bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Абсцес на зъб и лечение с билки

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Абсцес на зъб и лечение с билки

Причини за зъбен абцес

Развитието на зъбния абсцес може да се наблюдава при различни нелекувани зъбни заболявания. Доста често появата на заболяване може да бъде предшествано от механични наранявания, които са причинили разцепване на зъба или неговото счупване.

Началото на заболяването може да се дължи на инфекция, която се предава по кръвния поток при общи инфекциозни заболявания като тонзилит или грип.

В допълнение, развитието на заболяването може да бъде свързано с травматично увреждане на устната лигавица и кожата, придружено от инфекция на раната от патогенна флора.

Появата на фурункули в областта на челюстта и инфекцията по време на медицински процедури също могат да се считат за предразполагащи фактори за развитието на патологичния процес.

Симптоми при зъбен абцес

Заболяването се проявява с появата на силна болка и пулсираща болка в зъба. При натискане или дъвчене болката се усилва и става непоносима. Увеличаване на температурната чувствителност на зъба, постоянно усещане за горчивина в устната кухина може да сигнализира за развитието на болестта. Също така такива пациенти могат да се оплакват от усещане за неразположение, поява на дискомфорт в областта на зъба, повишаване на телесната температура, поява на гнилостна миризма от устата, увеличаване на лимфните възли, хиперемия и подуване на венците, проявление на гнойни рани и язви по повърхността на венците, както и подуване и подуване на лицето в лицето зона на челюстта.

Етерични масла при зъбен абцес

През 1989 г. получих зъбобол и си помислих, че няма да е зле да се видя със зъболекар. Скоро разбрах, че всъщност съм с абсцес. Подух се, имах болки и висока температура. Нормалното лечение при абцес на зъби се провежда с антибиотици, но тъй като съм против тях, ползвах етерично масло от карамфил, защото знам, че помага при зъбобол и има леко упойващ ефект. Не бях сигурна дали карамфиловото масло няма да се окаже прекалено силно за кожата на устата ми, но не последва остра реакция. Карамфилът намали дискомфорта, получи се леко изтръпване. Продължих да ползвам карамфилово масло 2-3 пъти на ден в продължение на 3 седмици, докато абсцесът не премина напълно и венецът ми не се върна отново към нормалното си състояние. Само едно леко надигнато място на венеца все още напомня за проблема.

Разбирам, че антибиотиците вероятно биха действали много по-бързо от карамфиловото масло, но аз имах търпението да чакам три седмици и да изпитам удоволствието от факта, че в етеричните масла се таи огромна сила. Бях удовлетворена и от това, че успях да избегна още един курс на лечение с антибиотици и не отправих ненужно предизвикателство към имунната си система.

Забележка: Карамфиловото масло дразни кожата и не трябва да се използва в близост с устните или кожата на лицето. Ако се получи такова нещо, се намажете обилно с растително масло, което ще разреди етеричното масло.