bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Болно гърло

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Болно гърлоБолно гърло при деца

Гърлото е първото място, което се инфектира от повечето бактерии и вируси, които се пренасят по въздуха. Много болести започват с обичайно болно гърло.

Етерични масла при болно гърло

Маслото от чаено дърво има антисептични свойства, като в същото време не уврежда кожните тъкани и следователно е идеално за оказване на първа помощ при лечението. Когато някое от децата ми е с болно гърло, аз го карам да прави гаргара с чаено дърво. Към чаша с вода (пълна две трети) добавете една капка масло от чаено дърво, покрийте отвора на чашата с ръка или чисто парче плат и разтръскайте силно. Съвсем малките деца изпитват затруднение да разберат как се прави гаргара, без да я излеят или да погълнат част от сместа. Чаеното дърво е безвредно, ако се приеме вътрешно. Ако детето е погълнало една част от течността, не се безпокойте.

Децата с извадени сливици, а, разбира се, и възрастните, са изгубили важна част от общата защитна система на тялото си. Сливиците всъщност не произвеждат клетките, които преборват инфекциите. Тези клетки се произвеждат в тимусната жлеза и в костния мозък - известни са като първични лимфни органи. Клетките след това пътуват до други части на тялото - например далака и сливиците. Те се явяват вторични лимфни органи. Там на клетките се поставят специфични задачи: да станат В-клетки, които произвеждат антитела, Т-помагачи, Т-стопери или клетки-естествени убийци (NК). Всяка от тези видове клетки има отделна задача, но те са свързани в работата си като цяло, докато ни защитават от болестите. Когато сме загубили важна част от тази система, като сливици или апендикс, става още по-наложително да подпомогнем тялото си да функционира ефикасно, когато е под атака, като използваме етеричните масла, които разрушават бактериите и гъбичките. Те могат да се сработват с нашата защитна система в борбата й с инфекциите и да й помагат.

Ниаули е отлично масло в борбата с инфекциите на гърлото, а също така и в облекчаването на тежка кашлица. Най-простият начин да се предпише ниаули е сиропът за кашлица ниаули.