bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Тонзилит – лечение, аромотерапия, билки, хомеопатия

Признаци на тонзилит

Възпаление и подуване на сливиците, които се намират в задната част на гърлото. Обикновено това състояние се проявява при децата, като причинява увеличаване и зачервяване на сливиците, възпаление на гърлото, трудности в дишането, висока температура, а понякога -запушване на гърдите и носа.

Тонзилит

Поставяне на диагноза тонзилит

За диагнозата лекарят събира анамнеза, събеседва с пациента, изследва устната кухина и фаринкса на пациента. Препоръчва се извършване на общ кръвен тест за диагностични цели, тампон на гърлото за микрофлора, електрокардиография, серологичен тест за О-антистрептолизин, С-реактивен протеин и ревматоиден фактор.

Кои са етапите, през които трябва да мине болния, за да стигне до операция

Заболяването трябва да се лекува комплексно, тъй като острата форма на тонзилит може да стане хронична и да даде сериозни усложнения. За да определите причината за тонзилит, вида на инфекцията и да определите тактиката на лечението, трябва да се свържете с отоларинголог. За медицинско лечение на тонзилит прилагайте - Сулфадимидин, Амоксиклав, Гентамицин.

Хирургичното отстраняване на сливиците е често извършвана операция при пациенти с хронични или повтарящи се инфекции на сливиците (тонзилит) или други тъкани в задната част на гърлото (фарингит). Понякога аденоидните тъкани също се отстраняват по време на операцията. Въпреки това, мненията дали ползите от тези операции надвишават съществуващите рискове варират в голяма степен.

За да се предотврати, се препоръчва да се спазва здравословен начин на живот, правилно хранене и физическа активност. Положителен ефект е втвърдяването и спирането на тютюнопушенето. За да се предотврати появата на хроничен тонзилит, е необходимо своевременно и напълно да се лекува тонзилит.

Лечение на тонзилит

Природолечителите дават следните препоръки:

По време на болестта:

• Пийте много вода и пресни зеленчукови или  лодови сокове.

• Яжте леко задушени зеленчуци или зеленчукови бульони.

За да избегнете повтарянето  на пристъпа:

• Намалете употребата на млечни продукти: млякото може да се замени със соево или козе мляко.

• Намалете приема на въглехидрати, особено на сладкиши, пасти и бял хляб. Вместо това яжте умерено пълнозърнести храни, много пресни плодове и зеленчуци, нискомаслени белтъчини.

 • Салвия лист – Градински чай, при кашлица и възпалено гърло, Salvia officinalis
 • Клинавиче стрък с плод – Орлови нокти, за имунитет, Astragalus glycyphyllos
 • Билки при тонзилит

  • Настойката от градински чай успокоява възпалението: сипете 2 ч.л. от листата в половин литър вода, оставете да заври, свалете от огъня и оставете да покисне 15 минути. Всекидневно си правете гаргара с топлия чай в продължение на 5 минути.

  Хомеопатия при тонзилит

  • При болки във врата и ушите, болезнено преглъщане, чувство за преумора и отпадналост: гелсемиум (Gelsemium).

  • При внезапно възпаление на гърлото, което се влошава от студения вятър, при подуване на сливиците, парене в гърлото и горчив вкус в устата: самакитка (Асоnitе).

  . При по-подута дясна страна с лилав цвят (на лицето)и отичане на мъжеца, което се подобрява при пиене на студени напитки: апис (Арis).

  • При по-засегнатата дясна страна, непоносимост към всякакъв вид пристягане, болка, която се увеличава при преглъщането на слюнка и намалява при преглъщането на храна: (Lасhеsis).

  • При пронизваща болка като от засядане на рибена кост, което преминава и в ухото; при гъста секреция от носа: сяра (Нераrsulphuris).

  • При блажен подпухнал език и лош дъх; при подути вратни жлези: течен живак (Меrсuriussolubilis).

  Да се взема през 30 минути до 4 дози и да се повтори при необходимост

  Аромотерапия при тонзилит

  • Към 5 мл (1 ч.л.) масажно масло или лосион прибавете 2 капки етерично масло от евкалипт и 1 капка от мента.

  Масажирайте гърдите,  гърба и гърлото.

  Китайска медицина при тонзилит

  Препоръчват се чай от цветовете на орловите нокти и гаргара със сол, които успокояват и дезинфекцират грлото. Ако сте предразположени към тозилит, избягвайте пикантните ястия. Акопунктурата в ухото е полезна при често повтарящи се пристъпи.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Салвия лист – Градински чай, при кашлица и възпалено гърло, Salvia officinalis
  2. Етерично масло от Евкалипт (Eucalyptus oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Евкалипт (Eucalyptus oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 4,28 лв.

  3. Етерично масло от Мента (Mentha Pipperita oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Мента (Mentha Pipperita oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 4,61 лв.