

   Редовна цена: 6,04 лв.

   Промо цена 5,44 лв.

   -10%

  3. Базово масло от Праскова (Peach oil) - хидратира и омекотява кожата, Bioherba, 50 мл

   Базово масло от Праскова (Peach oil) - хидратира и омекотява кожата, Bioherba, 50 мл

   Цена:

   Редовна цена: 6,04 лв.

   Промо цена 5,44 лв.

   -10%