bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Възпаление на пикочния мехур - лечение

Възпаление на пикочния мехурВъзпалението на пикочния мехур се проявява като внезапна, неконтролируема необходимост да се уринира. Често то е резултат от инфекция на пикочния мехур, камък в пикочния мехур или затруднения при отделянето на урината, причинени от увеличената простатна жлеза. За много от случаите причината не може да бъде открита, но следните способи за лечение помагат.

Възпаление на пикочния мехур причини

Най-честата причина за възпаление на пикочния мехур (цистит) е проникването на бактерии в пикочния мехур през уретрата - по-специално Escherichia coli. Възпалението на пикочния мехур след сношение се развива поради продължително триене на уретрата. Като правило, първите симптоми на възпаление на пикочния мехур след сексуална връзка се наблюдават след 12 часа. Причината за възпаление на пикочния мехур може да е алергия към интимната козметика. При деца причината за възпаление на пикочния мехур може да бъде патология на пикочните органи, когато потокът на урината е нарушен и той може да премине обратно в уретера. Възрастните хора често се усложняват от процеса на движение и водят заседнал начин на живот. Това води до непълно изпразване на пикочния мехур и рядко уриниране, което може да доведе до развитие на възпаление на пикочния мехур. Хората, които често се въздържат от уриниране по различни причини, са податливи на възпаление на пикочния мехур. Наличието на тумор може да е една от причините за възпаление на пикочния мехур, но това явление е рядко.

Възпаление на пикочния мехур симптоми

Симптомите на възпаление на пикочния мехур при жените, при мъжете и при децата са предимно идентични. Като правило, възпалението на пикочния мехур предизвиква често уриниране на малки порции, което води до чувство на болка и парене. Урината става мътна и придобива остра неприятна миризма. В чести случаи се наблюдава малко количество кръв заедно с урината. При възпаление на пикочния мехур може да има слабост и болка в долната част на гърба.

 • Мечо грозде при цистит, Bioherba, 230 мг, 100 капсули

  Мечо грозде при цистит, Bioherba, 230 мг, 100 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 10,99 лв.

  Промо цена 9,89 лв.

  -10%

 • Изсипливче влакнесто стрък при при цистит и псориазис, Herniaria hirsuta
 • Симптомите на възпаление на пикочния мехур при деца и възрастни хора не са толкова изразени и могат да се проявят като температурни промени, гастралгия и гадене. В напреднала възраст, възпаление на пикочния мехур може да бъде асимптоматичен. Друг симптом на цистита е уринарната инконтиненция.

  Женските симптоми на възпаление на пикочния мехур са дизурия и ноктурия. Характерно за такива състояния на прилагане на сила при уриниране (необходимост от натиск), неволна инконтиненция на урината, болезнени усещания в началото и края на процеса на уриниране. При остро възпаление на пикочния мехур се наблюдава повишаване на телесната температура и отслабено здравословно състояние.

  Диагноза при възпаление на пикочния мехур

  Основата за диагноза за възпаление на пикочния мехур са лабораторните изследвания. За да потвърди или открие, пациентът може да бъде изпрате на следните тестове:
  общ кръвен тест - дава възможност за идентифициране на възпалителния процес за увеличаване на СУЕ и белите кръвни клетки;
  общ тест за урина - при наличие на възпаление на пикочния мехур показва протеин. Резултатите от микроскопско изследване на утайката ще дадат увеличение на белите кръвни клетки и червените кръвни клетки. Урината става мътна и може да стане розовата в случай на кървене;
  бактериологична диагноза на урината ви позволява да идентифицирате причинителя. Това е важно за предписване на антибиотична терапия;
  специални тест ленти за бели кръвни клетки ви позволяват да изчислите високата им концентрация в урината;
  тест ленти за нитрити дават възможност за откриване на инфекция в пикочните пътища.
  По време на менструация жените не трябва да дават урина за анализ, тъй като резултатите могат да се окажат неверни.

  Профилактика при възпаление на пикочния мехур

  За да избегнете възпаление на пикочния мехур, както и да се уверите, че хроничният цистит е по-малко вероятно да се появи, трябва да се спазват някои правила.

