bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ужилвания и ухапвания от насекоми

Ухапванията от насекоми, напр. мухи и комари, освен сърбеж. могат да причинят инфекции и болести. ужилванията от пчели и стършели са болезнени и могат да предизвикат алергични реакции у някои хора. Избягването на тези ухапвания и ужилвания е най-добрата предпазна мярка.

Ужилвания и ухапвания от насекоми

Предпазване от ужилвания и ухапвания

Комарите се появяват най-често през нощта. Ако сте на открито вечер, носете леки дрехи, които да покриват кожата, и най-вече китките, ръцете и глезените. Поставете мрежи против комари на прозорците и около леглата си. Отблъскващите насекомите вещества - спрейове или други подобни - също са от полза.

• Не използвайте силно парфюмирани козметични продукти.

• Носете светли дрехи, тъмните привличат насекомите.

• Ако искате да отблъснете насекомите от себе си,намажете се с ябълков оцет.

Съвети за избягване риска от ужилване и ухапване от насекоми

През летните месеци, в кухнята за пречистване на хранителните отпадъци, когато работите в градината, е необходимо да сте подготвили бързодействащи инсектициди и аерозол.
Носете дрехи от леки меки материи, колкото е възможно повече за покриване на тялото.
Когато едно насекомо се появи наблизо, не правете резки движения, не размахвайте ръцете си.
По тревата ходете със затворени обувки.
Не използвайте прополис при лечение, тъй като съдържа обща отрова за антигени. Не използвайте мед и пчелни продукти в храненето.
Избягвайте посещение на пчелини, пазари през лятото.
През лятото носете набор от спешна помощ, за да го използвате.

 • Билков натурален спрей след ухапване от насекоми, Bioherba, 50 мл

  Билков натурален спрей след ухапване от насекоми, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 4,94 лв.

  Промо цена 4,45 лв.

  -10%

 • Мехлем SOS Пирина с прополис, Radika, 30 мл

  Мехлем SOS Пирина с прополис, Radika, 30 мл

  Цена:

  Редовна цена: 5,82 лв.

  Промо цена 5,24 лв.

