bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Схванато рамо – хидротерапия, масаж, акупресура

Същност на схванато рамо

Ограничени движения и болка в раменната става, която може да бъде причинена от скъсани мускулни влакна и възпаление. Ципата, която обгръща самата става, се възпалява.

Поставяне на диагноза

Очевиден симптом на схванатото рамо е болката, която се появява, когато се повдигат ръцете настрани при разресване на косата или при обличане.

Схванато рамо

Лечение на схванато рамо

Хидротерапия на схванато рамо

• Направете студен компрес, като увиете ледените кубчета в хавлиена кърпа. Пригответе „бутилка гореща вода. Дръжте ледения компрес на болното място 3 минути, след което го сменете с бутилката гореща вода също за З минути. Повторете процедурата 3 пъти и я извършвайте няколко пъти дневно.

• Плуването в топла вода отпуска рамото и позволява повече движения. В някои болници има плувни басейни към физиотерапевтичното отделение.

Масаж при схванато рамо

• Ако дясното рамо е болно, сложете лявата ръка върху него, като с дланта на дясната подкрепяте левия лакът.

Започнете да размачквате от врата големия мускул, който минава над лопатката. Опитайте се да „изтеглите" мускула нагоре, като минете по цялото му протежение. Повторете това няколко пъти. Ако лявото рамо е болно, направете същото, но с помощта на дясната ръка.

• В същото положение на лакътя силно плъзгайте възглавничките на пръстите от горния край на врата по цялото рамо до раменната става. Повторете процедурата няколко пъти.

Акупресура при схванато рамо

• Свийте пръстите в юмрук и леко натискайте рамото от раменната става нагоре към врата.

• Обгърнете раменете с пръсти, налучкайте напрегнатото място и приложете дълбочинен натиск с палеца за 1 минута, след което отпуснете.

Упражнения при схванато рамо

• Сложете под болната мишница завита на рулохавлиена кърпа и със здравата ръка придърпвайте лакътя към тялото. Това повдига мишницата, като опъва ципата на раменната става.

Специализирана помощ при схванато рамо

• Схванатото рамо заздравява бавно, но това може да се ускори от специалисти по остеопатия и широ. Акупунктурата успешно премахва болката. Методът на Александър помага, ако болката е причинена от неправилното положение на тялото.

Традиционна медицина при схванато рамо

• Предписват се болкоуспокоителни, антивъзпалителни средства и лекарства или стероидни инжекции направо в ставата. Препоръчва се физиотерапия.

 

Продукти свързани със статията

 1. Дяволски нокът корен на прах - за стави, Harpagophytum

  Дяволски нокът корен на прах - за стави, Harpagophytum

  Цена: 6,82 лв.

 2. Масажно масло против преумора, болки в мускулите и ставите, Bioherba, 50 мл
 3. Дяволски нокът корен рязан - за стави, Harpagophytum

  Дяволски нокът корен рязан - за стави, Harpagophytum

  Цена: 5,28 лв.

 4. SOS Хималайски Билков Мехлем с мумийо и прополис, Radika, 30 мл
 5. Масло за тяло - тонизиращо, Bioherba, 50 мл

  Масло за тяло - тонизиращо, Bioherba, 50 мл

  Цена: 7,14 лв.