bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Сърбеж – лечение, практически съвети, билки, хидротерапия

Какво представлява сърбежът и как възниква

Силно раздразнение на кожата, което може да се почувства по цялото тяло или в някоя определена част. Сърбежът може да е признак за кожни заболявания като: пърхот, екземи или псориазис. Аналният сърбеж може да е причинен от хемороиди .

Какво отключва сърбежа

Сърбежът във влагалището може да се дължи на  гъбична инфекция. По-неспецифичният сърбеж, който обхваща цялото тяло,може да е признак за диабет. Често сърбежът се причинява от козметични продукти, перилни и миещи препарати, често миене или груби долни дрехи. По-често се среща при възрастните. Описаните по-долу методи за лечение се отнасят за сърбеж, който не е резултат от някаква болест.

Сърбеж

Лечение на сърбеж

Практически съвети при сърбеж

• Старайте се да не се чешете - това влошава раздразнението. Поддържайте ноктите къси, за да не нараните и инфектирате кожата. Наложете със студен мокър компрес мястото, което сърби.

• Сапунът дразни сърбежа, затова го използвайте колкото е възможно по-малко. Може да го замените с почистващи лосиони или само със студена вода и изтриване с мека хавлиена кърпа.

• Не използвайте талк и парфюмирани сапуни и шампоани.

• Носете меки, свободни дрехи и памучно бельо. Избягвайте тъканите, които дразнят кожата.

Билки при сърбеж

• Към водата за къпане прибавете силна отвара от звездица. Залейте 10 чаени лъжички от изсушената билка с 3 чаши вряща вода, оставете да покисне 15 минути и излейте във ваната. Постойте в тази вода, за да успокоите сърбежа.

Китайска медицина при сърбеж

• Препоръчват се кора от росен или плодовете на кипарис.

Хидротерапия при сърбеж

• Овесът действа успокоително. Изсипете 2 чаши в горещата вана и полежете в нея.

Традиционна медицина при сърбеж

• Препоръчват се антихистамини, сиропи или инжекции,както и облекчаващи лосиони, кремове и мехлеми. Каламинът има добро действие и е може би най-безопасният от всички. Хидрокортизонът и други стероидни кремове се използват под лекарско наблюдение само при най-тежките случаи.