Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Сезонни неразположения – лечение, хранене, релаксация, фототерапия

Синдром, който се проявява през зимните месеци и се характеризира с появата на депресия, умора, апатия,желание за ядене и напълняване. Симптомите обикновено се проявяват през септември и октомври и изчезват през пролетта.

Сезонни неразположения – лечение, хранене, релаксация, фототерапия

Лечение

Хранене

Страдащите от сезонни неразположения са склонни да прекаляват със сладкишите и храните, от които се пълнее,което води до значително увеличаване на теглото през зимните месеци. Следните основни правила ще ви помогнат да сведете до минимум желанието си за тези храни:

• Яжте редовно малки по количество, но хранителни ястия: пълнозърнести храни, месо без тлъстини, риба и нискомаслени млечни продукти, много плодове и зеленчуци.

• Редовно приемайте сложни въглехидрати (зърнени храни, варива, хляб и картофи). Избягвайте простите въглехидрати като захар и съдържащи захар продукти,тъй като от тях се пълнее, а хранителната им стойност е малка.

• Не пийте алкохол.

• Когато почувствате, че настъпва недостиг на енергия,хапнете лека, хранителна закуска: десертно блокче, филийка пълнозърнест хляб с мед, плодове и ядки.

• Ако почувствате силно желание за ядене, вземете от желаната храна, но яжте бавно и в малки количества.Сложете малко от храната в чиния и я изяжте извън кухнята. яжте бавно, пийнете нещо и изчакайте храната да се смели. След това се опитайте да отвлечете вниманието си от мисълта за ядене. Като се занимаете с нещо успокоително: почетете, вземете душ, позвънете на някой приятел.

Релаксация

• Приемете, че през зимата може да вършите по-малко работа.

• Отложете сериозните начинания за летните месеци,когато ще имате повече енергия.

• Когато ви обземе някоя натрапчива идея, опитайте се да се развлечете с нещо, поговорете с някого, опитайте се да погледнете трезво на проблемите си, като разгледате реалистично възможните последици.

Фототерапия

• Продължителните изследвания показват, че светлинната терапия е ефикасна при лечението на сезонните неразположения. Необходимо е силно осветено помещение (най-малко 2500 лукса), с каквото разполагат някои болници или производители на осветителни тела. Обикновено се препоръчват 4-6 часа светлинна терапия дневно, но времетраенето при различните пациенти е различно в зависимост от вида на светлото помещение и от тежестта на състоянието. Първоначално може да се обърнете към психиатър.

• Повечето слънчева светлина в ежедневието ви ще облекчи симптомите. Препоръчва се 30-минутна разходка около обед.

Традиционна медицина

• Светлинната терапия е общовъзприето средство за лечение. Понякога се предписват антидепресанти, най-често флуоксетин (Fluoxsetine). От полза е и психотерапията.

 1. Зил плюс, пастили за гърло х 60

  Зил плюс, пастили за гърло х 60

  Редовна цена: 15,29 лв.

  Промо цена 14,38 лв.

  6%

 1. БИОГАЙА КАПКИ, 5 мл

  БИОГАЙА КАПКИ, 5 мл

  Редовна цена: 19,66 лв.

  Промо цена 18,48 лв.

  6%

 1. БАЛСАМ СРЕЩУ ГЛАВОБОЛИЕ, ТИГЪР, 3g, Виетнамско чудо, Тигрова маз,1 брой