bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Трихимониаза – предпазни мерки, лечение, хранене, душове

Паразитна инфекция на влагалището, която често се предава по полов път, но може да се пренесе и чрез кърпа или дреха. Симптомите се изразяват във възпаление и сърбеж в областта на влагалището, гъсто жълтеникаво течение, парене при уриниране и болки по време на полов акт.

Трихимониаза

Причинител на трихимониаза, начини на заразяване

Трихомониазата е инфекция, предавана по полов път, причинена от най-простия паразит Trichomonas vaginalis. Инфекцията се предава от партньор на партньор по време на секс. Инкубационният период е 3–28 дни от момента на заразяването. При жените долният генитален тракт е най-често засегнат от трихомониаза. При мъжете това е уретрата. Обикновено други части на тялото не са засегнати, но има изключения.

Предразполагащи фактори и усложнения

Наличието на трихомониаза може да увеличи риска от заразяване с ХИВ инфекция, заедно с други полово предавани инфекции. Този повишен риск се дължи на възпаление, причинено от трихомониаза.

Съществуват и редица усложнения за бременни жени, свързани с трихомониаза: преждевременно раждане, преждевременно разкъсване на околоплодната течност, ниско тегло при раждане на бебето, възможност за предаване на инфекцията на бебето по време на раждане. За щастие трихомониазата се лекува с антибиотици, основното е да се диагностицира болестта навреме.

За да се диагностицира трихомониазата, лекуващият лекар трябва да вземе проба от вагинални или урогенитални секрети или урина. Има и по-бързи тестове, като бърз тест за антиген и усилване на нуклеиновите киселини, които се провеждат в повечето клинични лаборатории.

Инкубационен период

При мъжете и жените трихомониазата се проявява по различни начини и симптомите варират по тежест от леки случаи на дразнене до по-тежки случаи на възпаление. Въпреки това, при 70% от хората заболяването протича безсимптомно, особено при мъжете.

Предпазни мерки при трихимониаза

• Не използвайте чужди кърпи, бански костюми или дрехи.

• Не използвайте спаржи или гъби за измиване на половите органи. По тях може да има микроорганизми.

• Когато ходите до тоалетната, винаги се изтривайте отпред назад, за да не могат бактерии от ануса да попаднат във влагалището.

• След плуване веднага сваляйте банския си костюм.

• За тези, които са податливи на инфекцията, се препоръчва и двамата партньори да се измиват преди и след полов акт.

Диагноза при трихимониаза

Диагнозата се поставя от венеролога след преглед на пациента, събиране на анамнеза и провеждане на необходимата лабораторна диагностика. Информативен метод е PCR диагностика (полимеразна верижна реакция).

Лечение при трихимониаза

Хранене при трихимониаза

• За да увеличите киселинността на системата, всеки ден пийте неподсладен сок от червени боровинки.

• Яжте „Живо" кисело мляко и вземайте добавки от Lactobacillus acidophilus: разтваряйте 1 ч.л. от нея и 1 ч.л.Вifidobacteriaв чаша вода, пийте 3 пъти на ден.

• Следните хранителни добавки спомагат за излекуването на инфекцията и за укрепването на имунната система:

Витамин А: 10 000 UI дневно.

Витамин С, който се съдържа в цитрусовите плодове.З пъти на ден вземайте добавки от по 1000 мг..

• Витамин Е: 800 UI дневно.

Цинк: 50 мг. дневно.

Душове при трихимониаза

• Паразитът се развива в алкална среда, затова използвайте веднъж дневно по време на инфекцията един от следните душове, които увеличават киселинността във влагалището.

• Внимание: да не се използват по време на бременност.

• Душ с оцет: прибавете 1 ч. л. оцет към 1 литър топла вода, сипете разтвора в дамски хигиенен душ или накрайник с разпръсквач (може да купите от аптеките). Използвайте душа, докато лежите в топлата вана: поставете го във влагалището и останете за малко в хоризонтално положение, за да може разтворът да остане вътре. Когато станете, той ще изтече от влагалището.

• „Живото" кисело мляко или разтворът от Lactobacillus acidophilus (1/2 ч.л. от праха към чаша вода) спомага за увеличаване на полезните бактерии във вагината. Смесете една от тези съставки с изцедения сок от 1 лимон, който ще създаде киселата среда, и с помощта на накрайник с разпръсквач го поставете във влагалището. Полежете за известно време, след това се измийте, но за всеки случай поставете дамска превръзка,

Традиционна медицина при трихимониаза

• Обикновено за това заболяване се предписват антибиотици от рода на тетранидазола. Но това лекарство трябва да сеизползва много внимателно, тъй като опитите с животни показват, че то причинява дефекти при раждането или рак.