bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Цьолиакия – предпазни мерки, лечение, билки

Най-разпространена е сред малките деца, при които тънкото черво не е в състояние да смила и да усвоява храната като резултат от чувствителност към глутена, протеин, съдържащ се в пшеницата, ръжта и други зърнени култури. Симптомите се изразяват в диария, ненаддаване на тегло, подут стомах и умора. При възрастните може да доведе до депресия, чести смени на настроението, умора, безплодие, запек и изриване по кожата.

Цьолиакия – предпазни мерки, лечение, билки

Свързани състояния с болестта цьолиакия

Свързаните състояния с болестта са:
Диабет тип I, синдром на Даун, синдром на Търнър, синдром на Уилямс, IgA дефицит, автоимунен тироидит, херпесен дерматит, нисък растеж (забавяне на развитието), дефекти на зъбния емайл и др.
Характерни заболявания (състояния) на възрастни са:
синдром на раздразнените черва, периферна невропатия, мозъчна недостатъчност на неясен Битие (нарушение на координацията), необяснимо анемия с недостиг на желязо, остеопороза с костни фрактури, безплодие, спонтанен аборт и др. по целиакия заболяване е т-клетъчен лимфом на тънките черва.

Поставяне на диагноза чрез изследвания

С помощта на лабораторна диагностика е възможно да се направи правилна диагноза на време и да се започне лечение. Необходимите тестове са разработени за определяне на болестта. Те се предписват от гастроентеролог и се извършват в лабораторията на медицинския център за диагностика и лечение. Ефективният метод за лабораторна диагноза е да се определи нивото на антителата в кръвта (IgA и IgG). През година в лабораторията на центъра се извършват повече от 1 500 целиакия. Те включват генетични проучвания, показващи вродена предразположеност към болест на по целиакия. Окончателната диагноза може да се определи въз основа на данни за биопсията и хистологичен анализ на тъканите на тънките черва. Съмнението за заболяване на цьолиакия е основата за назначаването на егоготгастродумоноскопия, която се извършва предимно с цел получаване на проби от лигавицата за по-нататъшно морфологично изследване. Биопсията обикновено се извършва по време на гастроскопия. Седмица след събирането на материала, лекарят информира пациента за резултатите.

 • Храносмилателни ензими - за добро храносмилане, Bioherba, 100 капсули

  Храносмилателни ензими - за добро храносмилане, Bioherba, 100 капсули

  Цена:

  Редовна цена: 32,99 лв.

  Промо цена 29,69 лв.

  -10%

 • Бряст кора - при кървящи венци и хемороиди, Ulmus

  Бряст кора - при кървящи венци и хемороиди, Ulmus

  Цена: 3,10 лв.

 • На каква възраст се открива, кой е най-застрашен

  До скоро е съществувало мнение, че цьолиакията е болест на детето. Въпреки това, болестта може да бъде диагностицирана при деца и възрастни. Освен това, както са показали съвременните проучвания, Цьолиакия може в продължение на много години да не проявява никакви симптоми и за първи път се намира само при възрастен. Най-старият пациент в света, който първо е диагностициран с болестта Цьолиакия е 94-годишна жена.
  Симптоми на болест на Цьолиакия:
  Загуба на тегло, прекомерна тънкост;
  редуващи се диария с запек;
  издърпване, тъпа коремна болка;
  Болки в ставите;
  везикуларен обрив по кожата и лигавицата;
  синдром на хроничната умора.

  Усложнения при цьолиакия 

  Колкото по-къснос е диагностицира, толкова по-вероятно е, че могат да се развият усложнения, защото глутенът причинява атрофия на лигавицата на тънките черва, което нарушава чревната абсорбция и развива хронична диария. Възпалените черва не са в състояние да асимилират дори преработени вещества, което води до различни здравословни проблеми. Този факт обяснява голямото разнообразие от прояви на болест, като: остеопения (малка изтъняване на костната тъкан), остеопороза (силно изтъняване на костната тъкан), анемия на желязо-дефицита и др. Прогресията на синдрома на малабсорбция води до развитие на тежки нарушения на вътрешната хомеостаза на тялото. Тялото страда от остър недостиг на витамини и хранителни вещества.

  Предпазни мерки при цьолиакия

  • Според някои цьолиакията се дължи на ранното отбиване на кърмачетата и храненето им с варива. Те препоръчват кърмене поне до четири месеца, а след това ограничено приемане на варива като ориз за бебета и просо. Избягвайте пшеничните продукти поне през първата година.

  • Алергиите към млякото и други храни може също да се дължи на тази болест.

  Лечение при цьолиакия

  • Избягвайте храните, съдържащи глутен. Това означава да изключите всички зърнени храни с изключение на кафявия ориз, просото и житото. Вместо сандвичи яжте житни тротили, а вместо царевични пръчици – оризови питки. Повечето обработени храни съдържат глутен, така че ги отбягвайте.

  • Яжте повече ориз, нетлъсти меса, риба, млечни продукти, зеленчуци, плодове и житни растения.

  • Всекидневно вземайте комбинирани витамини и минерали.

  Билки при цьолиакия

  • Разграждащият протеините ензим папаин, извлечен от папая, усвоява пшеничния глутен и го прави безвреден за пациентите, болни от цъолиакия. Приемането на папаин може да помогне.

  • В някои случаи цьолиакията води до възпаляване и раздразване на лигавицата на червата. Брястът успокоява слизестата ципа на стомаха; 1/4 чаена лъжичка стрита на прах кора се разтваря в топла вода и се пие 4 пъти дневно.

  Специализирана помощ при цьолиакия

  • Приложната кинесиология е метод за изследване на мускулите, който може да покаже дали причината за смущението се дължи на глутена.

  Традиционна медицина при цьолиакия

  • За да се разбере дали глутенът е причината, взема се проба от тънкото черво и се изследва под микроскоп. Препоръчва се избягване на глутена в храните до края на живота.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Бряст кора - при кървящи венци и хемороиди, Ulmus

   Бряст кора - при кървящи венци и хемороиди, Ulmus

   Цена: 3,10 лв.

  2. Омега 3-6-9 Супер микс от Коноп, Лен и Орехи на прах, Bioherba, 150 гр.

   Омега 3-6-9 Супер микс от Коноп, Лен и Орехи на прах, Bioherba, 150 гр.

   Цена:

   Редовна цена: 5,38 лв.

   Промо цена 4,84 лв.

   -10%

  3. Брашно от Нахут, Bioherba, 300 гр.

   Брашно от Нахут, Bioherba, 300 гр.

   Цена:

   Редовна цена: 2,74 лв.

   Промо цена 2,46 лв.

   -10%

   Не е в наличност