  Избягвайте преохлаждането: не сядайте на бордюри, циментирани участъци, студени железни тръби, избирайте дрехи според сезона, изхвърлете мини полата в мразовити дни или носете топло бельо под тях.

  Опитайте се да ограничите приема на кисели, пикантни, солени, както и алкохолни напитки. Оставете си ден за гладуване веднъж седмично. Може да не е непременно гладуване, например можете да се придържате към монодиета. Освен това менюто на дните на гладно може да се състави за няколко месеца: кисело мляко, зеле, морков, риба, сирене и др.

  Пийте 2 литра вода дневно. Намалете консумацията на чай и кафе, откажете пакетираните сокове. Пийте само прясно изцеден сок. В същото време е по-добре да се разрежда с вода, така че да не корозира стените на стомаха.
  Не пропускайте настинки, които отслабват организма и включете мултивитамини в диетата си.
  Следвайте работата на червата, ако е необходимо, приемайте слабителни и диуретици.
  Внимавайте за личната хигиена.
  При заседнала работа правете петминутна тренировка на всеки час, за да не застоя кръвта.
  Посещавайте своя онколог и гинеколог всяка година и ако изпитате тревожни симптоми, направете ултразвук възможно най-скоро.
  Не забравяйте, че вашето здраве е във вашите ръце. Бъдете внимателни към себе си.

  Лечение при възпаление на пикочния мехур

  Практически съвети при възпаление на пикочния мехур

  • Пийте много вода, най-малко 2 литра дневно.

  • Прегледайте се при лекар, за да установите дали страдате от инфекция на пикочните канали.

  • Изпразвайте напълно мехура си всеки път, когато уринирате.

  • За жените: когато ходите до тоалетна, винаги се изтривайте отпред назад.

  • Изпразвайте мехура след полов акт.

  •Носете памучно бельо.

  Хомеопатия при възпаление на пикочния мехур

  • При нужда за уриниране, която не можете да облекчите: блювателен орех (Nux vomica).

  • При болка, която се успокоява, ако отложите уринирането: полски хвощ (Equisetum).

  • При изключително остра пареща болка при уринираме; кинтаридин (Cantharis).

  • При пареща болка в края на уринирането и след това: Лечебна сирсапарила (Sarsaparilla).

  • При щипеща болка, която стихва след измиване със студена вода: апис (Apis).

  Да се вземат 4 дози през 15 минути по време на острите пристъпи

  Упражнения при възпаление на пикочния мехур

  • За жените: за усилване мускулите на таза, опитайте се да прекъснете уринирането и след това да го продължите. Може би мускулите, контролиращи този рефлекс имат нужда от заякване. През деня свивайте и отпускайте тези мускули без да уринирате. Колкото по-често го правите, толково по-силни ще стават мускулите Ви.

  Традиционна медицина при възпаление на пикочния мехур

  • Уродинамичните изследвания са полезни с това, че измерват обема на преминалата през мехура урина. Чрез тях могат да се установят увреждания както на пикочния мехур, така и на пикочния канал, и да се планира правилното им лечение. То може да включва лекарства, които потискат нервния импулс към пикочния мехур, или такива, които отпускат мускулите на мехура.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Нукс Вомика, NUX VOMICA, COLUBRINA CH 9, Боарон

   Нукс Вомика, NUX VOMICA, COLUBRINA CH 9, Боарон

   Цена: 5,33 лв.

  2. Еквизетум хиемале, EQUISETUM HIEMALE CH 5, Боарон

   Еквизетум хиемале, EQUISETUM HIEMALE CH 5, Боарон

   Цена: 5,54 лв.

  3. Кантарис, CANTHARIS CH 9, Боарон

   Кантарис, CANTHARIS CH 9, Боарон

   Цена: 5,54 лв.

  4. Сарсапарила, SARSAPARILLA CH 9, Боарон

   Сарсапарила, SARSAPARILLA CH 9, Боарон

   Цена: 5,54 лв.