  -10%

 • Как да разпознаем от какво сме ухапани по обрива

  Комар
  Ухапвания от комари изглеждат като подути зачервявания с размера на малко зрънце. Най-често те се намират на открити области на тялото. Комарите хапят, където кожата е най-тънка и по-лесно може да се достигне до кръвоносните съдове. Те причиняват подуване на тъканите, зачервяване и сърбеж.
  Кърлеж
  Организмът реагира на атаката на кърлежите с червено петно на мястото на ухапване. Насекомото може да остане в жертвата за дълго време и да се увеличи по размер, хранейки се с кръвта си.
  Най-лошото е, че кърлежите заразят хора с енцефалит, борелиоза и много други заболявания. Ако след отстраняването на насекомото петното около кожата не е преминало, но само се увеличава по размер, по-скоро се консултирайте с лекар.
  Бълхи
  Ухапванията от бълхи могат да бъдат объркани с алергии от комари, защото кожата изглежда с подобно червено подуване. Но, за разлика от комарите, тези насекоми хапят доста болезнено, ухапванията от тях  сърби много по-силно.
  Бълхите обикновено атакуват краката и само един спящ човек може да бъде ухапан другаде. Едно насекомо може да ухапе човек няколко пъти, така че често разстоянието между петната е 1-2 см. Бълхите носят много опасни заболявания за хората.
  Пчели
  На мястото на ухапване пчелата може да остави жилото си, което трябва да бъде внимателно извлечено. Кожата обикновено се изчервява, има оток. Лицето изпитва остра болка и парене и след известно време силен сърбеж. Ако има алергия към отровата на пчелите, тогава човек може да започне да се задушава.
  Оса
  Симптомите след ухапване на оса са подобни на тези, които настъпват след атака на пчелите. На мястото на ухапване има червено подуване, остра болка и парене, а след това непоносим сърбеж. Може да има кръвоизлив по кожата. Осата може да ухапе човек няколко пъти. Както в случая с пчелите, важно е да няма алергия към отровата на насекомите, в противен случай може да възникне анафилактичен шок.
  Стършели
  На мястото на ухапване на стършел има зачервяване и тежко подуване на тъканите, могат да се появят мехури. Човек чувства горяща болка, още по-остра, отколкото когато е ухапан от оса. Тъй като стършелите са по-големи отровата им е по-токсична. Той има хистамин и ацетилхолин.
  Ако след ухапване от стършел човек почувства симптоми на настинка, ушите и устните му посиняват, дишането се затруднява, трябва спешно да потърси лекар.
  Мравка
  Повечето мравки не представляват опасност за хората. Но, например, Червената огнена мравка може да причини неприятности. В местата на ухапванията се образуват фистули, които след това се превръщат в белези. Отровата на мравките съдържа токсини и човек може да изпита тежка алергия или анафилактичен шок.
  Ухапването на по-безвредни мравки изглежда като ухапване от комари. На кожата има петно с розов цвят, което след това сърби. В момента на ухапване лицето ще почувства усещане за парене, сякаш вряла вода е нарнила кожата.
  Въшка
  Ако забележите малки червени точки, подобни на ухапвания от комари на шията или зад ушите, вие сте били ухапани от въшки. Ако има такива точки на гърба, корема, ръцете и краката-това са  дрешни въшки. Ухапвания се намират на няколко сантиметра една от друга, а на мястото на ухапване можете да видите следа от пункция на кожата.
  Въшките пренасят опасни заболявания като треска и коремен тиф.
 • Етерично масло от Евкалипт (Eucalyptus oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Евкалипт (Eucalyptus oil), Bioherba, 10 мл

  Цена:

  Редовна цена: 4,28 лв.

  Промо цена 3,85 лв.

  -10%

 • Етерично масло от Цитронела (Lemongrass oil) - ободрява и тонизира, Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Цитронела (Lemongrass oil) - ободрява и тонизира, Bioherba, 10 мл

  Цена:

  Редовна цена: 5,50 лв.

  Промо цена 4,94 лв.

  -10%

 • Кои насекоми най-често причиняват алергии

  Най-честите причини за алергии са ухапвания от насекоми, които смучат кръв (комари и т. н.), пчели, оси и други, както и контакт с "вътрешни" насекоми в домашния прах ( хлебарки, микрокърлежи, мухи, молци, мравки и др.).

  Колко опасно е за децата ухапването от насекоми

  Насекомите често хапят деца. Кожата им е тънка и циркулацията на кръвта е много активна. Ухапването от оса или пчела при децата може да се получи, ако неволно детето стъпи с голо краче върху тревата или докато яде някои сладки и сочни плодове-насекомото може също да иска да яде. Дори ухапване от обикновен комар може да причини доста голямо зачервяване, а отокът може да бъде по-голям от този на възрастен. Обикновено след няколко дни алергията постепенно започва да бледнее и да преминава. Реакцията в повечето случаи, освен ако детето няма алергия не е много по-различна от реакцията на възрастните.
   
  Първа помощ при ухапвания от насекоми е да отстраните жилото, нанесете лед, дайте антихистамин.

  Хранене при ужилвания и ухапвания

  • За да се предпазите от ухапвания, вземайте тиамин (витамин В). Когато големи количества тиамин се отделят през порите на кожата, излъчваната миризма отблъсква насекомите. Вземайте 3 пъти на ден по 1 таблетка от 100 мг..

  • Ежедневното приемане на най-малко 60 мг. цинк, също отблъсква насекомите.

  • Подобен ефект има и яденето на чесън.

  Аромоторапия при ужилвания и ухапвания

  • Етеричното масло от евкалипт отблъсква насекомите. Пригответе разтвор, като прибавите 5 капки от маслото към една чаша вода и намажете откритите части на тялото.

