bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Суха кожа – лечение, практически съвети, аромотерапия

Сухата кожа се дължи на нарушение във функционирането на мастните жлези в резултат на хормонално смущение или хранителна недостатъчност. Освен това може да се дължи на дълго излагане на силно слънце, вятър или студ, топлина на закрито или климатична инсталация. Строгите диети понякога водят до промяна в състоянието на кожата.

Суха кожа

Симптоми на суха кожа

Ксерозата е често срещано състояние на кожата, което изпитват милиони хора в хронична или остра форма. Точно както овлажняващата система на кожата се поддържа от много фактори, липсата на влага в кожата може да се прояви по различни начини. Най-често само няколко от тези симптоми се появяват при суха кожа, докато при много суха кожа всички тези симптоми обикновено присъстват в една или друга степен:

Уплътняването се дължи на факта, че кожата губи своята еластичност поради дехидратация. При поява на дефицит на влага кожата става по-малко еластична и губи обем.
Грапавостта (кератинизацията) също се причинява от сухота, която увеличава скоростта на смъртта на клетките в горните слоеве на кожата и поради това на повърхността на кожата се появява дебел слой мъртви клетки.
Люспестата кожа е подобна на кератинизираната кожа с разликата, че горният слой на роговия слой на кожата става сух и нееластичен.
Ексфолиация на кожата възниква, когато частиците от суха кожа ексфолират. Понякога изглежда само като фин прах.
Сърбежът е друг ефект, който се появява поради суха кожа и е остра реакция на дискомфорт, причинен от стягане на кожата, който не функционира правилно.
Чувствителността се причинява от неспособността на сухата кожа да устои на въздействието на дразнители като топла вода, парфюми и други вещества, които могат да проникнат в повърхността на кожата. Чувствителната кожа обаче не винаги е свързана със сухота.
Сухата кожа може да се появи във всяка част на тялото, въпреки че обикновено се среща на места, които са най-податливи на външни влияния.

Признак за някои заболявания при суха кожа

Сухата кожа или ксерозата е често срещано състояние, особено в есенно-зимния период, което причинява дискомфорт и неудобство, а понякога може да бъде проява на тежки кожни заболявания. Всеки човек на всяка възраст може да има суха кожа. Най-често използването на овлажнители и правилната грижа за кожата облекчава сухотата и възстановява кожата, но понякога хората се нуждаят от помощта на дерматолог, за да предпишат фармакотерапевтични средства.

Изключително сухата кожа може да бъде предупреждение за кожен проблем, наречен дерматит, и може да бъде придружен от сърбящ обрив, дразнене, лющещи се огнища, които изискват специално лечение

Външни фактори за суха кожа

Някои външни фактори провокират физиологични промени, които могат да доведат до суха кожа:

• Сухата кожа е по-често характерна за условия на ниска влажност, което се случва през зимата, а понякога и през горещото лято.
• Честото почистване, особено редовното измиване, често причинява нарушаване на естествената бариера на кожата. Опасността се увеличава с използването на агресивни почистващи и почистващи препарати.
• Слънчевите лъчи могат да причинят суха кожа, а ултравиолетовите лъчи увеличават скоростта на изпаряване от повърхността на кожата, в дългосрочен план това може да доведе до преждевременно стареене на кожата, да повлияе на способността й да поддържа необходимото ниво на влага.

Лечение на суха кожа

Практически съвети при суха кожа

• Използвайте овлажнител, съдържащ вода и масла, за да предотвратите загубата на влажността на кожата.

• Избягвайте измиването с миещи препарати: използвайте почистващ лосион вместо сапун.

• Прибавете 2 чаши овесени ядки към хладната вода във ваната и постойте в нея 10 минути. Изсушете се и нанесете овлажнител, за да запазите влагата.

• През зимата наслагайте в жилището и на работното си място съдове с вода или използвайте овлажнител за въздух.

• Поддържайте температурата в дома си колкото е възможно по-ниска.

Аромотерапия при суха кожа

• Етеричното масло от гераниум, прибавено към ваната или използвано за парна баня, спомага за балансирането и регулирането на мастната секреция. Чудесно средство за през нощта е намазването с 20 мл. масло, към което са прибавени по 2 капки  масло от сандалово дърво и роза.

Хранене при суха кожа

• Увеличете приема на важните мастни киселини, които се съдържат в маслиновото, слънчогледовото и шафрановото масло.

• Увеличете приема на витамин А и О, съдържащи се в рибеното масло, яйчения жълтък сьомгата, херингата,скумрията и морковите.

• Увеличете приема на витамин Е, съдържащ се в слънчогледовото семе, соята и зехтина. Втриването на витамин Е в кожата също помага.

Традиционна медицина при суха кожа

• При много тежките случаи на много суха кожа със сърбеж и екзема се препоръчват малки дози кортизонов крем.

 

Продукти свързани със статията

  1. Гераниево масло – Индрише (Geranium oil), Bioherba, 10 мл.

    Гераниево масло – Индрише (Geranium oil), Bioherba, 10 мл.

    Цена: 8,57 лв.

  2. Етерично масло от Сандалово дърво (Sandalwood oil), Bioherba, 5 мл
  3. Роза Червена маслодайна венчелистче - при запек, Rosae centifolia