  • От полза е и етеричното масло от цитронела.

  Хомеопатия при ужилвания и ухапвания

  • Приемането на ледум два пъти на ден предпазва от ухапвания от комари,

  Лечение при ужилвания и ухапвания

  Билки при ужилвания и ухапвания

  • Намажете ухапванията от комар с тинктура от лешник.

  Хомеопатия при ужилвания и ухапвания

  • Намажете ужилените места с тинктура от пиретрум.

  • При алергична реакция при ужилване от пчела: апис (Арis) на всеки 10 минути до получаване на професионална помощ.

  Тъканна солева обмяна при ужилвания и ухапвания

  • Натриев хлорид: счукайте таблетката и наложете мястото.

  Аромотерапия при ужилвания и ухапвания

  • Разтрийте нараненото място с капка лавандулово масло или масло от чаено дърво. Повтаряйте през час, докато раздразнението изчезне.

  Цветолечение на Бах

  • „Спасителното лекарство" е ефикасно, особено при децата.

  Практически съвет при ужилвания и ухапвания

  • Жилото на пчелата остава в тялото и трябва леко да се отстрани със стерилен нож или игла. Внимавайте да не го натикате още по-навътре. Не го изсмуквайте. Ако жилото е останало в устата или гърлото, изплакнете устата с леденостудена вода и незабавно потърсете медицинска помощ.

  • Жилата на пчелите са киселинни и могат да бъдат неутрализирани чрез намазване с разтвор от сода бикарбонат и вода (2 чаени лъжички сода на една чаша вода).

  • Жилата на стършелите са алкални и могат да се неутрализират с оцет или лимонов сок.

  • Измийте добре ужиленото място със сапун и вода. Старайте се да не го чешете, тъй като това може да причини инфекция.

  • За да успокоите сърбежа, разтворете 1 чаена лъжичка сода бикарбонат в чаша вода, намокрете парче плат в разтвора и промийте ужиленото място.

  Традиционна медицина при ужилвани и ухапвания

  • Цинковият лосион е безопасно лекарство, което успокоява кожата и намалява сърбежа. На тези, които след ухапване получават големи отоци, някои лекари препоръчват навлажняване на кожата и втриване на аспирин върху ужиленото място, това намалява възпалението. При алергична реакция се препоръчват антихистамини. При инфекция се предписват антибиотици.  Острите алергични реакции, придружени с подуване на езика, устните и гърлото и проблеми с дишането, са спешни случаи и изискват незабавна лекарска намеса. 

   

  Продукти свързани със статията

  1. Репелент спрей лосион против комари, кърлежи и мухи, Bioherba, 75 мл

   Репелент спрей лосион против комари, кърлежи и мухи, Bioherba, 75 мл

   Цена:

   Редовна цена: 7,69 лв.

   Промо цена 6,92 лв.

   -10%

  2. Етерично масло от Евкалипт (Eucalyptus oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Евкалипт (Eucalyptus oil), Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 4,28 лв.

   Промо цена 3,85 лв.

   -10%

  3. Репелент спрей против комари, кърлежи и мухи, Bioherba, 75 мл

   Репелент спрей против комари, кърлежи и мухи, Bioherba, 75 мл

   Цена:

   Редовна цена: 7,69 лв.

   Промо цена 6,92 лв.

   -10%

  4. Етерично масло от Цитронела (Lemongrass oil) - ободрява и тонизира, Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Цитронела (Lemongrass oil) - ободрява и тонизира, Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 5,50 лв.

   Промо цена 4,94 лв.

   -10%

  5. Билков натурален спрей след ухапване от насекоми, Bioherba, 50 мл

   Билков натурален спрей след ухапване от насекоми, Bioherba, 50 мл

   Цена:

   Редовна цена: 4,94 лв.

   Промо цена 4,45 лв.

   -10%

  6. Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Цена:

   Редовна цена: 5,69 лв.

   Промо цена 5,12 лв.

   -10%